|

İlk başkanlık seçimi 2019'da

AK Parti, üzerinde uzun zamandır çalıştığı Anayasa değişiklik teklifini dün MHP'ye gönderdi. Detayları belli olmaya başlayan teklifle ilgili en merak edilen konu ise ilk başkanlık seçimi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın görev süresi oldu.

Yeni Şafak
13:14 - 16/11/2016 Çarşamba
Güncelleme: 13:17 - 16/11/2016 Çarşamba
Yeni Şafak

7 Haziran seçiminden 1 Kasım seçimine kadar geçen beş aylık süre Türkiye'nin siyasi sisteminin temel zayıflıklarını ve kırılganlıklarını da gün yüzünde çıkardı. Kullanılan oyların yüzde 95'inin meclise yansıdığı 7 Haziran seçimlerinde bir partinin yüzde 40'lık bir oy oranına ulaşmasına rağmen yaşanan hükümet krizinden Türkiye erken seçimle çıkabildi. Bu tablo Türkiye'de bir sistem sorunu olduğunu gösterdi. Bu seçimlerin ardından darbe anayasasının değiştirilmesi tartışmaları tekrar başladı.



1 Kasım'da seçim meydanlarında siyasi partiler yeni bir anayasa sözü verdi. 15 Temmuz darbe girişiminin bertaraf edilmesi ardından 11 Ekim'de MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli partisinin grup toplantısında başkanlık sistemi tartışmasını yeniden açtı. Bahçeli, sistem tartışmalarının siyaseti tıkaması durumunda, rejim krizine dönüşebileceği uyarısında bulundu.



Bu çıkışın ardından Başbakan Binali Yıldırım ve Bahçeli arasında görüşme trafiği başladı. 10 Kasım'da iki liderin görüşmesinde AK Parti'nin hazırladığı iki teklif değerlendirildi. Görüşmede, mevcut anayasanın başkanlık sistemine göre düzenlenmesi teklifi üzerinde duruldu. Teklif, MHP'nin de değerlendirmesi sonrası, kamuoyuna açıklanacak. Teklifin nasıl açıklanacağı ve ortak imzalarla mı gönderileceği, son istişareyle kararlaştırılacak.



AK Parti, üzerinde uzun zamandır çalıştığı Anayasa değişiklik teklifini dün MHP'ye gönderdi. Anayasa teklifini inceleyen MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, gerekli çalışmayı yapması için de parti adına Anayasa çalışmalarına katılan, Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Parsak'ı görevlendirdi. Parsak, dün itibari ile Anayasa hukukçularıyla birlikte teklifteki maddeleri incelemeye başladı. MHP'nin kırmızı çizgileri olarak bilinen maddeler üzerinde partinin çekince ve itirazları ortaya konulacak.



5+5 yıllığına seçilecek


Bu hafta büyük oranda şekillenecek olan teklif, liderlere sunulacak. Liderlerin son temasının ardından da teklifin kısa süre içinde Meclise sunulması öngörülüyor. Detayları belli olmaya başlayan teklifle ilgili en merak edilen konu ise Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın görev süresi ve değişiklikle getirilen seçim süreleri oldu.

Teklifte şunlar var:



  • - Yeni sistemde Cumhurbaşkanı 5+5 yıllığına iki kez seçilebilecek.
  • - Başbakanlık makamı olmayacak. Cumhurbaşkanı yardımcıları ise atama ile olacak.
  • - Cumhurbaşkanı'na TBMM Başkanı yerine Cb. Yardımcısı vekalet edecek.
  • - Esas yönetim sistemi, başkanlık olacak ama Cumhurbaşkanı korunacak.

Teklifte belirtilen Cumhurbaşkanı 5+5 yıllığına iki kez seçilebilecek düzenlemesi Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı da kapsayacak. Teklifte, Erdoğan'ın 2019 yılına kadar görevini sürdürmesi öngörüldü.






#başkanlık sistemi
#cumhurbaşkanılığı
#Recep Tayyip Erdogan
#referandum
7 yıl önce
default-profile-img