|

Kırmızı Kitap’ta birinci sırada

MGK'da alınan kararlar doğrultusunda ‘paralel yapılanmalar’ ve ‘illegal oluşumlar’ nisanda Siyaset Belgesi’ne giriyor. MGK’da paralel yapılanmalar ve illegal oluşumlarla tüm devlet kurumlarının topyekûn mücadele etmesi kararlaştırılırdı.

Yeni Şafak
09:51 - 2/01/2015 Cuma
Güncelleme: 07:59 - 2/01/2015 Cuma
Diğer

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanan ve 6.5 saat süren 2014’ün son Milli Güvenlik Kurulutoplantısında, “paralel yapılanmalar” ve “illegal oluşumlar”ın Milli Güvenlik Siyaset Belgesi’ne (MGSB) girmesi konusunda hükümete tavsiyede bulunulması kararı alındı; belgeye girecek tanım da şekillendi: “Milli iradenin tecellisini engelleyecek her türlü faaliyet...”


Milli Güvenlik Kurulu'nda (MGK) paralel yapılanmalar ve illegal oluşumlarla tüm devlet kurumlarının topyekûn mücadele etmesi kararlaştırılırken MGK Genel Sekreterliği, MGSB’nin hazırlanmasına yapabilecekleri katkı için ilgili tüm kurumlarla yazışmalara başladı. Yeni tehdit tanımlarının da yer verileceği belge nisan ayında tümden yenilenecek. Belge, 5 yılda bir yenileniyor. Taslak çalışmalar bittikten sonra son sözü Bakanlar Kurulu söyleyecek.


GENEL TANIM

Yeni Siyaset Belgesi’nde paralel yapının tarifi, “Milli iradenin tecellisini engelleyecek her türlü faaliyet” olarak yer alacak. Habertürk'te yer alan habere göre tanımı değerlendiren bir yetkili “Bu tanımla, milli irade üzerindeki her türlü vesayet girişimini, devlet gücünü kullanan illegal oluşumları kastediyoruz. Gücünü millet iradesinden, kanunlardan almayan her türlü oluşum bu kapsamda değerlendirilebilir. Yargıç, savcı, asker ya da polis kim olursa olsun, her türlü darbe girişimini tehdit olarak sayıyoruz” dedi. Paralel yapılanmalar belgede “iç tehdit”ler arasında sayılacak, dış tehdit konusunda da ayrı bir çalışma yürütülecek.


‘TEREDDÜT YOK’

MGK toplantısında tüm kurumların temsilcileri, paralel yapıyla mücadele konusunda kararlılığını ortaya koydu. Türk Silahlı Kuvvetleri de (TSK) bu mücadeleye destek yönünde tavır sergiledi. Askerler, “TSK’daki yapılanma iddialarının belgelenmesi ve delillerin iletilmesiyle ilgili” hassasiyetlerini her fırsatta ve zeminde dile getiriyor.


Gizli olan MGSB’nin kamuoyuna açıklanması düşüncesi de devletin üst kademelerinde tartışılmaya başlandı. Henüz nihai karar yok. Nisan ayında tümden yenilenecek belgede, 5 yıl önce 42’den 23’e düşürülen sayfa sayısı biraz daha azaltılacak. Kurumların talepleri ve ihtiyaçları doğrultusunda yeni tehdit algılamaları yer alacak. Belge, daha sade hale getirilecek. Kurumlara tehditlerle mücadele konusunda yön gösteren, ufuk açan bir vizyon ve strateji belgesi olacak. Kurumlar, belgeden yola çıkarak tehditlerle mücadele stratejilerini ve yol haritalarını oluşturacak.


Halen, MGK’da ana başlıkları ve çerçevesi çizilen belgenin içi dolduruluyor.

#paralel yapı
#milli güvenlik kurulu
#milli güvenlik siyaset beledi
#iç tehdit
#dış tehdit
#tsk
#kırmızı kitap
9 yıl önce