|

Havası en kirli ilçeye doğalgaz

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın verilerine göre Türkiye'nin en kirli havasına sahip ilçe olarak belirlenen Edirne Keşan'da doğalgaz dağıtım şebekesinin temeli düzenlenen törenle atıldı.

Yeni Şafak
19:57 - 15/06/2016 الأربعاء
Güncelleme: 17:03 - 15/06/2016 الأربعاء
AA
Arşiv
Arşiv

Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan, Aşağı Zaferiye Mahallesi Akar Sokak'ta başlatılan şebeke inşaatında düzenlenen törende yaptığı konuşmada, kış mevsiminde yaşanan hava kirliliğinin özellikle 3-4 yıldır ciddi seviyelere ulaştığını söyledi.



Hava kirliliğiyle mücadele için belediye, kaymakamlık ve valiliğin çalışmalar yürüttüğünü anlatan Özcan, şunları kaydetti:


"Devlet işleri kolay olmuyor ve 2005 yılında, Enerji Piyasası Denetleme Kurulu'na bu konuda başvuru yaptık. O dönemin şartlarında yatırıma değer bulunmadı. 2006'da kanalizasyon altyapısını yaparken yeniden talepte bulunduk ancak yine teknik olarak mümkün olmadığı cevabını aldık. Teknik olarak mümkün olmadığı iletildi. Son 4 yıldır 2 sabit ölçüm istasyonuyla Keşan'ın hava kalitesi ölçümüne başlandığında rakam olarak hava ne kadar kirli olduğu tespit edildi. Bu dönemde iktidarıyla muhalefetiyle Keşan'a doğal gaz getirilmesi için çalıştık. Vatandaşlarımız daha temiz hava soluyacak. İlçemize hayırlı olmasını diliyorum."





GAZDAŞ Trakya Bölge Müdürü Tamer Akaslan ise bölgedeki doğal gaz yatırımlarıyla ilgili bilgi verdi.



Konuşmaların ardından dua edilip kurban kesildikten sonra doğal gaz dağıtım şebekesinin temeli atıldı.



Törene, CHP Edirne Milletvekilleri Okan Gaytancıoğlu ile Erdin Bircan, Keşan Kaymakamı Nuri Özder, eski milletvekillerden Prof. Dr. Necdet Budak, kurum amirleri ve vatandaşlar katıldı.



En kirli havaya sahip ilçe olarak belirlenmişti

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu da Keşan ilçesindeki hava kirliği için, "Türkiye'de en yüksek hava kirliliği Keşan ilçesini işaret ediyor. Bu rakam inanılmaz yüksek. Keşan'daki hava kirliliği Çin'le yarışıyor. Oradaki insanların dışarıya gaz maskesiyle çıkması lazım. Orada yaşayan vatandaşlarımız hava kirliliğinin yoğun olduğu sabahın erken saatlerinde ve gece dışarıya çıkmasınlar." ifadelerini kullanmıştı.



Keşan'ın, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın geçtiğimiz yıl aralık-nisan ayı ölçümlerinde, Türkiye'nin en kirli havasına sahip yerleşim bölgesi olduğu belirlenmişti. Yakıt olarak linyit kömürünün kullanıldığı Keşan'da, yaşayanlar, yoğun kükürt gazı nedeniyle özellikle akşam saatlerinde nefes almakta bile güçlük çektiği kamu oyuna yansımış ve solunum yetmezliğine bağlı hastalıklarda artış gözlendiği bildirilmişti.





#Edirne
#Çevre ve Şehircilik Bakanlığı
٪d سنوات قبل