|

Kanunların dili sadeleşiyor

TDK Başkanı Prof. Dr. Akalın, kanunlardaki dil sadeleşmesinin, net bir şekilde yeni Türk Ceza Kanunu'na yansıdığını söyledi.

Aa
00:00 - 3/01/2007 Çarşamba
Güncelleme: 11:50 - 3/01/2007 Çarşamba
Yeni Şafak
Kanunların dili sadeleşiyor
Kanunların dili sadeleşiyor

Türk Dil Kurumu (TDK) Başkanı Prof. Dr. Şükrü Haluk Akalın, kanunlardaki dil sadeleşmesinin, net bir şekilde yeni Türk Ceza Kanunu'na yansıdığını söyledi.

2YASALARIN ANLAŞILIR OLMASI ÖNEMLİ'



Akalın, açıklamada, bir millet için dilin vazgeçilmez öneme sahip olduğunu, bu nedenle dilin doğru kullanması ve yazılmasına dikkat edilmesinin şart olduğunu belirtti.

Çağdaş hukukta, yasaları bilmemenin suç işlemek için mazeret oluşturmadığı kuralı bulunmasına rağmen, yapılacak hareketlerin nelere yol açacağının bilinmesinin kişiler için büyük yarar sağlayacağına dikkati çeken Akalın, "Yasaları bilirsek hareketlerimizi ona göre ayarlayabiliriz. Bu bakımdan yasaların anlaşılır olması önemlidir" dedi.



Kanunlardaki dil sadeleşmesinin net bir şekilde yeni Türk Ceza Kanunu'na yansıdığını vurgulayan Akalın, şunları kaydetti:

"Bu yasada ilk kez kullanılan terimler de var. Türkçe köklerden yapılmış anlaşılır terimler ilave edildi. Bazı kavramları sözlüğümüze de aldık.


Olabildiğince halkın anlayabileceği bir dil kullanılmaya çalışıldı. Zaman içinde dilde yapılan gelişmeler yasaların diline yansıyor, yansımalı. Bu konuda TBMM'de ciddi bir biçimde kanunların dilinin anlaşılır olması konusunda olumlu yaklaşımlar var. Zaten TBMM Başkanı Bülent Arınç'ın da Türkçeye önem verdiğini biliyoruz. Hatta bazı yasaların kanunlaşmadan önce, dil ve yazım kuralları açısından TDK'ya gönderildiği de oldu. "


Tüm bu gelişmelerin yasaların daha anlaşılır olması ve Türkçe açısından sadeleştirilmesi adına olumlu olduğunu ifade eden Akalın, yasaların dilinin sadeleşmesiyle ilgili sürecin aynı şekilde devam etmesini istediklerini sözlerine ekledi.


17 yıl önce