|

İyi-kötü okul ayrımı bitecek

2019'da çözülecek derslik sorunundan sonra iyi-kötü okul ayrımı ortadan kalkacak ve TEOG, içerik bakımından seçme-elemeden ziyade yerleştirme sınavına dönüşecek. MEB de TEOG'un kaldırılması için çalışmalara başlayacak.

Yeni Şafak ve
04:00 - 17/09/2017 Sunday
Güncelleme: 02:35 - 17/09/2017 Sunday
Yeni Şafak
İyi-kötü okul ayrımı bitecek
İyi-kötü okul ayrımı bitecek

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sınavı’nın (TEOG) kaldırılması gerektiğiyle ilgili açıklamaları 'TEOG kalkıyor mu?, Kaldırılırsa ne olacak?' tartışmalarını da beraberinde getirdi. Erdoğan’ın açıklamaları sonrası harekete geçen Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz sistemin kaldırılması hakkında Başbakan Binali Yıldırım’a bilgi sundu.

DERSLİK SAYISI YETERLİ OLACAK

Milli Eğitim Bakanlığının (MEB) yenilediği ettiği 2015-2019 stratejik eylem planına göre, 2019'da yeterli derslik sayısına ulaşıldıktan sonra tüm okullarda ikili eğitim sona erecek. Bunun için 40-50 yıllık, depreme dayanaksız okullar yıkılacak ve yapılacak yeni binalar 24-32 derslikli inşa edilecek. İkili eğitim en fazla mesleki ve teknik, imam hatip ile ortaöğretim okullarında sorun oluşturuyordu. Derslik sorunu aşıldıktan sonra her türden okulda normal eğitim başlayacak.

KENDİ MAHALLELERİNDE OKUYACAKLAR

MEB derslik sorununu çözdükten sonra TEOG, içerik bakımından seçme-eleme sınavından ziyade yerleştirme sınavına dönüşecek. Derslik sayısının veya fiziksel durumun yetersizliğinden dolayı başka okullara gidecek öğrenciler, bu sorun çözüldükten sonra kendi mahallelerindeki okullara devam edebilecek. Böylece 'Puanı yüksek okul iyi okuldur' algısı ve iyi-kötü okul ayrımı ortadan kalkacak. MEB, TEOG’un kaldırılması konusunda çalışacak. Gelecek günlerde nasıl bir sistem getirileceğini Bakanlık ayrıntılı çalıştıktan sonra kamuoyu ile paylaşılacak. 

İstanbul’da yol çalışmalarına ara

3 milyonu aşkın öğrenci ve öğretmen için ders zilinin çalacağı İstanbul’da ulaşımda sıkıntı yaşanmaması için kent genelinde çeşitli önlemler alındı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Pazartesi sabahının trafik çilesine dönüşmemesi için, vatandaşlara 06.00- 14.00 saatleri arası toplu ulaşım ücretsiz olacak toplu taşıma araçlarını kullanın çağrısı yaptı. Öte yandan 23 bölgede yol çalışmalarının sürdüğü İstanbul’da yarın çalışmalar duracak. Zaruri çalışmaların 22.00-05.00 saatleri arasında yapılması planlanırken, kazalar için yollarda 83 çekici hazır tutulacak. Yarın İSPARK’ların da ücretsiz olacağını açıklayan belediye, toplu ulaşım için ek 398 araç ile 4433 adet sefer planladı.


Ankara’da dersler 07.50’de başlayacak

Milli Eğitim Bakanlığının okul saatlerinin belirlenmesi için valiliklere yazı göndermesinin ardından Ankara Valiliği, okul idarecileri, veliler ve Servis İşletmecileri Odası ile istişare ederek okul saatini belirledi. Valilikten yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “İkili eğitim yapan anaokulu, ilkokul, ortaokul ve liselerin sabah en erken 07.50’de açılmasına, tam gün eğitim yapan anaokulu, ilkokul, ortaokul ve liselerin sabah 08.30’da açılmasına, iklim şartları ve güneşin doğuşundaki değişime göre okulların açılış ve kapanış saatlerinin tekrar gözden geçirilmesine karar verilmiştir."

#MEB
#Eğitim
7 years ago