|

Kırgızistan'la bilişimde işbirliği

Ortak Stratejik Planlama Grubu toplantılarında iki ülke arasındaki ilişkilerin daha geniş sahalara yayılması kararı alındı. Bu kapsamda Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı ile Kırgız Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı arasında Bilişim Teknolojileri Alanında İşbirliğine Dair Mutabakat Zaptı'nı imzalandı.

Yeni Şafak
18:02 - 22/07/2015 Wednesday
Güncelleme: 16:07 - 22/07/2015 Wednesday
AA

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun Kırgızistan ziyaretinin ilk gününde katıldığı Ortak Stratejik Planlama Grubu (OSPG) toplantısında iki ülke ilişkilerinin daha geniş sahalara yayılması kararlaştırıldı.



Resmi temaslarda bulunmak üzere Kırgızistan'a gelen Çavuşoğlu, Kırgız mevkidaşı Erlan Abdıldayev ile bir araya geldi. İki bakanın Kırgızistan'ın Issık Göl kentindeki baş başa görüşmesinin ardından OSPG toplantısında heyetlerarası görüşmelere geçildi.



Görüntü verilmesinin ardından basına kapalı devam eden görüşmelerin başında Abdıldayev'in Şanlıurfa Suruç'ta düzenlenen terör saldırısı için Bakan Çavuşoğlu'na taziyelerini ilettiği öğrenildi.



Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgilere göre, Bakan Çavuşoğlu da daha önceki görevleri sırasında Kırgızistan'ı pek çok kez ziyaret ettiğini, bu sefer de bölgenin önemli turizm merkezlerinden biri olan Issık Göl'ünde bulunması nedeniyle memnuniyet duyduğunu ifade etti.



Ayrıca, OSPG toplantıları çerçevesindeki heyetlerarası görüşmede, Kırgızistan'da yapılacak 4. Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi toplantısının hazırlıklarının görüşüldüğü, imzalanacak anlaşmalar üzerinde görüş alışverişinde bulunulduğu ifade edildi.



Görüşmede, iki ülke Dışişleri Bakanlıkları Diplomasi Akademileri arasındaki işbirliğine dair bir mutabakat zaptının da imzaya hazır halde olduğu ve önümüzdeki dönemde imzalanabileceği vurgulandı.



İşbirliği sahalarının genişletilmesi


Ayrıca, iki ülke arasındaki karşılıklı ziyaretlerin yoğunlaştırılarak artırılması yönünde bir ihtiyacının dile getirildiği toplantıda, başta askeri ilişkiler olmak üzere tüm ikili ilişkilerin yoğunlaştırılması hususu konusunda karşılıklı istişarelerde bulunulduğu belirtildi.



Çavuşoğlu'nun, yıllık 500 milyon dolar olan iki ülke arasındaki ticaret hacminin artırılmasına da vurgu yaparak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın belirttiği hedef doğrultusunda iki ülke arasındaki ticaret hacminin 1 milyar dolar düzeyine çıkarılması gerektiğinin altını çizdiği öğrenildi.



Türkiye'nin Kırgızistan'a yaptığı proje yardımlarına devam edeceğine dikkati çeken Çavuşoğlu, gelecek dönemde iki ülke arasında parlamentolar arası işbirliği hususlarının da ele alınacağını aktardı.



Görüşmede ayrıca, iki ülke arasındaki özellikle siyasi konularda istişareler, konsolosluk ve su idaresi konularında işbirliği süreçlerinin hızlandırılması, iki ülkenin uluslararası kuruluşlardaki adaylık süreçlerinde karşılıklı destek ve Türk Konseyi'nde işbirliği konularının da konuşulduğu belirtildi.



Öte yandan, Kırgızistan Dışişleri Bakanı Abdıldayev'in yakın bir zamanda Avrasya Ekonomik Birliği'ne üye olacak Kırgızistan'ın, Türkiye ile Avrasya Ekonomik Birliği üyesi ülkeler arasındaki özellikle ekonomik ilişkilerde kolaylaştırıcı bir rol oynayabileceğini aktardığı ifade edildi.



Heyetlerarası görüşmenin ardından iki ülke Dışişleri Bakanlıkları arasında bilişim teknolojileri alanında mutabakat zaptı imzalandı.

#Kırgızistan
#Türkiye
#Mevlüt Çavuşoğlu
#Erlan Abdıldayev
#OSPG
9 years ago