|

İttifakta ‘ortak oy’ detayı

AK Parti ve MHP'nin, siyasi partilerin seçim ittifakına ilişkin düzenlemeyi içeren ortak kanun teklifi TBMM Başkanlığına sunuldu. Teklifte dikkat çeken yenilik ise ‘ortak oy’ uygulaması oldu.

Yeni Şafak
16:45 - 21/02/2018 Çarşamba
Güncelleme: 17:12 - 21/02/2018 Çarşamba
Yeni Şafak
Meclis'e sunulan ittifak düzenlemesinin detayları belli oldu.
Meclis'e sunulan ittifak düzenlemesinin detayları belli oldu.

AK Parti ve MHP'nin, siyasi partilerin seçim ittifakına ilişkin düzenlemeyi içeren ortak kanun teklifi TBMM Başkanlığına sunuldu.

Ortak kanun teklifi, AK Parti Grup Başkanı ve İzmir Milletvekili Binali Yıldırım ile MHP Genel Başkanı ve Osmaniye Milletvekili Devlet Bahçeli'nin imzasını da taşıyor.

Teklifin sunulması ile birçok detay ortaya çıktı. Birden çok partinin katılacağı ittifakta partilerin oylarının nasıl belirleneceği de belli oldu. İttifak içinde yer alan partilerin yer aldığı pusulada yalnız ittifak alanı içerisine “EVET” mührünün basıldığı her durumda, bu oy pusulaları da geçerli kabul edilecek ve sayım döküm cetvelinde ittifakın ortak oyları sütununa rakamlar birden başlamak üzere, sırasına göre çizilmek suretiyle, ayrı ayrı işaretlenecek.

Ortak oy nasıl dağıtılacak

Ancak aynı ittifak içerisindeki siyasi partilerin her birinin geçerli oyu; ittifakı oluşturan siyasi partilerin o seçim çevresinde tek başına aldıkları oy sayısına, ittifakın ortak oylarından gelen payın ilave edilmesiyle elde edilecek. İttifak yapan her bir partiye ortak oylardan gelen pay; ittifak yapan siyasi partilerin tek başına aldıkları oyun bu partilerin toplam oyuna bölünmesi ile elde edilen katsayının ittifakın ortak oyu ile çarpımı sonucu elde edilecek.





#seçim
#2019 seçim
6 yıl önce