|

Hiçbir ülke çaresiz değil

Türkiye ve pek çok ülkeye ABD’den gelen tehditler sonrası ‘dünyanın gözünü açtığını’ vurgulayan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, “Şimdi herkes dolardan çıkmanın yolunu arıyor. Bu, dönüp dolaşıp ABD’ye zarar verir. Hiçbir ülke alternatifsiz değildir, çaresiz değildir” dedi.

Haber Merkezi
04:00 - 16/08/2018 Perşembe
Güncelleme: 02:49 - 16/08/2018 Perşembe
Yeni Şafak
Sudan Dışişleri Bakanı el-Dirdiri Muhammed Ahmed, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın geçen yıl Sudan’a ziyaretinden sonra Türkiye ile işbirliğinin canlandığını ve ilişkilerin hızla devam ettiğini belirterek, “İki ülke arasındaki ticaret hacmini şu anki 1 milyar dolardan 10 milyar dolara çok kısa sürede çıkarmayı hedefliyoruz” dedi.
Sudan Dışişleri Bakanı el-Dirdiri Muhammed Ahmed, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın geçen yıl Sudan’a ziyaretinden sonra Türkiye ile işbirliğinin canlandığını ve ilişkilerin hızla devam ettiğini belirterek, “İki ülke arasındaki ticaret hacmini şu anki 1 milyar dolardan 10 milyar dolara çok kısa sürede çıkarmayı hedefliyoruz” dedi.

Casusluk sanığı papaz Andrew Brunson için savurduğu tehditler karşılıksız kalınca “Hayal kırıklığına uğradım” diyen ABD Başkanı Donald Trump’a Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu net mesaj verdi. ABD veya herhangi bir ülkenin sadece kendi yaşadığı hayal kırıklığını değil karşı tarafın yaşadığı hayal kırıklıklarını da dikkate alması gerektiğini belirten Çavuşoğlu, “ABD’ye tavsiyemiz, elinizde olan kozları Türkiye’ye veya başka bir ülkeye karşı bir silah olarak kullanmayın. Bu ABD’nin güvenliğini ve itibarını çok ciddi zedeliyor. Dönüp dolaşıp yine ABD’ye zarar verir. Hiçbir ülke bugün alternatifsiz değildir, çaresiz değildir ve her ülke onurludur. Buna da saygı duymaları gerekir” dedi. 10. Büyükelçiler Konferansı kapsamında Ankara’da bulunan Sudanlı mevkidaşı Al-Dirdiri Muhammed Ahmed ile ortak basın toplantısı düzenleyen Çavuşoğlu şunları söyledi:

“ABD Türkiye’nin yanı başında terör örgütüne binlerce TIR dolusu silah verdi, o silahlar şu anda piyasada satılıyor. Diğer yandan Türkiye’de darbe girişiminde bulunan bir hain var ve onu besliyorlar. Benden belge istemesine gerek yok, ABD bunu zaten biliyor. Şimdi bakıyoruz, üçüncü ülkelerdeki FETÖ’cüleri de korumaya kalkıyorlar. Darbe girişiminden bu yana bakıyoruz, o ülke kurtulmak istiyor, oradaki ABD’nin büyükelçisi o FETÖ’cülere destek çıkıyor. Suç işlediyse herkesin yargı sürecine tabi tutulması gerekir. Varolan tüm sorunları baskı ve dayatma ile değil müzakerelerle çözmek istediğimizi ABD’ye ilettik.”

DÜNYA GÖZÜNÜ AÇTI

“Ama orada ciddi bir karmaşa var. Ne yaptığını bilmeyen, yumruğu masaya vurarak netice alabileceğini düşünen bir anlayış var. Tüm ülkeler için de işin en zor kısmı bu. Yaşanan olaylar dünyanın gözünü açtı. Yani bugünkü Amerikan yönetiminin göreve geldiğinden bu yana zaten tüm ülkelere yönelik saygısızca tutumunu herkes görüyordu ve elindeki ekonomik gücü her ülkenin aleyhine hoyratça kullanabileceğini biliyorlardı ama bir kere daha gördüler. Dolayısıyla şimdi dolardan çıkmanın yolunu da herkes arıyor. Baskılara, dayatmalara boyun eğmeyeceğiz.”

HENÜZ ASKIYA ALINMADI

“(F-35 savaş uçaklarının Türkiye’ye teslimatının geçici olarak durdurulması) Daha önce ABD Savunma Bakanlığı zaten Kongre tarafından atılacak bir adıma karşı olacaklarını söylemişti. Diğer taraftan 90 gün içinde yönetim bir rapor verecek ve bu süreçte teslimat olmayacak. Ama pratikte de bunun hiçbir anlamı yok. Türkiye zaten ikisini teslim aldı. İki sene boyunca uçaklar zaten orada olacak ve pilotlarımızın da orada eğitim süreci devam edecek. Yani bugün askıya alındı diye bir şey yok. Bu rapor alınıncaya kadar bunların teslimiyle ilgili kendi iç prosedürlerinden kaynaklanan kısıtlama var.”

  • Rusya vizeyi kısmen kaldırdı
  • ABD yönetiminin Türkiye'ye yönelik ekonomik saldırısında Afrika'dan Arap dünyasına kadar bir çok ülke Türkiye'nin yanında saf tuttu. Dün bu ülkelere bir yenisi daha eklendi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu 10. Büyükelçiler Konferansı kapsamında Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK)/Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından verilen akşam yemeğinde büyükelçilere hitap etti. Çavuşoğlu, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile yaptığı görüşmede, Türk vatandaşlarına uygulanan vizelerin kaldırılması ile Suriye ve İdlib konularının ele alındığını ifade etti.
  • BAYRAMDAN SONRA YÜRÜRLÜĞE KOYACAĞIZ
  • Dışişleri Bakanlığı olarak yurt dışındaki iş forumların düzenlenmesi ve Karma Ekonomik Komisyonu toplantılarının daha düzenli gerçekleşmesi için çaba gösterdiklerini kaydeden Çavuşoğlu, "Diğer taraftan ticaretimizin artması, ihracatımızın artması için en az Ticaret Bakanlığımız kadar en az çaba sarf ediyoruz. 74 ülkeyle vizeleri kaldırdık, kaldırmaya devam ediyoruz. Lavrov ile vatandaşlarımıza uygulanan vizelerin kaldırılmasını konuştuk. İş adamlarımıza özellikle TIR ve kamyon şoförlerimize, resmi pasaport sahiplerine, servis pasaport sahiplerine vizelerin kaldırılması konusunda prensipte anlaştık. Bayramdan sonra ortak çalışma grubumuz bir araya gelecek, bunu yürürlüğe koyacağız" dedi.
#Mevüt Çavuşoğlu
#Türkiye
#ABD
6 yıl önce