|

Kışlada ne oluyor?

Manisa'daki 1. Piyade Eğitim Tugayı Komutanlığı ile Kırkağaç 6. Jandarma Komando Eğitim Alayı'nda yaşanan zehirlenme vakaları, tüm dikkatleri bu kentin üzerine çekti. Kışlaya yemek sağlayan şirketin yöneticilerinin de aralarında bulunduğu 21 kişi gözaltına alınırken, tüm numuneler inceleniyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 19/06/2017 Pazartesi
Güncelleme: 01:47 - 19/06/2017 Pazartesi
Yeni Şafak
Kışlada ne oluyor?
Kışlada ne oluyor?

Manisa’da peş peşe yaşanan zehirlenme vakaları ülke gündemini sarstı. 6 bin askerin eğitim gördüğü Manisa 1. Piyade Er Eğitim Tugay Komutanlığı Albay Arif Seyhun Kışlası’nda önceki akşam 617 askerin gıda zehirlenmesi tanısıyla hastanelere kaldırılmasının ardından geniş çaplı bir soruşturma başlatıldı. Ayrıca dış etkenler de araştırılıyor. Depremler nedeniyle atık sularının içme suyuna karıştığı veya 32 dereceye varan sıcakta yapılan eğitimler de bunlardan sadece ikisi.

ÖZEL BÜRO ARAŞTIRACAK

Önceki akşam yemeğinden sonra çok sayıda askerin, kusma ve bulantı şikayetiyle hastanelere başvurması, tüm gözlerin Manisa’ya çevirdi. Olayın tüm ayrıntılarıyla aydınlatılması için Manisa Emniyet Müdürlüğü’nde özel bir büro kuruldu.

Manisa Başsavcısı Akif Celalettin Şimşek, "Konu ile ilgili en ufak bir husus atlanmaksızın her türlü emare araştırılmaktadır. Halkımızın ve kamuoyunun provokasyona meydan verecek yaklaşımlardan uzak durması gerektiği” dedi. Şimşek, tüm gelişmelerin kamuoyuyla paylaşacağını da belirtti. Manisa’da hastaneye kaldırılan askerler arasında bozuk olduğu ileri sürülen yemeği yemeyenlerin de bulunduğu öğrenildi. Edinilen bilgiye göre, “Sadece cacık yedim” ya da “Sadece çorbadan içtim” diyen askerlerin de benzer şikayetlerle sağlık kurumlarına müracaat ettiği belirlendi.

HAYATİ RİSK YOK

Geçtiğimiz günlerde meydana gelen depremlerin atık suların içme sularına karıştırmış olabileceği iddiasının ardından bu yönde de inceleme başlatıldı. Bir diğer iddia ise, 31 ve 32 derece sıcaklıkta eğitim yapan askerlerin güneşten etkilenmiş olma ihtimali.Manisa Valiliği, halen hastanelerde 24 askerin tedavilerinin devam ettiği, durumu ağır hastanın bulunmadığı bildirildi. Zehirlenme şüphesi sonrası askerlerin yemek ihtiyaçları Manisa Büyükşehir Belediyesi tarafından karşılandı.

1 AYDA 4'ÜNCÜ VAKA

Öte yandan 23 Mayıs tarihinde Manisa 1'inci Piyade Eğitim Tugay Komutanlığı'nda bin 49 asker gıda zehirlenmesi nedeniyle hastaneye kaldırılmış, er Hüsnü Özel yaşamını yitirmişti. Zehirlenme vakasından 4 gün sonra, 27 Mayıs tarihinde Kırkağaç Jandarma Komando Er Eğitim Alayında zehirlenme olayı yaşanmış, 70 asker hastaneye kaldırılmıştı. En son önceki gün Manisa 1'inci Piyade Er Eğitim Tugay Komutanlığı General Seyfettin Çalbatur Kışlası'nda 69 asker hastanede tedaviye alınmış, tamamı ertesi gün taburcu edilmişti.

  • Komutanlara
    sefer tası
  • Kışlada vatani görevini yapan bir askerin Yeni Şafak’a verdiği bilgilere göre olayın yaşandığı gün menüde ezogelin çorbası, tavuk but, bezelyeli pirinç pilavı, cacık ve tatlı olarak da vezirparmağı vardı. Yemekler uzun bir süredir kötü çıkıyordu ve rütbeli komutanlar bu yemeklerden yemiyordu. Askerin iddiasına göre komutanlar yemekleri ya dışarından sipariş ediyor ya da sefer tasıyla evden getiriyordu. Asker şu bilgileri verdi: “Akşam yemeği için arkadaşlarımızla yemekhaneye gittik. Kokusu bile tiksindiriciydi. Yemekten birkaç kaşık aldıktan sonra devam edemedim. Bir çok arkadaşım da yiyemedi.”

Yemek firmasına gözaltı

Manisa İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri zehirlenme vakasının ardından kışlaya yemek sağlayan şirkete operasyon yaptı. Operasyonda aralarında yönetici ile tün yemek yapan aşçıların da bulunduğu 21 şirket çalışanı gözaltına alındı. Şüpheliler, sağlık kontrolü için Manisa Devlet Hastanesine getirildi. Kontrolleri yapılan şüphelilere hastane çıkışında etrafta bekleyen vatandaşlar sert tepki gösterdi. Şüpheliler, işlemleri için emniyete götürüldü. Geçtiğimiz ay da yine Manisa’daki Kırkağaç 6. Jandarma Komando Eğitim Alayı’nda benzer bir olay yaşanmış ve 70 asker gıda zehirlenmesi şüphesiyle müşahede altına alınmıştı. Hazırlanan raporda, askerlere verilen hindi etinin gerekli koşullarda muhafaza edilmediği için sağlığa zararlı Salmonella bakterisi ürettiği ve bu bakteri nedeniyle Kırkağaç’taki alaydaki askerlerin olumsuz etkilendiği belirtildi. Raporun ardından yemek hizmeti veren şirketin sözleşmesinin feshedilmesi gündeme gelmişti.


Herkesten hesabını sorarım

Manisa’da askerlerin zehirlendiği haberinin ardından Milli Savunma Bakanı Fikri Işık ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu acil olarak Manisa’ya gitti. Işık, hastaneye kaldırılan askerleri ziyaret ederek geçmiş olsun dileğinde bulundu, sağlık durumları hakkında bilgi aldı. Işık, TBMM Genel Kurulunda, olaya ilişkin yaptığı açıklamada, firmanın sözleşmesinin feshedilmesi talimatı verdiğini ifade etti. Işık, “Bırakın AK Parti’li olmayı, babamın oğlu olsa işini doğru yapmayan, askerimizin sağlığı ile ilgili en küçük ihmali olan herkesten gerekli hesabı sorarım. Orada ihmali olduğu noktasında tereddüt ettiğimiz tüm kamu görevlileri ile ilgili idari tahkikat da başlatılmıştır, ayrıca adli tahkikat da başlamıştır” dedi. Bu arada, Işık ve Soylu’nun da katılımıyla Manisa’da bir toplantı yapıldı. Doktorların yaptığı ilk incelemelerde askerlerin yemekten zehirlenmiş olma zayıf bir ihtimal olduğu değerlendirildi. Öte yandan olayı manipüle ederek hükümet ve TSK aleyhine algı kampanyası oluşturan kişilere yönelik inceleme başlatıldı.


#Manisa
#Fikri Işık
#Süleyman Soylu
7 yıl önce