|

Kılıçdaroğlu'ndan çözüm önerisi paketi

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, terör sorununun birlikte çözülmesi gerektiğini belirterek, "Ön yargılarımızdan arınarak çözmeliyiz bu sorunu. Ön yargılarımızla hareket edersek, sorunları çözemeyiz" dedi. Kılıçdaroğlu, İslam dünyasındaki sorunların kaynağının aşılması için dört önerisinin bulunduğunu belirtti.

Yeni Şafak
15:07 - 10/10/2016 الإثنين
Güncelleme: 12:10 - 10/10/2016 الإثنين
AA
Kemal Kılıçdaroğlu, "Günümüz İslam Dünyasında Meseleler ve Çözüm Yolları" başlıklı toplantının açılışında konuştu.
Kemal Kılıçdaroğlu, "Günümüz İslam Dünyasında Meseleler ve Çözüm Yolları" başlıklı toplantının açılışında konuştu.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Kartal Belediyesi, Türk Ocakları İstanbul Şubesi ile İstanbul Üniversitesi iş birliğinde Hasan Ali Yücel Kültür Merkezinde düzenlenen "Günümüz İslam Dünyasında Meseleler ve Çözüm Yolları" başlıklı toplantının açılışında yaptığı konuşmada, son ayların en önemli toplantılarından birinin gerçekleştirildiğini söyledi.



"Başkaları İslam dünyasının sorunlarını tartışırken niye biz tartışmıyoruz ve hangi gerekçeyle tartışmıyoruz?" diye soran Kılıçdaroğlu, eğer bir sorun çözülecekse onun oturulup uygarca tartışılması gerektiğini ifade etti.



Kılıçdaroğlu, "Nedir meseleler? Neden kan akıyor İslam dünyasında? Neyin bedeli için, hangi gerekçelerle akıyor? Aklımızı kullanacağız ve bu sorunları tartışacağız, çözüm üreteceğiz. Çözüm üretirsek zaten sorunlarımızı aşabiliriz. Ama çözümsüzlüğün çözüm olmadığını, çözümsüzlüğün acı, kan, göz yaşı olduğunu hepimizin kabul etmesi lazım." diyerek, toplantıyı düzenleyenlere teşekkür ettiğini kaydetti.



"İnanç üzerinden şiddet neye yarar"


Toplantıyı önemli kılan bir başka sebebin de Muharrem ayında bulunulması olduğuna işaret eden Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:



"Muharrem ayındayız, yas ayındayız. Sevgili Peygamberimizin torunlarının Kerbela'da şehit edildiği bir aydayız. O zaman sorun yok muydu? Vardı. Bugün sorun yok mu? Bugün de var. Peki gelecekte yeni Kerbelalar olmalı mı? Asla olmamalı. Dün vardı, tarihin derinliklerinde var, bugün de var. Buyurun, 10 askerimiz şehit oldu. Bombayla. İnanç üzerinden, etnik kimlik üzerinden şiddet neye yarar? Türkiye, İslam dünyası üzerinde hesapları olanların hesaplarını güçlendirir. O nedenle söylüyoruz inanç üzerinden, kimlik, yaşam tarzı üzerinden siyaset olmaz. Bunun için bu toplantıya çok ama çok önem verdim."



"Dünyada terör saldırılarında ölenlerin yüzde 90'ı Müslüman"


ABD'de yayınlanan bir rapora göre, tüm dünyada terör saldırılarında ölenlerin yüzde 90'ının Müslüman olduğunun belirtildiğini aktaran Kılıçdaroğlu, Müslümanları öldürenlerin de yüzde 100'ünün Müslüman olduğunu dile getirdi.



Terör sorununun birlikte çözülmesi gerektiğini vurgulayan Kılıçdaroğlu, "Ön yargılarımızdan arınarak çözmeliyiz bu sorunu. Ön yargılarımızla hareket edersek, sorunları çözemeyiz. Tam tersine yeni sorunlara kaynaklık yapmış oluruz. Bu açıdan bu toplantı çok önemlidir." ifadelerini kullandı.



Çözüm önerisi paketi


Kılıçdaroğlu, İslam dünyasındaki sorunların kaynağının aşılması için dört önerisinin bulunduğunu belirterek, bunların demokratikleşme, din ve vicdan özgürlüğü, sosyal devlet anlayışı ve hukuk devletinden oluştuğunu belirtti.



Çocuklara iyi bir eğitim verilerek akıllarını insanlığın yararına kullanabilmelerinin sağlanması gerektiğine dikkati çeken Kılıçdaroğlu, "Eğer çağdaş bir eğitim verebilirsek İslam dünyasının içinde yaşadığı sorunları büyük bir hızla kapatabiliriz. Sivil toplum, meslek kuruluşlarının emekten, alın terinden yana olmaları lazım. Sosyal devlet eşit yurttaşlık esasına dayanır. Kadın-erkek eşitliğine önem vermemiz gerekiyor. Eğer cennet anaların ayaklarının altındaysa kadını yüceltmek İslam dünyasının temel görevlerinden birisi olmak zorundadır" dedi.



"Farklı düşündüğümüz zaman ilerlemeye katkıda bulunabiliriz"


İfade özgürlüğünü savunan anlayışın önemine işaret eden Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:



"Dünyayı sorgulayacağız. Farklı düşündüğümüz zaman dünyanın ilerlemesine katkıda bulunabilir, farklılıkları bir kavga aracı değil, bir kavganın gerekçesi değil, zenginliğimizin bir temel taşı olarak kabul ettiğimiz zaman Türkiye üzerinde oynanan oyunları aşmış oluruz. Bunu herkesin çok iyi bilmesi lazım."



"Dindarlık yeniden tanımlanmalı"


Kemal Kılıçdaroğlu, 1970-80'lerde ülkücülerle devrimcilerin birbirini öldürdüğünü ancak içine düştükleri kaosun, birbirleriyle çok farklı düşünmediklerinin bilincine hapishanelerde aynı hücrelere, koğuşlara konuldukları zaman vardıklarını aktararak, geçmişin çok sağlıklı şekilde tahlil edilmesi gerektiğini söyledi.



Bu dört halkanın yerine getirildiğinde İslami endekste çok daha yukarılara tırmanılmış olacağını vurgulayan Kılıçdaroğlu, İslami endeksin 2010 rakamlarına göre, Türkiye'nin 103. sırada yer aldığını aktardı.



Kılıçdaroğlu, tüm bunların aşılması gerektiğini ve bunu yaparken de dindarlığın bahsi geçen kriterlerle yeniden tanımlanması gerektiğini dile getirerek, dindarlığın sadece kişinin kendisine özgü bir kavram olmadığını, içerisinde toplumsal sorumluluğun bulunduğu bir anlam taşıdığını ifade etti.



Bu arada toplantı salonunda bulunan ve geçen yıl Ankara Garı'nda yaşanan terör saldırısını protesto eden bir grup görevliler tarafından salondan çıkarıldı.


#Kemal Kılıçdaroğlu
#Kartal Belediyesi
#Türk Ocakları
٪d سنوات قبل