|

Kırşehir'de bin 800 yapı jeotermalle ısınıyor

Kırşehir'de aralarında konutların yanı sıra resmi kurumların da yer aldığı bin 800 yapının yenilenebilir temiz enerji kaynağı jeotermalle ısındığı bildirildi. JKBB Başkanı Bahçeci, "Ülkemiz jeotermal potansiyeli bakımından dünyada yedinci, Avrupa'da ise birinci sırada. Bu potansiyelimizin istihdama, ekonomiye ve enerjiye dönüştürülmesi çok önemli" dedi.

Yeni Şafak
10:37 - 22/01/2015 Perşembe
Güncelleme: 08:49 - 22/01/2015 Perşembe
AA

Kırşehir Belediye Başkanı ve aynı zamanda Jeotermal Kaynaklı Belediyeler Birliği Başkanı (JKBB) da olan Yaşar Bahçeci, JKBB'nin 1997 yılında belediyelerin jeotermale ilgisini çekerek Türkiye'nin kaynaklarının değerlendirilmesi  ve geliştirilmesi amacıyla kurulduğunu söyledi. Bahçeci, büyükşehir, il ve ilçe belediyeleri olmak üzere 84 üyesi bulunan birliğin, yerel yönetimlerin bilinçlendirilmesi konusunda toplantı, çalıştay gibi önemli faaliyetler yürüttüğünü, ayrıca jeotermalle ilgili dünyadaki gelişmeleri de yakından takip ettiğini belirtti. Türkiye'deki kaynakların kontrolü, geliştirilmesi konularında yapılan çalışmalara zemin oluşturmaya çaba gösterdiklerini ifade eden Bahçeci, "Türkiye jeotermal ülkesi. Ülkemiz jeotermal potansiyeli bakımından dünyada yedinci, Avrupa'da ise birinci sırada. Bu potansiyelimizin istihdama, ekonomiye ve enerjiye dönüştürülmesi çok önemli. Jeotermal tamamen yenilenebilir temiz enerji kaynağıdır" dedi.


100 YATAKLI HASTANE YAPILACAK

Bahçeci, jeotermalin özellikle sağlık turizmi noktasında öne çıkarılabileceğini anlatarak, şöyle devam etti: "Termal kaynaklarımızı daha güzel kullanmak adına çalışıyoruz. Ahi Evran Üniversitesi'nin 100 yataklı fizik tedavi hastanesi programa girdi. İnşallah yakında inşaatı başlayacak. Yeni termal turizm alanları belirledik ve o alanların imar çalışmalarını bitirdik. Yeni yatırımcıları inşallah oraya kabul edeceğiz. Şehrimizde bütün ilçelerde termal var ama bunların ısıları farklı. Bu açıdan da değerlendirildiğinde jeotermal potansiyelimizi farklı alanlarda kullanma imkanımız var. Şehir merkezindeki suyumuz daha çok kaplıca yani sağlık turizminde kullanılabilecek özellikte. Bu nedenle biz daha çok bu alana ağırlık vereceğiz."


'
JEOTERMALDE ALINACAK ÇOK MESAFE VAR'

Bahçeci, jeotermal konusunda daha çok mesafe alınması gerektiğine işaret ederek, teknolojinin sürekli yenilendiğini, jeotermal potansiyelini doğru kullanarak, geç kalmayı avantaja çevirmenin mümkün olduğunu vurguladı. Kırşehir'de bin 800 konuta eş değer yapının jeotermalle ısındığını vurgulayan Bahçeci, "Şehir merkezindeki camilerimizin birçoğu, tenis kortunun yer aldığı tesis, belediye binamız ile bazı okullarımızın da aralarında bulunduğu çeşitli resmi kurumlar jeotermalle ısınıyor. Şehir merkezinde bin 800 konuta eş değer yapıda ısıtma yapıyoruz. Bu geliştirilebilir ama çok ciddi bir yatırım gerektiriyor. Çalışmalarımızı, potansiyelimizi daha verimli şekilde kullanmak amacıyla sürdürüyoruz" diye konuştu.

#jeotermal
#JKBB
#ahi evran üniversitesi
9 yıl önce