|

Görünmeden görmek, ölmeden dönmek için nöbetteler

Kurban bayramını herkesin ailesiyle birlikte huzurla geçirebilmesi için, Karaçalı Hudut Bölüğü’nün kahraman Mehmetçikleri Irak sınırının sıfır noktasındaki 2030 metre rakımlı ‘Kartal Yuvası’nda elleri tetikte teröristlere karşı nöbetteydi.

Yeni Şafak
11:54 - 26/09/2015 Cumartesi
Güncelleme: 13:00 - 26/09/2015 Cumartesi
Diğer

PKK'nın ve kaçakçıların geçiş yolu Kuraniş Vadisi'ni tutan Irak sınırının sıfır noktasındaki Karaçalı Hudut Bölüğü'nde Mehmetçik, nöbetteydi. Bu bölge aynı zamanda, 'Üs Bölgesi' diye de adlandırılıyor.



Uçsuz bucaksız dağları, tepeleri gören Karaçalı Üs Bölgesi Şırnak-Uludere-Gülyazı hattına hakim 2250 metre rakımlı Düğün Dağı ile 2150 metre rakımlı Beyaz Tepe'nin tam ortasında kalıyor. Hemen karşısında yer alan (1800 metre uzaklıkta) Irak sınırları içindeki 2147 rakımlı tepenin zirvesinde PKK mevzileri, arkasında ise bölücü terör örgütünün en önemli kamplarından Haftanin bulunuyor. Yedi kilometre kuzeyinde de 34 kişinin öldüğü Roboski var.



'Kalekol' gibi değil


Milliyet'in haberine göre, buranın önemini artıran asıl özellik ise çözüm sürecini fırsat bilip bu kritik bölgeye yerleşen PKK'nın 18 Ağustos 2015'de başlatılan operasyonla uzaklaştırılarak Irak içlerine çekilmeye zorlanması. Çok miktarda el yapımı patlayıcılar ve tünellerle birbirine bağlı mağaraların imha edilip 21 Ağustos 2015'de zirvesine Türk bayrağı dikildikten sonra da bu bölüğün konuşlandırılması.



PKK'nın tehdidi altında


Hemen söyleyelim bölük denilince batıdaki örnekler ya da Güneydoğu'daki yeni versiyon özel tahkimatlı “Kalekol"lar gibi bir yer akla gelmesin. Burası çevresinde iki metre yükseklik ve bir metre genişliğinde akerdeon denilen içi taş ve kumla dolu siperlerle korunaklı hale getirilmiş üstü açık 800-900 metrekarelik bir alan. O nedenle de sürekli havan saldırısı ya da karşısındaki tepede mevzilenen PKK'lı keskin nişancıların tehdidi altında.



Bölüğe yerleştiği 29 Ağustos'dan bu yana 61 tane havan saldırısı yapılmış, keskin nişancıların iki atışı da siperlerin bitişiğindeki zırhlı araca isabet etmiş.



Tek lüks sıcak çay


İşte bu yüzden de bölüğün içinde daha doğrusu kum torbalarının arkasında çelik miğfer ve yeleksiz dolaşmak kesinlikle yasak. Özetle Karaçalı Hudut Bölüğü güvenlik gerekçesiyle beşten fazla kişinin birada olmasına izin verilmediği, ülkenin dört bir yanından gelen Mehmetçik'in bir bölümünün siperlerin dibine serdiği matlarda sırt sırta yattığı, uyanık olanların da omuz omuza mevzilerde eller tetikte , yüksek savaş teknolojisiyle ufku gözetlediği çok özel bir cephe hattı.



Görünmeden görmek, ölmeden dönmek


Dahası, tek lüksün bir bardak sıcak çay içmek olduğu bu bölükte, yaşamda kalmanın kuralı da tek: Görünmeden görmek, ölmeden dönmek.



Sınır taşınının tam üstüne konuşlanan bölükte bir ara kriptolu haberleşme sisteminde yaşanan yoğunluk dikkat çekici. Hemen arkasından gelen “ateş emriyle" de tanklar kilometrelerce uzaktaki hedefleri vuruyor. Mobil Keşif Gözetleme Sistemi'nin hedefe kilitlendiğini belirten sorumlu komutan bilgi veriyor:



“Mobil Keşif Gözetleme Sistemi, Termal Kamera, Şahin Göz gibi teknolojik üstünlüklerle gece-gündüz her türlü hava koşullarında terörist hareketliği tesbit edilerek hedefler yok ediliyor. Teröristlerin ıslak şemsiye kululanarak sistemi yanıltmaları da söz konusu değil. Çünkü sistemler sadece ısıyla bağlantılı değil, her şekildeki hareketliliği anında saptıyor. 4,5 kilometre uzağı gören kameralar var."



Bölükte tek ses: Hudut namustur


Bayram sabahında 48. Hudut Tugay Komutanı Tuğgeneral Vahap Özoğlu'yla birlikte bir kuş gibi işte bu tepeye konuyoruz. Daha doğrusu zirveye çok yakın bir düzlüğe. Çünkü tepenin hemen arkasındaki dağlarda mevzilenen PKK'lıların içinde bulunduğumuz Skorksy'e saldırı olasılığı çok yüksek.








#mehmetçik
#sınır
#hudut
#üs bölgesi
#sıfır noktası
9 yıl önce