|

Kışkırtıcı ziyaret

Irak meclisi “IKBY referandumunu” reddetti. Meclis, Başbakan İbadi’ye Irak’ın bütünlüğünü korumak için tüm tedbirleri alma yetkisi verdi. Barzani referanduma karşı çıkan Türkiye ve İran'ın sınırları kapatamayacağını da ileri sürerek adeta tehdit etti. İsrail Adalet Bakanı ise 'İsrail'in ve Batı'nın menfaati Kürdistan Devleti'nin kurulmasından yana' diyerek ABD’den destek istedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 13/09/2017 Çarşamba
Güncelleme: 10:59 - 13/09/2017 Çarşamba
Yeni Şafak
Kışkırtıcı ziyaret
Kışkırtıcı ziyaret

Irak meclisi dünkü oturumda Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) 25 Eylül’de gerçekleştireceği “bağımsızlık referandumunu” reddetti. Şii Ulusal Koalisyonu milletvekillerinden Ali Safi, “Meclis, Irak Kürdistan referandumunu oy çokluğuyla reddetti” dedi. Safi, karara karşı çıkan Kürt milletvekillerinin de oturumu terk ettiğini ifade etti. 328 sandalyeli mecliste yapılan oturuma 168 milletvekili katıldı. Irak Meclisi, Başbakan Haydar İbadi’ye Irak’ın bütünlüğünü korumak için gerekli tüm tebdirleri alma yetkisi de verdi.

TÜRKİYE'Yİ TEHDİT ETTİ

IKBY Başkanı Mesud Barzani referandum sonuçlarının kabul edilmemesi halinde, sınırları kendilerinin çizeceklerini söyledi. Barzani, referanduma karşı çıkan Türkiye ve İran'ın da sınırlarını kapatamayacağını ileri sürerek adeta tehdit etti. Referanduma günler kala İngiliz yayın kuruluşu BBC'ye konuşan Mesud Barzani, referanduma karşı çıkan Türkiye ve İran'ın kendi çıkarları nedeniyle sınırlarını kapatmayacağına inandığını söyledi. Barzani, referandumdan sonra Bağdad yönetimiyle görüşmelerin başlayacağını söyledi. Görüşmelerde "sınırlar, su ve petrolün" söz konusu olacağını belirten Barzani, Bağdad yönetiminin görüşmelere yanaşmaması durumunda sınırları kendilerinin çizeceğini söyledi.


KIŞKIRTICI ZİYARET

Barzani dün Kerkük'e de tehlikeli ve kışkırtıcı bir ziyaret düzenledi. Barzani, Kerkük Valisi Necmeddin Kerim ve Peşmerge komutanlarıyla bir araya geldi. Kerkük İl Meclisi'ndeki Türkmenler ve Arap bloğu ise Barzani ile görüşmeyi reddetti.

İSRAİL'DEN DESTEK

İsrail Adalet Bakanı Ayelet Şaked, dün katıldığı bir konferansta, İsrail’in Irak Kürtleri’nin bağımsızlığını desteklediğini yineledi. Şaked, "İsrail ile Batı ülkelerinin Kürdistan Devleti’nin kurulmasında menfaati olduğunu" savunarak ABD'den destek istedi.

KÜSTAH 4 ÜLKEYİ BÖLDÜ

İsrailli muvazzaf general Yair Golan da İsrail’in ajandasındaki Kürt devleti planını ortaya koydu. ABD’de açıklamalarda bulunan küstah Galon, PKK’yı terör örgütü olarak görmediğini belirterek Türkiye, İran, Suriye ve Irak topraklarında kurulacak Büyük Kürdistan'ın bölge için faydalı olacağını iddia etti.

  • Zor ve baskıyla empoze ediyor
  • Irak’ın doğusundaki Diyala İli Meclis üyesi Sacid Anbagi, IKBY’nin 25 Eylül’de kentte yapacağı referandumun “selametle geçmeyeceği” uyarısında bulundu. Anbagi, “IKBY Başkanlık süresi dolmuş Mesut Barzani ve partisi, bağımsızlık referandumunu Diyala ve Peşmerge’nin kontrol ettiği diğer bölgelere zor ve baskıyla empoze etmeye çalışıyor” dedi.

Rakipler Erbil’de yuvarlak masada

Kürdistan Demokrat Partisi (KDP), Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) ile Değişim Hareketi (Goran) iki yıl aradan sonra ilk defa bir araya geliyor. Erbil’de düzenlenecek toplantı gündemin ilk maddesinde Kürt meclisinin 14 Eylül’de yeniden faaaliyete geçirilmesi var. ABD’nin DEAŞ ile Mücadele Özel Temsilcisi Brett McGurk’un aynı saatlerde Erbil’de olması bekleniyor.



#Barzani
#Kuzey Irak
#İsrail
#yahudi
#Irak
#Referandum
7 yıl önce