|

Her sakallıyı Müslüman sanmışlar

Batı’nın İslamofobinin Müslüman olmayan mağdurlarının da olduğu ortaya çıktı. Konu Meclis Batı Ülkelerindeki İslam Düşmanlığı İnceleme Alt Komisyonu’nda gündeme geldi.

Yeni Şafak ve
14:19 - 20/04/2018 Cuma
Güncelleme: 14:24 - 20/04/2018 Cuma
Yeni Şafak
İslamofobi'de Müslüman olmayan mağdurların da olduğu ortaya çıktı.
İslamofobi'de Müslüman olmayan mağdurların da olduğu ortaya çıktı.

Komisyon Batı’nın son zamanlarda İslam düşmanlığı başta olmak üzere Müslümanlara ve özellikle de dindar kesimlerine karşı ön yargısını masaya yatırdı. Konu ile ilgili araştırmalar yapan Yrd. Doç. Dr. Enes Bayraklı, komisyon üyelerine, İslamofobinin Müslüman olmayan mağdurlarının da olduğunu belirterek, “Mesela Sihler, işte kafalarına türban takan, sarık takan Sihlerin Müslüman zannedilerek dövüldüğünü biliyoruz İngiltere’de yahut ‘hispter’ dediğimiz, işte Avrupa’da şu anda moda olan, böyle uzun sakal bırakma modası var Avrupa’da gençler arasında, kişilerden bazılarının bile İngiltere’de Müslüman zannedilerek dövüldüğüne yönelik haberler yansıdı” dedi.

Bayraklı Müslümanlara yönelik bu kadar ötekileştirmenin ve saldırıların yaşandığı bir dönem yaşanmadığına dikkat çekerek şu örnekleri verdi:

RAMBO MÜCAHİTLERLE SAVAŞIYORDU

Hollywood filmlerine, soğuk savaş döneminde kötü adamlar, Rambo’nun savaştığı adamlar komünistlerdi Afganistan’da ve mücahitlerle beraber savaşıyordu fakat bugün ‘mücahit’ dediğiniz zaman yahut ‘cihat’ kavramı Batı literatüründe tamamen negatif bir şeye bürünmüş durumda. Amerika Birleşik Devletleri’nin o dönemde desteklediği 90’lı yıllarda Usame bin Ladin bile The New York Times’ta büyük bir kahraman olarak hakkında haber çıkmış bir şahıstı fakat bugün gelinen noktada Usame bin Ladin, El Kaide ve onun yapmış olduğu faaliyetlerin tüm Müslümanlara genelleştirildiği, tüm Müslümanların bundan sorumlu tutulduğu bir döneme girdik. Dolayısıyla, Müslümanlara yönelik bu nefret söylemlerinin arkasında uluslararası bir proje olduğunu düşünüyorum.

MÜSLÜMAN OLMAYAN ÜLKELERDE BİLE VAR

Öncelikle, gerçek ya da uydurulmuş bir günah keçisi ilan ederek insanların İslamofobi üzerinden kendilerine bir iktidar alanı inşa ettiklerini, bu iktidar alanının genişlettiklerini ve iktidarlarını istikrarlı hâle getirmek istediklerini görüyoruz. Yani Müslümanlar bir öteki olarak tanımlanıyorlar. Mesela neredeyse hiç Müslüman’ın yaşamadığı, nüfusa oranla 0,01 Müslüman’ın olduğu, sokakta akşama kadar gezseniz bir Müslüman’la karşılaşmayacağınız ülkelerde bile Müslümanlara yönelik bu söylemlerin kullanıldığını görüyoruz.

#Müslüman
6 yıl önce