|

Göçmenler olağan şüpheli!

Fransa’nın başkenti Paris’te 132 kişinin öldüğü terör saldırıları sonrası mültecilere yönelik gözaltı dalgası başladı. Fransa polisi ve askeri, Almanya sınırına yakın olan Kehl şehrinde çok sayıda göçmeni yaka paça gözaltına aldı. Olağanüstü halin devam ettiği ülkede Müslümanlar da, ırkçı saldırılara maruz kalıyor.

Yeni Şafak
04:00 - 16/11/2015 Pazartesi
Güncelleme: 22:52 - 15/11/2015 Pazar
Yeni Şafak

Dünyayı şok eden terör saldırısının ardından Paris'te başlayan olağanüstü hal, Fransa'nın tüm şehirlerine yayıldı. Almanya-Fransa sınır şehri olan Kehl bölgesini çevreleyen Fransız polisler, göçmen oldukları öğrenilen onlarca kişiyi gözaltına aldı. IŞİD'in Paris'te 6 ayrı bölgeye düzenlediği saldırının yankıları sürüyor. Fransa Cumhurbaşkanı Hollande saldırının ardından yaptığı açıklamada Paris'te OHAL ilan edildiğini şu sözlerle dile getirmişti: “Görülmemiş bir terör saldırısı. Onlarca ölü var, Fransa'nın bütün sınırları kapatıldı. Caddeler ve sokaklar ikinci bir emre kadar kapatıldı. Olağanüstü hal ilan ediyoruz.” Paris'te başlayan OHAL şimdi tüm Fransa'ya yayılmış durumda. Asker Paris'te sokaklara inerken, Fransa'nın tüm şehirlerde sıkıyönetim ilan edilmiş halde.


ÖNCE ALMAN POLİSİ SONRA FRANSIZ POLİSİ

Almanya'nın Fransa'ya sınırı olan Kehl şehri sıkıyönetimin yoğun olarak yaşandığı yer. Bölgeden yapılan geçişlerde Alman polisinin kontrolünün ardından Fransız polisi daha kalabalık şekilde arama yapıyor. Şüphe uyandıran vatandaşlar ise saatlerce bekletiliyor. Sınırdan Fransa'ya giriş yapmak isteyen tüm araçlar da didik didik aranıyor. Tüm bunların yanında Fransız polisi, ülkede göçmenleri direk şüpheli ilan ediyor. Polis noktalarında durdurulan göçmenler gözaltına alınıyor, polis aracına bindirilerek güvenlik birimlerine götürülüyor. Son olarak ise Kehl şehrinde bulunan tren istasyonunda durdurulan onlarca göçmen, Fransız polisi tarafından sorgusuz sualsiz gözaltına alındı.


MÜSLÜMANLARA IRKÇI SALDIRI

Güvenlik kontrolünde Müslümanların yoğun şekilde aramaya tabi tutulduğu ve ayrımcılığa maruz kaldıkları ifade ediliyor. Irkçı gruplar ise Fransa'da yaşayan Müslümanlara karşı nefret söylemi kullanıyor. İslam ile alakası olmayan terör örgütü IŞİD'in saldırılarını bahane eden ırkçı gruplar, Müslümanlara sözlü saldırılarda bulunuyor. Paris'i Cuma akşamı kana bulayan saldırılarda en az 132 kişi hayatını kaybetmiş, 99'u ağır 352 kişi yaralanmıştı. Altı farklı noktada gerçekleşen saldırılar sonucu 7 terörist ölmüş, saldırıları IŞİD terör örgütü üstlenmişti


PARMAK İZİNDEN BULUNDU

Öte yandan saldırı ile ilgili çalışmalarını sürdüren Paris polisi, faillerinden birinin isminin Ömer İsmail Mostefai olduğu bildirildi. Fransız basınına yansıyan bilgilerde, dün Fransa Terörle Mücadele Savcısı François Molins tarafından kimliği tespit edildiği açıklanan Bataclan Konser Salonu saldırganlarından biri olan 29 yaşındaki teröristin isminin Ömer İsmail Mostefai olduğu belirtildi. Konser salonunda yaklaşık 90 kişinin ölümüne neden olan üç saldırgandan biri olan Cezayir asıllı Fransız vatandaşı Mostefai'nin kimliğinin parmak izinden tespit edildiği açıklandı. Diğer taraftan Mostefai'nin yakın çevresinden 6 kişi önceki gece polis tarafından gözaltına alındı. Mostefai'nin ailesinin yaşadığı evlere baskın düzenledi. Romilly-sur-Seine kasabasındaki baskında teröristin babası, Bondoufle kasabasına yapılan baskında ise erkek kardeşi gözaltına alındı. Mostefai'nin eşinin de gözaltına alındığı öğrenildi.



Polis izinleri
kaldırıldı


Fransa'daki güvenlik önlemleri çerçevesinde ülke genelinde polis izinleri ikinci bir emre kadar kaldırıldı. Fransız gazeteleri ise başkenti sarsan terör saldırılarının ardından ilk kez pazar günü de yayın yapacak. Fransa'da gazeteler pazar günleri çıkmazken, sadece bir pazar gazetesi satışa sunuluyordu.



Belçika plakalı araçla gelmişler


Polis yetkililerinin verdiği bilgiye göre, 10. ve 11. bölgedeki saldırıların gerçekleştiği yerlere yaklaşık 6 kilometre mesafedeki Montreuil bölgesinde terk edilmiş halde bulunan otomobilde üç Kalaşnikof marka tüfek ele geçirildi. Seat Leon model siyah aracın Belçika plakalı ve kiralık olduğu ifade edildi. Fransa Terörle Mücadele Savcısı François Molins, önceki gün yaptığı açıklamada saldırılarda iki arabanın kullanıldığını tespit ettiklerini, Seat Leon model siyah aracın saldırıları gerçekleştiren üç gruptan 10. ve 11. bölgedeki saldırıları yapanlarca kullanıldığını bildirmişti.


7 ŞÜPHELİ GÖZALTINDA

Molins, önceki gün 21.25'te 10. bölgede bulunan Petit Cambodge isimli restoranda kalaşnikof marka tüfekle gerçekleştirilen eylemde 10 kişinin yaralandığını, 15 kişinin hayatını kaybettiğini aktarmıştı. Savcı Molins, 21.35'te de 11. bölgede bulunan La Fontaine au Roi Caddesi'nde Kalaşnikof marka tüfekle birçok kez etrafa ateş açıldığını ve 5 kişinin de orada öldüğünü kaydetmişti. Saldırganların hala firarda mı olduğu, yoksa Belçika'da gözaltına alınanlar arasında mı bulunduğu ise henüz kesinlik kazanmadı. Belçika'da ise yedi kişi gözaltına alındı.



Yunanistan'a sığınma talebi


Fransız polisi, Bataclan konser salonundaki intihar saldırısını düzenleyenlerden birinin erkek kardeşini gözaltına aldı. Saldırıyı düzenleyen iki teröristin daha önce Yunanistan'dan sığınma talebinde bulunduğu ortaya çıktı. Fransa, Yunanistan'dan iki teröristin dijital parmak izini istedi.





#Fransa
#Paris
#Almanya
#Müslümanlar
8 yıl önce