|

Çipras cinayetle suçladı

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, ülkesinin bugün içerisinde bulunduğu zor durumdan IMF'yi sorumlu tutarak, yapılanları 'cinayet derecesinde sorumluluk' olarak nitelendirdi.

Yeni Şafak
21:20 - 16/06/2015 Salı
Güncelleme: 08:14 - 17/06/2015 Çarşamba
AA

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, ülkesinin bugün içerisinde bulunduğu zor durumdan Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) büyük sorumluluğunun bulunduğunu belirtti.



SYRIZA'nın meclis grup toplantısında konuşan Çipras, Avrupalı kurumların Yunanistan'dan mantık dışı taleplerde bulunarak hükümeti ve Yunan halkını küçük düşürmeye çalıştığını ileri sürdü.



Çipras, IMF'nin sert önlemler talep ettiğini, AB'nin ise borcun yeniden yapılandırılmasını kabul etmediğini ifade ederek, “IMF icadı programı meclis olarak kabul etmemiz mümkün değil. Bu ülkede kimin vergi vereceğine karar vermek hükümetin yetkisindedir. Krizi oligarşi ödeyecek. Yunanistan'ın bugünkü durumuyla ilgili IMF'nin cinayet derecesinde sorumlulukları var" dedi.



Kurumların öne sürdüğü koşullarda ısrar etmesinin ardında siyasi amaçlar bulunduğunu ileri süren Çipras, Yunanistan'a teklif edilen programın sorunu çözmeyeceğini ve ülkeyi yeniden durgunluğa sürükleyeceğini savundu.



Çipras, “Çözüme yardımcı olmayacak baskılara boyun eğmemek zorundayız. Ortaklarımız da, Yunanistan sorununu çözmek isteyip istemediklerine ve IMF'nin çözümün tarafı olup olmayacağına karar vermeli" diye konuştu.



Kreditörlerin, öne sürdüğü koşullarında ısrar ederek, Yunanistan'da ve tüm Avrupa'da kemer sıkma politikalarına karşı olan çabalara gözdağı vermeye çalıştığını ifade eden Çipras, Avrupa Merkez Bankası'nın da finansal sıkıntı yaratma taktiği uygulayarak buna arka çıktığını ileri sürdü.



Çipras, karşılaşılan zorluklara rağmen Yunanistan'ın kreditörleriyle olan müzakerelere sonuna kadar devam etmekte kararlı olduğunu belirtti.



Kreditörlerle asıl müzakerelerin bundan sonra başlayacağını belirten Çipras, “Hükümet, kurumlarla AB kurallarına ve Yunan halkının iradesine saygılı olarak müzakereleri sürdürmeye kararlı. Ancak, biz anlaşma değil çözüm istiyoruz. Bundan sonra müzakerelerin son aşamasına giriyoruz. Gerçek müzakereler şimdi başlıyor" diye konuştu.



Bu arada, Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varufakis, Çipras'ın konuşmasını yerde oturarak izledi. Varufakis'in kendisine ayrılan bakanlık koltuğu yerine yerde oturması yerli ve yabancı basının ilgi odağı oldu.




#Çipras
#Yunanistan
#IMF
9 yıl önce