|

Haydarpaşa Garı ören yeri havasında

Haydarpaşa Garı’nda yaklaşık 3 yıldır devam eden kazılar, Kadıköy’ün M.Ö. 5. yüzyıldan erken Cumhuriyet dönemine kadarki tarihine ışık tutuyor. İstanbul Arkeoloji Müzesi Müdürü Rahmi Asal, “Haydarpaşa Garı’nın arkası neredeyse bir ören yeri havasına büründü. Özellikle İstanbul için gerçekten inanılmaz bir rakam olan yaklaşık 12 bin altın, gümüş, bronz sikke elde edildi” dedi.

00:00 - 13/10/2021 Çarşamba
Güncelleme: 05:09 - 13/10/2021 Çarşamba
Yeni Şafak
İstanbul Arkeoloji Müzesi Müdürü Rahmi Asal, tren istasyonunun arkasında bulunan alanda çalışmaları titizlikle yürüttüklerini belirtti.
İstanbul Arkeoloji Müzesi Müdürü Rahmi Asal, tren istasyonunun arkasında bulunan alanda çalışmaları titizlikle yürüttüklerini belirtti.

Haydarpaşa Garı’nda yaklaşık 3 yıldır devam eden arkeolojik kazılarda elde edilen kalıntılar M.Ö. 5. yüzyıldan başlayarak tarihe ışık tutuyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın ortak yürüttüğü, Haydarpaşa Tren Garı’nın hemen arkasındaki 300 dönümlük arazide gerçekleştirilen kazılarda Klasik dönem, Helenistik, Bizans, Roma, Osmanlı ile Cumhuriyet dönemlerine ait kalıntılar elde edildi. Garın arkasında bulunan peronlar, menfez, İbrahimağa ve İbrahimağa manevra bölgelerini içine alan alanda yürütülen çalışmalarda ortaya çıkan buluntularda antik şehre ait önemli ipuçları da elde edildi. 13 Mayıs 2018 yılından bu yana devam eden çalışmalarda elde edilen kalıntılar ilk defa görüntülendi.

‘ÇOK ÖNEMLİ BULUNTULAR’

  • İstanbul Arkeoloji Müzesi Müdürü Rahmi Asal, tren istasyonunun arkasında bulunan alanda çalışmaları titizlikle yürüttüklerini belirterek, “Haydarpaşa Garı’nın arkası neredeyse bir ören yeri havasına büründü. Çalıştığımız alan bugünkü Kadıköy’ün antik dönemdeki adı olan Khalkedon’un batı limanı içinde. Çok önemli kalıntı ve buluntulara rastlandı tabii. Bunlardan biri opus sectile döşemeli özel bir konut. Hamamıyla birlikte değerlendirdiğimiz bir şey. M.S. 5. yüzyıla tarihleniyor. Azize Bassa Kilisesi (Sainte Bassa Kilisesi) diye antik kaynaklarda da modern araştırmacıların yayınlarında da geçen, Bizans dönemi için önemli bir kalıntı. Onun bir bölümüne rastladık. Apsisinin içinde çoklu, yaklaşık 28 bireyin gömüldüğü bir toplu mezar ortaya çıkarıldı. Helenistik döneme ait bir platform, muhtemelen bir mezar anıtına ait kaide ortaya çıkarıldı hemen yanında bir lahitle beraber. Bununla birlikte çok sayıda küçük buluntu elde edildi” dedi.

Gar devam etmeli

Kazının İstanbul için de çok anlam kattığını belirten Asal, “Gar işlevini devam ettirmeli. Arkeolojik kalıntılarımızı da buna entegre etmeliyiz. Bugünün İstanbul’undan bahsedelim, 800 bin yıllık geçmişi olan bir şehir. Yani Yarımburgaz Mağaraları, Fikirtepe, Yenikapı, Yunan, Roma, Bizans’ıyla kentin ne kadar kıymetli olduğunu, neresine bir kazma vurursanız vurun insanlık tarihine çok önemli tarihi ve kültürel bilgiler, veriler sunan bir şehir olduğunu bu kazılardan da anlamaya başladık. Yaklaşık 12 bin altın, gümüş, bronz sikke elde edildi ki bunların içerisinde en önemlisi de M.Ö. 5. yüzyıla tarihlenen Kadıköy’ün ilk sikkelerinden bir tanesi tespit edildi” ifadelerini kullandı.

#​Haydarpaşa Garı
#Rahmi Asal
#İstanbul Arkeoloji Müzesi
3 yıl önce