|

Geleneksel tatlar geleceğe taşınıyor

Türkiye'nin mutfağıyla ünlü kentlerinden Şanlıurfa'da, unutulmaya yüz tutan yemekler açılan kurslarda gelecek nesillere aktarılıyor. Kurs sorumlusu Acet, "Kimsenin bilmediği, gün yüzüne çıkmamış yemeklerimiz var. Kursiyerlerimiz hepsini başarıyla yapıyor" dedi.

Yeni Şafak
10:34 - 10/01/2015 Cumartesi
Güncelleme: 09:11 - 10/01/2015 Cumartesi
AA

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi tarafından Mutfak Müzesi'nde açılan yemek kursuna kadınlar ilgi gösteriyor. Türkiye'de damak tadıyla ünlü kentte 3 yıl önce açılan ve kent dışından vatandaşların da katıldığı yemek kurslarıyla unutulmaya yüz tutan lezzetler, gelecek nesillere aktarılıyor. Kurslarda yapılan yemekler, yerel kıyafetli bal mumu kadın heykellerin yer aldığı müzeyi ziyaret eden misafirlere ikram ediliyor. Her yıl çok sayıda yerli ve yabancı turisti ağırlayan müzede, yemeklerin yanı sıra kentin kültürünü anlatan tandır, yemek, zahire, misafir, kiler, yaşam ve gelin odası gibi mekanlar da kentin yemek kültürüne ışık tutuyor.


KURSA YABANCI İLGİSİ DE VAR

Kurs sorumlusu İffet Acet, haftanın 6 günü kursiyerlere eğitim verdiklerini söyledi. Eğitimlere Şanlıurfalıların yanı sıra kentte bulunan yabancıların da ilgi gösterdiğini belirten Acet, şöyle devam etti: "Özellikle yabancılar geleneksel yemekleri misafirlere ikram etmek ve memleketlerine döndüklerinde evlerinde yapmak için geliyorlar. Kimsenin bilmediği, gün yüzüne çıkmamış yemeklerimiz var. Boranıdan şıllığa, içli köftesinden kulak çorbalarına, malbutaya kadar sayamayacağım bir sürü yemek bulunuyor. Kursiyerlerimiz hepsini başarıyla yapıyor. Urfalıların çoğu bile bunları bilmez. Yemeklerde kullanılan malzemelerin tamamı kente özgüdür."


'SOĞAN DOĞRAMASINI BİLMEYENLER VAR'

Ayrıca kente gelen yabancılara meşhur Urfa mutfağını tanıtmak istediklerini dile getiren Acet, "Kursiyerlerimizden soğan doğramasını bilmeyenler var. İki ay süren kursların ardından katılımcılar iyi bir aşçı olarak evlerine gidiyorlar. Yılda yaklaşık 500 öğrenci kurslara katılıyor" dedi. 

Kursiyerlerden Latife Bulut da Balıkesir'den iş dolayısıyla geldiklerini ve 9 yıldır kentte yaşadıklarını ifade etti. Kente özgü yemekleri çok beğendiğini ve evinde aynı yemekleri yapabilmek için kursa geldiğini anlatan Bulut, "Burada yemeklerin nasıl yapıldığını, içine neyin ne kadar koyulacağını öğrendim. Evimde de bu yemekleri yapmaya çalışıyorum" diye konuştu.

YEREL TATLARIN KORUNUYOR

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mahmut Kırıkçı da Urfa Mutfak Müzesi'nin kentin tarihi açısından önemli olduğunu belirterek, düzenlenen kursun mekanı canlı bir müze haline getirdiğini belirtti. Yerel tatların korunması açısından kursun gerekli olduğunu vurgulayan Kırıkçı, şunları kaydetti: "Lokanta ve fast food kültürü her tarafı sarmaya başladı. Bu nedenle geleneksel yaşam biçimimiz tehlike altında. Bir nebzede olsa bunun önüne geçmek, yemek kültürünü daha doğal kılmak adına kadınlar ilgi gösteriyorlar."

#mutfak müzesi
#yerel tatlar
#fast food
9 yıl önce