|

Havacılığa sahip çıkıp, ihracatı 5 kat artırdılar

Havacılık sanayinin adeta merkezi konumuna gelen Eskişehir'in, sektörde özellikle uçak ve helikopter parçası üretimiyle 2000 yılında 55 milyon dolar düzeyinde olan ihracatı, 2013 yılı sonunda 5 kat arttı. Eskişehir Sanayi Odası Başkanı Savaş Özaydemir, "Cumhuriyetimizin 100'üncü yılında şehrimizden gerçekleştirilecek havacılık sanayi ihracatının 1 milyar doların üzerine çıkması bekleniyor" dedi.

Yeni Şafak
17:46 - 6/01/2015 Salı
Güncelleme: 15:59 - 6/01/2015 Salı
AA

Havacılık sanayinin adeta merkezi konumuna gelen Eskişehir'in, sektörde özellikle uçak ve helikopter parçası üretimiyle  2000 yılında 55 milyon dolar düzeyinde olan ihracatı, 2013 yılı sonunda 300 milyon dolara ulaştı. Kentin havacılık tarihi, 1926 yılında faaliyete geçen şimdiki adı Muharip Hava Kuvveti ve Hava Füze Savunma Komutanlığı olan 1'inci Hava İkmal Bakım Merkezi Komutanlığı ile Türk Hava Kurumu'nun (THK) İnönü ilçesinde Eğitim Merkezi'ni hayata geçirmesiyle başladı. Eskişehir'de 1985 yılında TUSAŞ Motor Sanayi AŞ'nin (TEI) faaliyete geçmesiyle havacılık ve savunma sanayi firmaları, ardı ardına kurulmaya başladı. Sanayiciler, Anadolu Üniversitesi (AÜ) Sivil Havacılık Yüksekokulu'nun 1986 yılında kurulmasıyla havacılık sektörüne ilgi gösterdi. Havacılık sanayisince kentte yaklaşık 3 bin kişiye istihdam sağlıyor. Kent adeta havacılık sanayinin merkezi konumuna geldi. Türk Hava Kuvvetleri'nin 103'üncü kuruluş yılını kutladığı bu yılda, neredeyse ona yakın bir sanayi geçmişine sahip olan Eskişehir, son 30 yıllık dönemde havacılık sanayisinde büyük gelişme gösterdi. Eskişehir'deki bazı şirketler, "Sikorsky", "Pratt & Whitney", "Goodrich Landing Gear" ve "Lockheed Martin" gibi dünyanın önde gelen havacılık firmalarıyla işbirliği yapıyor. Bugün sadece Eskişehir'de 20'den fazla yan sanayi kuruluşu havacılık sanayisinde uçak ve helikopter parçası üretim kabiliyeti kazandı. 


HAVACILIK İHRACATI 5 KAT ARTTI

Havacılık sanayisi son yıllarda gerçekleştirdiği başarılı gelişme çizgisiyle, il ihracatının adeta parlayan yıldızı haline geldi. Kentin havacılık sanayi ihracatı 2000 yılında 55 milyon dolar düzeyindeyken, bu rakam 2013 yılı sonunda 300 milyon dolara ulaştı. Cumhuriyetin 100. yılında kentte gerçekleştirilecek havacılık sanayi ihracatının 1 milyar doların üzerine çıkması bekleniyor. Eskişehir Havacılık ve Savunma Sanayi Endüstri Bölgesi'nin kurulmasına yönelik Eskişehir-Ankara karayolu üzerinde Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi'ne ait toplam 5,1 milyon metrekarelik bir alan havacılık yatırımları için tahsis edildi.


İHRACATIN YÜZDE 20'Sİ HAVACILIKTAN

Eskişehir Sanayi Odası (ESO) Başkanı Savaş Özaydemir, Türkiye'nin en önemli sanayi merkezlerinden biri olan Eskişehir'deki ESO üyelerinin havacılık sektöründe büyük işlere imza attığını ve dünya çapındaki projelere ortak olduğunu vurguladı. Avrupa'daki önemli organizasyonlarda havacılık sektörünü temsil ettiklerini anlatan Özaydemir, şöyle konuştu: "2000 yılında havacılık sanayi konusunda üretim yapan Eskişehir'deki firmalarımızın toplam ihracatları 55 milyon dolarken, 2013 yılı sonunda bu rakam 300 milyon dolara ulaştı. Toplam ihracatımızın yaklaşık yüzde 20'sini havacılık sanayi ürünleri oluşturuyor. Cumhuriyetimizin 100'üncü yılında şehrimizden gerçekleştirilecek havacılık sanayi ihracatının 1 milyar doların üzerine çıkması bekleniyor."

#havacılık
#ESO
#Özaydemir
#ihracat
9 yıl önce