|

Putin, olası Rusya-NATO savaşını değerlendirdi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya'nın NATO ülkelerine saldırabileceği yönünde çekinceler bulunduğunu ve bunun 'delilik' olduğunu söyledi.

Yeni Şafak
03:00 - 7/06/2015 Pazar
Güncelleme: 00:27 - 7/06/2015 Pazar
Diğer

İtalya'ya 10 Haziran'da yapacağı ziyaret öncesinde ülkenin önde gelen gazetelerinden Corriere della Sera'ya konuşan Putin, "Rusya ile Batı arasındaki ilişkiler, çatışma üzerine değil, işbirliği üzerine kurulmalı. Batı'da Rusya'nın NATO ülkelerine saldıracağına dair çekinceler mevcut. Rusya ve NATO arasında savaş ihtimalini sadece kabuslar gören deli biri düşünebilir" dedi.



Askeri alanda gerçekleştirdikleri faaliyetlerin Rusya'ya yönelik tehditlere karşı sadece bir yanıt niteliği taşıdığını belirten Putin, "Adımlarımız ölçülü ancak Rusya'nın güvenliğini temin edecek yeterlikte. Yoksa birileri Rusya'nın tek taraflı olarak silahsızlanmasını mı bekliyordu?" diye konuştu.



Putin, ABD'nin Atlantik bölgesindeki liderliğini sürdürme peşinde olduğunu ve bu nedenle de, Rusya ve AB'nin yakınlaşmasına karşı çıktığını belirten Rus lider, "ABD'nin Atlantik bölgesindeki emellerini gerçekleştirebilmesi için dış tehditlere ihtiyacı var. Anlaşılan o ki, İran yeteri kadar ürkütücü değil. Kiminle korkutacaklar? Ukrayna krizi nasıl çıktı? Kiev'deki karışıklıklar CIA tarafından yönetildi ve biz sadece olan bitene tepki göstermek zorunda bırakıldık" ifadelerini kullandı.



Putin, Ukrayna krizinin kasıtlı olarak çıkarıldığını belirterek, "Kriz, Batılı partnerlerimizin profesyonel olmayan eylemlerinin bir sonucu" dedi. Putin, Şubat 2014'te dönemin Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç ile muhalefet partileri arasında imzalanan ve Batılı liderlerin garantörü olduğu anlaşmaya sadık kalınmamasını örnek gösterdi.



Rus lider, Kırım'da yaşanan senaryonun Donbass'ta da yaşanacağına dair çekinceler bulunduğunu da belirterek, bunların yersiz olduğunu vurguladı: "Kırım'daki eylemlerimiz, Kırım'ı Ukrayna'dan koparmak amacıyla planlanmadı. Kırımlılara geleceğe yönelik düşüncelerini ifade etme hakkı sağlamak istedik."



Donetsk ve Lugansk'ta ise halkın bağımsızlık için oy kullandığını ve bu bölgelerde durumun farklı olduğunu kaydeden Putin, "Ukrayna, halkın tercihine saygı duymalı. Eğer birileri bu toprakların Ukrayna'da kalmasını istiyorsa, halka, tek bir ülke çatısı altında daha iyi, daha rahat, daha güvenli yaşayacaklarını kanıtlaması gerekiyor" ifadelerini kullandı. rsfm






#rusya
#nato
#putin
#rusya nato savaşı
9 yıl önce