|

iPhone 6: Düşük güç modunda, ultra düşük performans!

iOS 9 ile birlikte iPhone'larda kullanılmaya başlanacak olan güç tasarrufu modunun performansa ne düzeyde etki edeceği merak konusu idi. Görülen o ki tablo hiç parlak değil.

Yeni Şafak
13:57 - 29/06/2015 Pazartesi
Diğer

Kısa Özet:

Apple bu işi -en azından şimdilik- kıvıramamış. Performans kaybı muazzam derecede fazla. Tavsiyemiz ipleri elinize alın ve

.



---------



ile birlikte yeni iPhone'larda kullanılmaya başlanacak olan güç tasarrufu modunun performansa ne düzeyde etki edeceği merak konusu idi.



iOS 9'un son beta sürümünün yüklü olduğu iPhone 6 Plus modelinde yapılan Geekbench 3 testine göre durum hiç de parlak değil.



----------


Detaylara geçeceğiz ama önce

Geekbench

'e yönelik bir not düşelim:



Geekbench, farklı parametreleri esas alan bir dizi testle telefonun performansını ortaya koyan en önemli test yazılımlarından birisi. En önemli avantajı ise multi platform olması. Yani hem Android hem de iOS'ları test edebiliyor ki böylece örneğin Galaxy S6 ile iPhone 6'yı mukayese edebiliyoruz. Bildiğimiz gibi Antutu gibi diğer referans teşkil eden testlerin hemen hepsi sadece Android'leri test ettiğinden iPhone'larla karşılaştırma imkanımız yok.


---------


Evet; haberimize dönecek olursak, normal modda tek çekirdek performans testinde 1606, çoklu çekirdek performans testinde ise 2891 puan alan iPhone 6'da tasarruf modu etkinleştirildiğinde ise puanlar sırasıyla 1019 (tek çekirdek) ve 1751 (çoklu çekirdek) puana geriledi. Bunun anlamı telefonun

%60 dolayında performans yitimi

ne uğraması ki şüphesiz bu kabul edilemeyecek derecede fazla bir kayıp.



Keza aynı test iPhone 5s üzerinde yapıldığında ise performans kaybının daha da artarak

%80 dolayına

çekildiğini görüyoruz ki (Tek çekirdek: 1386>816 Çok çekirdek: 2511>1405) bu tablonun ne derece vahim olduğunu biraz daha iyi gösteriyor.








Tabii henüz final sürümün yayınlanmadığını ve testin beta sürümde gerçekleştiğini de atlamamak gerek. Apple da haliyle performans kaybını

kabul edilebilir seviyeye (+/- %30)

çekecek olan yazılımsal iyileştirmeler üzerinde çalışıyordur muhakkak ama mevcut tablo dediğimiz gibi tek kelimeyle berbat.



Örneğin demin

Galaxy Note 3 N9005

(Snapdragon 800 yongasetli yurtdışı versiyonu) üzerinde aynı testi yaptığımızda aldığımız puanlar şöyle:











#iphone
#iphone 6
#apple
#ios
#ios 9
9 yıl önce