|

İade edilecek iddiası

Beyaz Saray’ın FETÖ elebaşı “Gülen’in yasal olarak iadesi” için yöntem arayışında olduğu iddia edildi. Amerikan NBC News kanalının haberine göre Trump yönetimi, Adalet Bakanlığı ve FBI’a iade dosyasını açma talimatı verdi.

Haber Merkezi
04:00 - 16/11/2018 Cuma
Güncelleme: 03:26 - 16/11/2018 Cuma
Yeni Şafak
FETÖ elebaşı Gülen
FETÖ elebaşı Gülen

Amerikan NBC News kanalı, Donald Trump yönetiminin Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) elebaşı Fetullah Gülen’in iadesine yönelik çalışma başlattığını iddia etti. Kanalın haberine göre, ABD yönetimi, ‘Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesi olayından sonra Türkiye’yi yatıştırmak’ amacıyla böyle bir çalışma başlattı. Buna göre, Türkiye ile ilişkilerde nasıl bir yol izleyeceğini değerlendiren Beyaz Saray, Adalet Bakanlığı, Federal Soruşturma Bürosu (FBI) ve İç Güvenlik Bakanlığına “Gülen’in yasal olarak iadesi” konusunu çalışmaları için talimat verdi. Amerikalı 2 yetkili ile konuyla ilgili bilgi sahibi 2 isme dayandırılan iddiaya göre, Trump yönetimi, Adalet Bakanlığı ile FBI’dan “Türkiye’nin iade dosyasını yeniden açması”, İç Güvenlik Bakanlığından da “Gülen’in yasal statüsü” konusunda bilgi istedi.

ABD’DEKİ YASAL STATÜSÜ SORULDU

Carol E. Lee, Julia Ainsley ve Courtney Kube imzalı haberde, Beyaz Saray’ın özellikle Gülen’in ABD’deki yasal statüsünü öğrenmek istediği belirtildi, ismi açıklanmayan 2 kaynağa dayandırılarak “Gülen’in ABD’de kalıcı oturma izni sağlayan Yeşil Kart (Green Card) sahibi olduğu” ifade edildi. Haberde ayrıca, konuyla ilgili talimatı duyan ABD’li yetkililerin, “talebin ciddi olduğunu anladıklarında öfkelendikleri” ileri sürüldü. Konuyla ilgili Beyaz Saray’dan herhangi bir açıklama yapılmadı. ABD Dışişleri Bakanlığı ise yaptığı açıklamada, NBC News kanalının iddiasını yalanlayarak, Beyaz Saray’ın Gülen’in iadesiyle ilgili bir görüşme yapmadığını bildirdi.

Türkiye 86 klasör gönderdi

Türkiye, ABD’nin Pensilvanya eyaletinde yaşayan FETÖ elebaşı Gülen’in iadesi için, bugüne kadar 8 ayrı talepname gönderdi. 15 Temmuz darbe girişimi öncesi ve sonrasında bütün iade talepleri ve belgeleriyle toplam 86 klasör, ABD Adalet Bakanlığı’na verildi. ABD, başta Cumhurbaşkanı Erdoğan olmak üzere yapılan bütün iade çağrılarına da bugüne kadar kulak tıkadı.

#ABD
#Fethullah Gülen
#İade
5 yıl önce