|

HSYK seçimleri YARSAV'ı böldü

HSYK seçimleri YARSAV'ı bölünmenin eşiğine getirdi. Dernekte 'Şahinler', 'Ulusalcı Şahinler' ve 'Güvercinler'i temsil eden üç eğilim, karşı karşıya geldi. 'Şahinler' kanadından Eminağaoğlu, 'Güvercinler'i temsil eden Tarhan'ın listesine alternatif hazırladı. Bu gelişmeler üzerine Tarhan genel kurul kararı aldı.

Haber Merkezi
00:00 - 17/10/2010 Pazar
Güncelleme: 01:52 - 17/10/2010 Pazar
Yeni Şafak
HSYK seçimleri  YARSAV'ı böldü
HSYK seçimleri YARSAV'ı böldü

12 Eylül'de halkoylamasına sunulan anayasa değişikliği için “hayır” kampanyası yürüten YARSAV bölünmenin eşiğine geldi. Dernekte 'Şahinler', 'Ulusalcı Şahinler' ile 'Güvercinler'i temsil eden üç eğilim HSYK'ya seçilecek 10 asıl 6 yedek üye için karşı karşıya geldi. 3 eğilim şimdi birbirini ihanetle suçluyor. Dernekte 'Şahinler' kanadından eski Başkan Ömer Faruk Eminağaoğlu, 'Güvencinler'i temsil eden Başkan Emine Ülker Tarhan'ın listesine alternatif liste hazırladı. İstanbul Yelken Kulübü gibi mekanlarda YARSAV merkezinin yaptırdığı temayül yoklamalarını manipüle ederek, yönetimi yanıltan Eminağaoğlu, listede çok sayıda kendine yakın ismin yer almasını sağladı. Ancak temayül yoklamaları yoluyla listelere sızmak da Şahinler grubu ile temayül yoklamalarında öne çıkan belli bir mezhep mensupları grubunu tatmin etmedi ve ulusalcılarla ittifaka şiddetle karşı çıktılar.

İLKESİZLİK SUÇLAMASI

Sert tartışmalara rağmen ittifak kararı doğrultusanda Başkan Tarhan listeye sahip çıkıp desteklerken, Eminağaoğlu'nun 'Şahinler'i bu listeyi de yeniden düzenleyip 'Öz YARSAV'cılar adıyla propagandaya başladı. Yine, derneğin 'Ulusalcı Şahinler' kanadını oluşturan Remzi Özdemir, Osman Kaçmaz ve Gürsel Özkan ise bu aşamada Emine Ülker Tarhan'a yakın dururken, Eminağaoğlu ile gizlice temaslarını sürdürdü. Bu süreçte güvercinler, arkalarına ulusalcıların desteğini de alarak dernek üyesi olmayan ulusalcılarla ittifak yapmayı isterken, “şahinler” grubu ise bu ittifaka kesinlikle karşı çıkarak ittifakı savunanları tarihsel gerçeklere ihanet etmek ve ilkesiz davranmakla suçladı. Bu tartışmalar yaşanırken Yargıtay Ceza Genel Kurul Başkanı İhsan Akçin'in de aralarında bulunduğu 100 kişi YARSAV'dan ayrıldı. Sert tartışmaların yer yer fiziksel saldırılara dönüştüğü ve Şahinler grubunun önde gelen üyelerinden YARSAV Yönetim Kurulu Üyesi Rıza Kartal'ın bu nedenle ihraç edildiği öne sürüldü.

TARHAN'DAN KONGRE KARARI

Öte yandan, Başkan Emine Ülker Tarhan'ın bir taraftan YARSAV'ı güçlü göstermek, diğer taraftan da rakip listeleri isim karışıklığı yaratmak suretiyle etkisizleştirmek amacıyla çeşitli basın kuruluşları ile temasa geçtiği belirtildi. YARSAV listesini bölen isimlerle birebir görüşerek onları adaylıktan vazgeçirmeye çalışan ancak bunda başarılı olamayınca, sürecin kendisine karşı bir komploya dönüştüğünü değerlendiren Tarhan beklenmedik bir manevra yaparak yönetimden olağanüstü genel kurul kararı aldı.


İSTİFALAR PEŞPEŞE GELDİ

HSYK seçim sürecinde dernekte istifa depremi de yaşanıyor. Gerek tartışmaların tarafı olan ve gerekse de bu durumdan rahatsızlık duyan çok sayıda YARSAV üyesi dernekten istifa etti. İstifa edenler arasında, Yargıtay Ceza Genel Kurul Başkanı İhsan Akçin, Yargıtay Başsavcı Vekili Kublay Özkan, Yargıtay Daire Başkanı Cengiz Erdoğan, Turan Demirtaş, Yargıtay Üyeleri Ulvi Yüksel, Mustafa Kaya, Osman Yaşar, Asuman Celkan, Birsen Karakaş, Kamil Karahan, Danıştay Üyeleri Sinan Yörükoğlu, Sinan Tunca, Ziya Özcan, Nihat turan, Ahmet Hamdi Ünlü, Kocaeli Başsavcısı Mehmet Fatih Özdemir, İzmir Özel Yetkili ACM Başkanı Dinçer Cengiz, HSYK üye adayı Azmi Kızılkaya, Orhan Tepedelenlioğlu, Mehmet Ali Yeniay, Sevil Kartal, HSYK Üye Adayı Fatma Gülçin Durak, HSYK Üye Adayı Ali Parlar'ın da bulunduğu 100'ün üzerinde Yargıtay Cumhuriyet Savcısı, Yargıtay ve Danıştay tetkik hakimi bulunuyor. Bu arada HSYK üyeliğine bağımsız aday olan YARSAV yönetim kurulu üyesi Eray Karınca olaylı bir süreçten sonra yönetim kurulu üyeliğinden istifa ederken, Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Taşyurt'un da İAJ temsilciliği görevinden ayrıldığını bildirdi.



14 yıl önce