|

'Katar tarihte hilafete ihanet etmeyen bir millet'

Yeni Şafak yazarlarının Türkiye ve dünyadaki gündeme dair analizlerini sizler için özetledik... Faruk Beşer köşesinde 'Katar bize neyi anlatıyor?' sorusuna yanıt aradı. Hasan Öztürk, Hayrettin Karaman, Yusuf Kaplan ve Merve Şebnem Oruç da gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Yeni Şafak
10:23 - 11/06/2017 Pazar
Güncelleme: 10:39 - 11/06/2017 Pazar
Yeni Şafak
Hayrettin Karaman, ​Faruk Beşer, Yusuf Kaplan, Hasan Öztürk ve Merve Şebnem Oruç.
Hayrettin Karaman, ​Faruk Beşer, Yusuf Kaplan, Hasan Öztürk ve Merve Şebnem Oruç.

Faruk Beşer, Hasan Öztürk, Hayrettin Karaman, Yusuf Kaplan ve Merve Şebnem Oruç'un yazılarının en dikkati çeken bölümleri:

Oysa bugün Araplar bu kelimeyi terör anlamında kullanıyor

Evet, Katar olayı bize çok şeyler anlatıyor, bazılarını söyleyelim:Allah yer altı zenginliklerinin en büyüğü olan petrolü İslam Dünyası'na boşuna vermedi. Bizim hukukumuzda böyle varlıkların adı ‘rikâz’dır ve rikâz’ın beşte biri fukaranın hakkıdır. Oysa petrolü elinde bulunduran İslam ülkeleri onun beşte birini hak edenlere vermeyince, yarısından çoğunu işgalciler alıyor. Bu Allah’ın onlara doğrudan, bize de dolaylı bir cezasıdır. İsrail ve petrol Ortadoğu’da bulunduğu ve Müslümanlar da güçsüz ve başsız olmaya devam ettiği sürece müstemlekecilerin bu topraklardaki zulmü hiç bitmeyecektir. Barış içinde bir dünya sloganı zayıfları kandırma söylemi olmaktan asla öte geçmez. Dünya hiçbir zaman savaşsız olmadı, olmayacak. Savaştan zarar görmemek için güçlü olmak gerek. ‘Hazır ol cenge, ister isen sulhu salah’ diye boşuna söylememişler. Resulüllah (sa) ‘Savaşı arzulamayın, afiyet isteyin, ama savaşmak zorunda kalırsanız sabır ve sebat gösterin ve bilin ki, cennet kılıçların gölgesi altındadır’ (B) buyurmuş. Bu hadisi şerifin bize anlattığı şey şudur: Savaş bizatihi istenen bir şey değildir, ama buna her zaman mecbur kalacaksınız, o halde hazırlıklı olun. Şu mealdeki ayeti kerime bu konuda hiç değişmeyecek evrensel bir kuraldır: “Onlara karşı gücünüzün yettiği her türlü kuvveti ve savaş atları hazırlayın. Böylece hem Allah’ın düşmanlarını hem kendi düşmanlarınızı hem de bunların dışında sizin bilmediğiniz ama Allah’ın bildiği düşmanları korkutup caydırmış olursunuz. Allah yolunda her ne harcarsanız size eksiksiz iade edilir, hiçbir haksızlığa uğramazsınız” (Enfâl 60).

Kürt devletinin kurulmasını isteyenlerin varlığı

Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi’nin başkenti Erbil’de “Türkiye markalı” ürünler “kalite”yi temsil eder. AVM’lerdeki işletmeler Türk markalarıdır. Türkçe bilen Kürtlerin sayısı oldukça fazladır. Akşamları evlere çekilen Erbilliler Türk dizileriyle vakit geçirir. Erbil’den Bağdat’tan çok İstanbul’a uçak seferleri vardır. Ve Türkiye’nin tedarikçiliğinin herkes farkındadır. Hatta Mesut Barzani Türkiye ile çıkan her krizde geri adım atarken, “Türkiye bizim tedarikçimiz. Kapıları kapatsalar burada boğuluruz” diyendir.Buna mukabil, Irak’ta 1990 1’inci Körfez Savaşı’ndan kim karlı çıktı sorusuna verebileceğimiz cevap elbette Kürt liderler Mesut Barzani ve Celal Talabani’dir. Ki Talabani’nin 2003 2’nci Körfez Savaşı’ndan sonra Irak’a Cumhurbaşkanı olmuşluğu bile vardır! Devam edelim… Çekiç Güç ve 36’ncı paralelin kuzeyinin uçuşa yasak bölge ilan edilmesinin neticesinin ne olduğunu bilmeyen mi var? Kuzey Irak’ta özerk bir bölge Amerika’nın eliyle kuruldu. PKK terör örgütüne Çekiç Güç’ün helikopterleri silah nakli yaptı!

