|

Harekât ABD’ye bağlı değil

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye’nin Suriye’de PKK’ya yönelik başlatacağı operasyonun ABD askerlerinin çekilmesine bağlı olmadığını söyledi. Çavuşoğlu, “ABD geri vites yapmayı öğrendi. YPG’ye harekat ABD’nin çekilmesine bağlı değil. ABD çekilmese de Türkiye ulusal güvenliği için harekat yapar. Kimseden izin almayız” dedi.

Yeni Şafak
04:00 - 11/01/2019 Cuma
Güncelleme: 02:19 - 11/01/2019 Cuma
Yeni Şafak
Mevlüt Çavuşoğlu
Mevlüt Çavuşoğlu

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Suriye’de Fırat Nehri’nin doğusuna yapılması planlanan harekâta ve ABD askerlerinin Suriye’den çekilme sürecine ilişkin önemli mesajlar verdi. NTV canlı yayınındaki açıklamasında, PYD/YPG/PKK varlığının bölgenin istikrarsızlığı bakımından çok büyük bir tehlike olduğuna dikkat çeken Çavuşoğlu, ABD’nin giderek terör örgütü PKK’nın güdümüne girdiğini şu sözlerle ifade etti: “Bir terör örgütüyle angajmana girdiğiniz zaman maalesef onun etkisinden de kurtulamıyorsunuz. Yavaş yavaş kontrolüne de giriyorsunuz. Koskoca bir devletin bugün tüm NATO müttefikliğimize rağmen, tüm bugüne kadarki iş birliklerimize rağmen bir terör örgütünün destekçisi gibi konuşması, hele hele, çekilmemek için böyle bahanelere sığınması doğru bir şey değildir. Bir devlet bir söz verdiği zaman bu sözünün arkasında durmalıdır. Recep Tayyip Erdoğan da Türkiye Cumhuriyeti de bir söz verdiği zaman arkasında durur. Şunu anlamaları gerekiyor. Bizim YPG’ye (PKK) yönelik harekâtımız ABD’nin çekilmesine ya da çekilmemesine bağlı değil ki. Böyle bir karar yokken Sayın Cumhurbaşkanımız Fırat’ın doğusuna da gireceğimizi ve harekâtı başlatacağımızı söyledi. O gün ABD’nin çekileceğini biz de bilmiyorduk. ABD çekilse de çekilmese de ulusal güvenliği tehdit eden terör örgütüne karşı ne gerekiyorsa yaparız.”

CAYDIRMAK İÇİN KILIF UYDURDULAR

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Fırat’ın doğusuna harekât başlatılacağına ilişkin sözlerinin ardından ABD’nin çekilme kararı aldığına dikkati çeken Çavuşoğlu, sonrasında özellikle ABD güvenlik birimlerinin, ABD Başkanı Trump’ı bu kararından caydırmaya uğraştığını söyledi. Buna da “Türkler Kürtleri katletmesin” şeklinde bir kılıf uydurulduğunu ifade eden Çavuşoğlu, şöyle konuştu: “Hem çekilme kararı vereceksiniz, hem de çekilmemek için Türkiye’yi de suçlayıcı bahaneler bulmaya çalışacaksınız. Müttefikliğe sığmadığı gibi, rahmetli Demirel derdi ‘Süper güçlerin geri vitesi olmaz’ diye. Burada ABD geri vites yapmayı da öğrenmeye başladı sanırım.”

TÜRKİYE KARARLIDIR

  • “Türkiye sahada ve masada kararlıdır. Operasyonun zamanlamasını, nasıl ne yapacağımızın kararını biz veririz. Bu konuda kimseden izin almayız. ABD çekilirken herhangi bir kargaşa olmasın dediği zaman, tabii ki Cumhurbaşkanımız aynı zamanda başkomutan, ‘bir bekleme sürecine geçelim’ dedi. Ama bu iş uzatılırsa veya zamana yayılmaya çalışılırsa ‘Türkler Kürtleri katledecek’ gibi yanlış ve saçma gerekçelerle gerçek olmayan söylemlerle bu işi savsaklamaya çalışırlarsa o zaman biz de bu kararımızı uygulamaya koyarız. Bunun da kararını, askerlerimizle beraber Sayın Cumhurbaşkanımız verecek.”

S-400 şartı olursa Patriot almayız

Çavuşoğlu, ABD’nin Patriot hava savunma sistemi karşılığında “S-400’den vazgeçin” dediği takdirde Türkiye’nin bunu kabul etmeyeceği mesajı verdi. “Bizim şu anda ihtiyacımız var. İlerde Patriot da alabiliriz, eğer şartları uyarsa. Zamanlaması, ortak üretim, teknoloji transferi, kredi imkanları, bunların hepsi uygun olursa. Bir ticaret yapıyorsunuz. Ama ticarette, ‘diğerini iptal et benden al’ şartını Türkiye kabul etmez. S-400 şartı koyarlarsa o konuda anlaşmamız mümkün değil” diyen Çavuşoğlu, Türkiye’nin Rusya’dan S-400 alımına ilişkin tamamlanmış bir anlaşmanın sözkonusu olduğunu hatırlattı. Çavuşoğlu, “Rusya ile zaten S-400 anlaşması olmuş bitmiş bir anlaşmadır. Buna kimsenin bir şey söylemeye de hakkı yoktur” diye konuştu.

  • Rusya’da 3’lü zirve
  • ABD Dışişleri Bakanı Mike Pom- peo’nun, ‘çekilme’ kararına ilişkin “Trump’ın kararı kesindir” sözünün önemli olduğunu ifade eden Mevlüt Çavuşoğlu, Pompeo ile telefon görüş mesi yapacağını anlattı. Ayrıca Cum- hurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Rusya’da gerçekleştirmeyi planladığı görüşmeye de değinen Çavuşoğlu, Erdoğan-Putin ikili zirvesi dışında Astana formatında İran’ın da katılacağı bir toplantı daha yapılacağını kaydetti. Çavuşoğlu, söz- konusu zirveye ilişkin Rusya’dan tarih önerisi beklendiğini belirtti.
#Mevlüt Çavuşoğlu
#Suriye
#PKK
#ABD
#YPG
#Harekat
5 yıl önce