|

Kolluk Gözetim Komisyonu tasarısı komisyonda

Kolluk Gözetim Komisyonu Kurulması ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, TBMM İçişleri Komisyonu'nda görüşülüyor. Tasarıya göre kurulacak Kolluk Gözetim Komisyonu, kolluk görevlileri ile ilgili şikayet ve ihbarları değerlendirerek, kolluk birimleri arasında uygulama birliği sağlayacak.

Yeni Şafak
13:43 - 6/04/2016 Çarşamba
Güncelleme: 10:47 - 6/04/2016 Çarşamba
IHA

İçişleri Bakanı Efkan Ala, TBMM İçişleri Komisyonu'nda Kolluk Gözetim Komisyonu Kurulması ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı görüşmelerine katıldı. Bakan Ala, kanun tasarısı ile kolluk şikayet sisteminin daha etkin ve hızlı çalışmasını sağlamak istediklerini belirterek, şeffaflığı ve güvenilirliği arttırmayı amaçladıklarını söyledi. Bakan Ala, "Devletin en önemli fonksiyonlarından bir tanesi halkımızı ve güvenliğini temin etmek, özgürlük ve güvenlik dengesi çerçevesinde temel hak ve özgürlüklerini kullanmalarını sağlamak. Kamu düzeni içerisinde bu hak ve özgürlükler kullanılabilir. Bunlar birbirini besleyen aynı bütünün parçalarıdır. Güvenlik, özgürlük, hak, toplumsal düzen deyince aslında bir ortalama standardı yüksek olması gereken bütünlükten bahsediyoruz" dedi.



Kolluk görevlilerinin bazı yetkilere sahip olduklarına dikkat çeken Bakan Ala, "Kolluk görevlilerinin yetkilerini toplumun beklentileri istikametinde kullanıp kullanılmadığının tespiti, kamuoyuyla paylaşılması önem arz etmektedir. Bizim de arzu ettiğimiz şartlar içerisinde Türkiye'yi taşımak istediğimiz demokratik standartlarda bizde olması gereken teşkilatı, görev ve yetkileri düzenleyen kanun tasarısından söz ediyoruz. Bir takım tavırlar, suistimaller, yasaya aykırı eylemler olduğuna dair iddialar dile getirilebilir. Bu konuların açıklığa kavuşturulması, iddiaların üzerine gidilmesi, uzman ve yetkili kişiler eliyle objektif soruşturulması esastır" şeklinde konuştu.



Ala, şunları kaydetti:



"Ceza yargılama sisteminde değişiklik öngörülmüyor. Savcıların, yargının yetkileri aynen devam ediyor. Halkın ve kolluk personelinin şikayet sistemine güveni arttırıcı merci olması bakımdan önem arz eden düzenlemedir. Kolluk Gözetim Komisyonu 7 kişiden oluşuyor. Başkanı İçişleri Bakanlığı Müsteşarı, üyeleri Türkiye İnsan Hakları Kurumu Başkanı. Önerge ile değiştireceğiz. İçişleri Bakanlığı Hukuk Müşaviri, Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürü, Adalet Bakanlığı'nın önereceği üç avukattan Bakanlar Kurulu'nun seçeceği bir avukat, görev süresi dört yıl olacak. Bir öğretim üyesi, İçişleri Bakanlığı'nın önereceği üç öğretim görevlisinden Bakanlat Kurulu'nca seçilecek bir öğretim üyesi. Kolluk Gözetim Komisyonu sürekli bir kurumdur. Görev alanı kolluk görevlileri ile ilgili şikayet ve ihbarlar, gözetim standart belirleme. Doğrudan soruşturma yetkisi yok. Disiplin soruşturması açılmasını isteyebilir. Kolluk birimleri arasında uygulama birliği sağlanması görevleri arasında."

#İçişleri Bakanı Efkan Ala
#TBMM İçişleri Komisyonu
#Kolluk Gözetim Komisyonu
8 yıl önce