|

ABD'den Baltık ülkelerine mühimmat

ABD, Baltık ülkelerine asker ve silah gönderecek. Litvanya Cumhurbaşkanı Grybauskaite, ABD’nin askeri ekipmanını beklediklerini söyledi.

Yeni Şafak
20:38 - 15/06/2015 Pazartesi
Güncelleme: 18:14 - 15/06/2015 Pazartesi
AA

Litvanya Cumhurbaşkanı Dalia Grybauskaite, ABD'nin Baltık ülkelerine göndereceği belirtilen asker ve silahları ülkesinin beklediğini söyledi.



Başkent Vilnius'ta gazetecilere konuşan Litvanya Cumhurbaşkanı Grybauskaite, ABD'nin ilan edilen planlarını desteklediğini belirtti.



Grybauskaite, planın ABD Senato'sunda şubat ayında ilan edildiğini ifade ederek, bunun NATO'nun eylül ayında Galler'de yapılan zirvesinin bir sonucu olduğunu bildirdi.



Grybauskaite, "Aslında medyada çıkan haberler yeni sayılmaz. Biz böyle olacağını daha önceden biliyorduk. Alınan kararı destekliyoruz ve ABD'nin asker ve ağır silahlarını bekliyoruz" dedi.



Litvanya Savunma Bakanı Juozas Olekas ise devlet televizyonu LRT'ye yaptığı açıklamada, "ABD'nin askeri ekipmanın ülkemizde konuşlandırılması için her türlü çabayı sarf ediyoruz. Askeri altyapımızı da buraya yerleşecek askeri teçhizata sağlamaya hazırız. ABD'ye ait ağır savaş araçları ve tankları bekliyoruz" diye konuştu.



Litvanya Başbakanı Algirdas Butkevicius da ABD'nin asker ve ağır silahlarını Baltık ülkelerine göndermesi hakkındaki planları olumlu karşıladı. Butevicius, LRT kanalına, "Bölgemiz en büyük risk alanında bulunmaktadır. NATO, oluşan duruma büyük önem verilmesi gerektiğini bir kez daha kanıtladı. O yüzden çok olumlu karşılıyorum" ifadesini kullandı.



Litvanya basınında ABD kaynaklarına dayandırılan haberlere göre, ABD Başkanı Barack Obama ve Savunma Bakanı Ashton Carter'ın onaylaması durumunda Litvanya, Letonya, Estonya, ve bazı Doğu Avrupa ülkelerine yaklaşık 5 bin asker, askeri teçhizat ve ağır silahlar gönderilecek.



Kırım'ı ilhak ettiği için Batı ile ilişkileri gerilen ve Ukrayna'nın doğusunda hükümet güçlerine karşı savaşan ayrılıkçılara destek vermekle suçlanan Rusya, Polonya ve özellikle Baltık ülkeleri ile de siyasi ve ekonomik açıdan gerginlik içinde bulunuyor.

#Litvanya
#Dalia Grybauskaite
#Algirdas Butkevicius
#Juozas Olekas
#askeri teçhizat
#Baltık ülkeleri
#ABD
#asker
9 yıl önce