|

Gözler liderlerde

AK Parti ile CHP arasındaki istikşafi görüşmelerin sonuncusu dün yapıldı. Dış politikanın ele alındığı görüşmenin ardından gözler liderlere çevrildi. Davutoğlu ve Kılıçdaroğlu, tabloyu kurmaylarıyla değerlendirerek müzakerelere geçilip geçilmeyeceğine karar verecek.

Yeni Şafak
04:00 - 4/08/2015 Salı
Güncelleme: 10:08 - 4/08/2015 Salı
Yeni Şafak

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik başkanlığındaki AK Parti heyeti ile Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç'un öncülüğündeki CHP heyeti dün beşinci kez biraraya geldi.



Ankara Palas Devlet Konukevi'ndeki, 7,5 saat süren 5. buluşmada, ağırlıklı olarak dış politika değerlendirildi. Görüşmede, Avrupa Birliği'ne üyelik konusu da ele alındı. Gündem dolayısıyla AB Bakanı Volkan Bozkır da AK Parti heyetine girerken, CHP'de Genel Başkan Yardımcısı Murat Özçelik görüşmelere katıldı. AB'ye üyelik konusunda iki parti ortak hassasiyete vurgu yaparken, bazı dış politika başlıklarındaki farklı görüşler dikkat çektiği belirtildi.



RAPOR HAZIRLANACAK


Ön görüşme süreci olarak tanımlanan istikşafi görüşmelerinin tamamlanmasıyla, Çelik ve Koç başkanlığındaki heyetlerin görüşleri uzlaşılan ve uzlaşılamayan başlıklar tek tek belirlendi. Hazırlanan raporlar ve görüşler, liderlere ve parti yönetimlerine sunulacak. Başbakan Ahmet Davutoğlu, uzlaşılamayan maddeler konusunda uzlaşma ihtimali görürse, koalisyon müzakerelerine geçiş için CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'yla görüşerek teklifte bulunacak.



TABLO NETLEŞECEK


Ancak tabloda sağlıklı bir koalisyon hükümeti kurulması ihtimali görülmezse CHP'ye teşekkür edilecek. Davutoğlu'nun, bu durumda MHP lideri Devlet Bahçeli'nin bir kez daha nabzını tutması ve sonuç alamaması durumunda, görevi Cumhurbaşkanı Erdoğan'a iade etmesi gerekiyor. Hükümet kurmak için 45 günlük süreden 20 gün kaldı. Bu süreçte koalisyon kurulamazsa, MHP'nin de katkısıyla AK Parti hükümetiyle erken seçime gidilmesi seçeneği ön plana çıkacak. Seçim hükümeti kurulması ise düşük ihtimal olarak görülüyor.



Görüşmeler rapor olarak sunulacak


7,5 saat süren toplantının ardından ilk açıklama CHP Sözcüsü Haluk Koç'dan geldi. Son toplantıda dış politika, iç ve dış güvenlik ile eğitim sistemi üzerindeki görüşleri ifade ettiklerini belirten Koç şöyle konuştu: Biz görevimizi yaptık. Olumlu-olumsuz diye bir çerçeve sunmuyoruz. Bazı konularda ciddi, temel aykırılıklar var, örtüşen konular da var. Bütün bunlar sayın liderlere iletilecek." Kültür Bakanı Ömer Çelik ise görüşmelerle genel başkanlara sunum yapacak seviyeye geldiklerini ifade etti. Çelik şunları kaydetti: Anlaşılan, anlaşılmayan ve Genel Başkan'ın takdirine bırakılacak konular diye 3 konu bırakıyoruz. Genel Başkan ve partimiz karar verecek. Tatminkar bir uzlaşma alanı olursa koalisyon aşamasına geçilecek, yoksa sona erecek.



Uzlaşılamayan madde çok




AK Parti ile CHP heyetleri arasında yapılan istikşafi görüşmelerde “uzlaşılan" maddeler kadar, “uzlaşılamayan" maddeler de bulunuyor. Yeni Anayasa konusunda ortak fikirde olan iki partide, Seçim Kanunu'nun değiştirilmesi konusunda da ortak görüş hakim. Buna karşın, seçim barajı konusunda AK Parti, istikrarın da korunması bakımından mevcut sistemde yüzde 7'nin altına inilmesine sıcak bakmıyor. CHP ise yüzde 3 veya 5 istiyor. Ortadoğu politikaları konusunda farklı görüşleri savunan iki partinin ekonomik meselelere bakışında da ayrışmalar dikkat çekiyor. AK Parti, CHP'nin ekonomi konusundaki vaatlerinin Türkiye gerçekleriyle ve ekonomik verilerle örtüşmediği belirtiyor.








-----------------------------------------------------------------------


fiyatları ne kadar?


sorgulama sayfası


yapmak için tıklayınız


#Ankara Palas Devlet Konukevi
#istikşafi görüşmeleri
#Dış politika
9 yıl önce