|

Gaip kişi niyetine

Veliaht Prens’in adamlarınca vahşi biçimde öldürülen Cemal Kaşıkçı için gıyabi cenaze namazları, başta gömülmeyi dilediği Medine olmak üzere Mekke, İstanbul, Ankara, Cakarta ve pek çok şehirde ‘gaip kişi niyetine’ denilerek kılındı.

Haber Merkezi
04:00 - 17/11/2018 Cumartesi
Güncelleme: 03:52 - 17/11/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
 Cemal Kaşıkçı için gıyabi cenaze namazları kılındı
Cemal Kaşıkçı için gıyabi cenaze namazları kılındı

Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğunda öldürülen gazeteci Cemal Kaşıkçı için kutsal topraklarda gıyabi cenaze namazları kılındı. Kaşıkçı’nın gömülmeyi vasiyet ettiği Medine’de, Peygamberimiz Hz. Muhammed’in (sav) kabrinin bulunduğu Mescid-i Nebevi’de sabah namazını müteakip kılınan namaz, sosyal medya hesaplarında paylaşıldı.


Mescid-i Nebevi imamının, sabah namazının ardından ‘merhum kişiler, bir çocuk ve gaip kişi niyetine’ namaz kıldırdığı görüntüler, izleyenlere hüzünlü anlar yaşattı. Namazda Cemal Kaşıkçı’nın oğlu Salih Kaşıkçı da bulundu. Kutsal topraklardaki ikinci gıyabi cenaze töreni ise Mekke’deki Mescid-i Haram’da yapıldı.


Kabe imamı, cuma namazının ardından ‘gaip kişi’ niyetine namaz kıldırdı. Binlerce Müslüman’ın katıldığı namazda saf tutan Salih Kaşıkçı, sosyal medya hesabındaki açıklamasında, merhum babası için taziyelerin yarına (pazar) kadar Cidde’deki evinde kabul edileceğini bildirdi.


Riyad’dan gönderilen suikast ekibi tarafından İstanbul’da öldürülen gazeteci Cemal Kaşıkçı’dan geriye, Medine’de çektirdiği bu fotoğraf kaldı.

DÜNYANIN HER YANINDA

Washington Post yazarı Cemal Kaşıkçı için gıyabi cenaze namazları Mekke ve Medine’nin yanısıra dünyanın her yanında dualarla kalındı. Londra, Paris, Washington, İslamabad, Cakarta, Rabat, Tunus, Kuveyt gibi dünyanın dörtbir yanındaki birçok şehirde Müslümanlar, cuma namazı sonrası Kaşıkçı’yı andı. Endonezya’nın başkenti Cakarta’daki Ebu Bekir Sıddık Camii’nde kılınan gıyabi namaz sonrası bir açıklama yapan Şeyh Yusuf Abdul Gani, Kaşıkçı’nın insafsız bir şekilde öldürüldüğünü, onun için dualar ettiklerini söyledi. Törenlere katılanlar ellerinde Cemal Kaşıkçı cinayetine dikkat çeken pankartlarla birlikte Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bir Selman’a tepkilerini dile getirdi.

  • Türkiye öncü olsun
  • Cemal Kaşık cinayeti ile ilgili bir makale kaleme alan Washington Post gazetesi, “Adaletin sağlanması için küresel çağrılar konusunda ya da Kaşıkçı’nın çocuklarına, babalarına gerçekten ne olduğu sorusunun cevabının verilmesi için bir adım atılacaksa, Türk Dışişleri Bakanı’nın uluslararası soruşturma çağrısı bu yolun öncüsü olmalı” ifadeleri kullanıldı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Kaşıkçı cinayeti konusunda uluslararası soruşturma çağrısı hatırlatılan makalede şöyle denildi: “BM Genel Sekreteri’nin rehberliğinde uluslararası bir soruşturma çabası, gerçekte neler olduğunun ortaya çıkarabilir, cinayetin sorumlularını belirleyebilir ve bu kişilere gerekli cezaların verilmesini sağlayabilir. Soruşturma, Türkiye’nin halihazırda devam ettirdiği soruşturmayla paralel götürülüp, uluslararası bir meşruluk ve bağımsızlık eklenebilir.” Geçtiğimiz günlerde Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, “Bulunduğumuz aşamada artık uluslararası soruşturmanın şart olduğunu görüyoruz” demiş, AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik de cinayete ilişkin, “Bu, üst düzey bir emir vermeden gerçekleştirilemez. Tüm dünyanın aradığı cevap budur; üst düzey emri kim vermiştir?” diye sormuştu.

Katillerin kabusu

Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’nda vahşi bir cinayete kurban giden gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın gıyabi cenaze namazı için Türkiye’deki merkez Fatih Camii oldu. İstanbul’daki tarihi camiye gelen binlerce mü’min, katledilen merhum gazeteciyi andı.


Cuma namazının ardından kılınan gıyabi cenaze namazı sonrası bir açıklama yapan AK Parti Genel Başkan Danışmanı ve Yeni Şafak Yazarı Yasin Aktay, gıyabi cenaze namazlarında geç kalındığına dikkat çekerek, “Biz üzerimize düşeni yaptık. Hakikati aramaya devam edeceğiz. Kanı yerde kalmayacak” dedi. Aktay, “Yaptıkları kötü olay katillerin kabusu olmaya başladı. Katiller neyin peşindeydi, azmettiricileri kimdi bunları sormaya devam edeceğiz. Cemal Kaşıkçı dünyada oynanan komploların sembolü haline geldi. Kimse katilin 15 kişiden ibaret olduğuna bizi inandıramaz, bu hikayelere inanmıyoruz” ifadelerini kullandı.


TÜM DÜNYA BOĞULDU

Üzeri boş bir musalla taşının önünde namaz kıldıklarını belirten AK Parti İstanbul Milletvekili Ahmet Hamdi Çamlı ise “Ahlaksızca ve fütursuzca itiraflar geliyor kulağımıza. Bu yaşananlar İslamiyet’e ve ahlaka uymaz. Paramparça edilmiş cesetler Siyonist güdümlü emperyalist aklın ürünleridir” dedi. Çamlı, “Cemal Kaşıkçı’ya Allah’tan rahmet diliyorum. Umarım bir daha böyle kötü hadiseler yaşanmaz” değerlendirmesinde bulundu.



Türk Arap Medya Derneği başkanı Turan Kışlakçı, dünyadaki tüm gazetecilere başsağlığı dilediği konuşmasında, yaşananların ‘barbarlık’ olarak niteleyerek “Sadece Cemal boğulmadı; tüm dünya boğuldu” şeklinde konuştu. Cenaze namazına Aktay, Çamlı ve Kışlakçı dışında Sultangazi Belediye Başkanı Cahit Altunay, Fatih Belediye Başkanı Hasan Süver ve gazetemiz yazarlarından Kemal Öztürk katıldı. Töreni ayrıca yurtiçi ve yurtdışından birçok gazeteci takip etti. Kaşıkçı için ayrıca, Ankara’daki Kocatepe Camii başta olmak üzere Türkiye’nin birçok şehrinde gıyabi cenaze namazları kılındı.
#Cemal Kaşıkçı
#Cenaze Namazı
5 yıl önce