|

Göçmen şebekesinden 'tarih' çıktı

Fatih’te Suriyeli göçmen şebekesine yönelik yapılan operasyon düzenlendi. Zanlıların evlerinde göçmen ve sahte pasaport arayan polisler, iç karışıklık sonrası Suriye'deki müzelerden yağmalanan tarihi eserlerle karşılaştı

Yeni Şafak ve
12:52 - 2/12/2014 Salı
Güncelleme: 10:56 - 2/12/2014 Salı
Yeni Şafak

İstanbul Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’ne bağlı Sahtecilik Bürosu ekipleri, hiç bir ülkeden vize alamayan sabıkalı Suriyeliler'e sahte pasaport düzenleyen bir şebekeyi takibe aldı. Yaklaşık bir aylık teknik ve fiziki takip sonucunda şebeke üyelerinin Fatih'teki evi tespit edildi. Şebeke üyelerinin tamamının eve gelmesini bekelyen ekipler, önceki gün şafak vakti operasyonun düğmesine bastı.

TARİFE 5-10 BİN EURO

Eve düzenlenen baskında, Suriyeli sahtecilik şebekesi üyesi Mohammed K., Mohammed Alhaj Hussein D., Zoheir B. ve 16 yaşındaki A.Y. gözaltına alındı. Şüphelilerin, ülkelerinde suça karışan ve vize alamayan sabıkalı Suriyeliler'e 5 ila 10 bin Euro para karşılığındasahte pasaport düzenleyerek yurt dışına kaçırdıkları tespit edildi.


TARİHİ HAZİNE EVİ

Evde yapılan aramalarda, değişik ülkelere ait 127 adet sahte pasaport ile sahte pasaport yapımında kullanılan malzemeler ele geçirildi. Evde yapılan detaylı aramalar sırasında, Yunan, Roma, Geç Roma ve Bizans dönemlerine ait 609 adet bronz sikke, İslami dönemlere ait 20 adet bakır ve gümüş sikke, Osmanlı dönemine ait 1 adet gümüş sikke, Ermeni Krallığı dönemine ait 7 adet gümüş sikke, Bizans dönemine ait 5 adet kurşun mühür, değişik dönemlere ait 9 adet tarihi obje, kaşık, yüzük, ağırlık, kemer tokası ve yüzük taşı ele geçirildi.


MÜZE PAHA BİÇEMEDİ

İstanbul Arkeoloji Müzesi uzmanları hazırladıkları raporda, ele geçirilen toplam 663 adet tarihi eserin, “2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu” kapsamında olduklarını ve paha biçilemeyeceğini belirtti. 

 
#suriye göçmen
#göçmen operasyon
#suriye pasaport
9 yıl önce