Niçin hala terörist ilan ediliyor?

Yakında Hamas bir siyaset belgesi yayınladı; bu belgeyi ve tarihi boyunca izlediği çizgiyi esas alarak Hamas’ın terörist bir örgüt olmadığı sonucuna varmak ve buna rağmen niçin onun terörist ilan edildiğini anlamak  en tatmin edici yöntem olmalıdır.Hamas bu belgede: 1. Mısır İhvan’ından bağımsızlığını ilan etti. 2. Bu belgeye kadar 1967 sınırlarını ve İsrail’i tanıyarak bir barışa yaklaşmadığı halde şimdi bu iki konuda -ideolojisini ve hedefini niyetinde korumakla beraber- yumuşadığını ifade etti (19. maddede şöyle diyor: … 1967 topraklarında başkenti Kudüs olan bir Filistin devletinin kurulması ve mültecilerin yurduna geri dönmesi, herkesin ittifak ettiği ulusal bir formüldür ve bu, İsrail’in tanınması anlamına gelmemektedir). 3. İnsan haklarına saygılı ve kendi değerlerine uygun bir demokrasiden yana olduğunu açıkladı ve  “Hamas, bir din olarak Yahudilik ile Siyonist proje ve Siyonist rejimin farklı olduğunu düşünmektedir. Siyonist projeyle mücadele, Yahudilerle dinlerinden dolayı mücadele değildir. Hamas’ın mücadelesi, Yahudilere değil, işgalci ve mütecaviz Siyonistlere yöneliktir”  dedi.

Kapitalist sistemi kuranlar

Katar krizinin gerisinde İngilizler var: Haritaları İngilizler yeniden çiziyorlar...İhvan gibi İslâmî oluşumların kökünü kazıyacak, Müslümanları birbirine kırdıracak planları İngilizler geliştiriyorlar.  İngilizlerin iki asırdır iki aşamalı olarak uyguladıkları temel strateji şu: Genelde İslâm’sız Dünya ve “İslâm’sız” İslâm; özelde ise İslâm’sız Türkiye ve Türkiye’siz İslâm. Eğer Şark Meselesi olarak adlandırılan, benim burada özlü bir şekilde formülleştirerek özetlediğim bu iki asırlık İngiliz stratejisini bilemezseniz, hiç bir şeyi anlayamaz ve çözemezsiniz. Burada daha önce yayınlanan bir yazımı, Katar krizi ve sonrasını daha iyi anlayabilmek için, gözden geçirerek yeniden yayınlıyorum.

Yıkılan köprülerden biri gibi görünüyor

Körfez-Katar krizi dünyanın Batı yakasında görünür hale gelen krizin üzerine gölge düşürdü.Malum, Mayıs’ın son haftasında Avrupa kıtasında ardarda gerçekleşen NATO ve G7 zirvelerinde ortaya net biçimde dökülen görüş ayrılıkları, ABD ve Almanya’nın arasını iyice açmıştı. Transatlantik paktının göbeğindeki bu yırtık, Eylül ayında dördüncü seçimine girecek olan Almanya Başbakanı Angela Merkel’in Berlin’de bir bira çadırında kurduğu ve ABD Başkanı Donald Trump’la beraber, bu hafta seçime giden İngiltere’yi de hedef alan “Başkalarına güvenebileceğimiz günler geride kalmış gibi görünüyor. Bunu son birkaç günde tecrübe ettim. Biz Avrupalılar kendi kaderimiz için kendimiz mücadele etmeliyiz,” sözleriyle belirginleşmiş; Trump’ın verdiği cevap harareti daha da artırmıştı: “Almanya ile devasa ticaret açığımız var, artı NATO’ya ödemeleri gereken parayı vermiyorlar. ABD için çok kötü, bu değişecek.”

#​Faruk Beşer
#Hasan Öztürk
#Hayrettin Karaman
#Yusuf Kaplan
#Merve Şebnem Oruç
7 yıl önce