|

Kopyacı hakimler şimdi stajyer

2012 yılındaki Avukatlıktan Hakimliğe Geçiş Sınavı’nda kopya çektikleri ortaya çıkan ve mesleğe kabul kararları kaldırılan 36 hakim-savcı Ankara Adliyesi’nde staja başladı. Aday hakim-savcı statüsüne düşen isimler hakkında Adalet Bakanlığı'nda soruşturma olduğu da ortaya çıktı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 6/08/2015 Perşembe
Güncelleme: 02:43 - 6/08/2015 Perşembe
Yeni Şafak

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) 3. Dairesi tarafından 2012 yılı Avukatlıktan Hakimliğe Geçiş Sınavı'nda kopya çektikleri gerekçesiyle mesleğe kabul kararları kaldırılan 37 hakim ve savcı en başa döndü. Hakimlerden Hasan Çiçek, Ankara Komisyonu Başkanlığı'na başvurarak, tekrar hakim adaylığı görevine başlamak istediğini, hakimlik görevinden ayrıldığı tarihten itibaren yasal süre içerisinde göreve başlamazsa müstafi durumuna düşebileceğini ifade etti. Başvurunun ardından Çiçek, Ankara Adliyesi'nde 'hakim adayı' olarak göreve başladı. Ancak tereddüde düşen Komisyon Başkanlığı, Hasan Çiçek ve benzer durumda olanların göreve başlatılıp başlatılamayacağı, başlatılacak ise hangi statüde olacakları konusunda Adalet Bakanlığı'na görüş sordu.



ŞİMDİ STAJYER


Adalet Bakanlığı'nın Ankara Komisyon Başkanlığı'na bildirdiği görüşünde, Hasan Çiçek ve benzer durumda olanların HSYK'nın kararının ardından hakim adaylığı statüsüne döndükleri belirtilerek söz konusu isimlerin Ankara adli yargı hakim adayı olarak göreve başlatılmaları gerektiği kaydedildi. Adalet Bakanlığı'nın bu görüşünün ardından Hasan Çiçek ve diğer 35 kişi Ankara Adliyesi'nde stajyer hakim-savcı olarak göreve başladı. Mesleğe kabul kararı kaldırılan 37 hakimden biri olan Şanlıurfa eski Hakimi Habil Kahraman, yasadışı dinleme soruşturması kapsamında tutuklanan polisleri itiraz yollarının tükenmesine rağmen nöbetçi olduğu günde tahliye ettiği gerekçesiyle görevden uzaklaştırıldığı için 'hakim adayı' olarak göreve başlayamadı.



ÖNCE AĞIR CEZALARA SONRA İCRA'YA


Adli yargı hakim ve savcı adayları, soruşturma evrakı veya mahkeme dosyalarını inceleme yetkisine sahip oluyor. Adaylar ayrıca hakim veya Cumhuriyet Başsavcısı'nın nezareti altında mahkeme veya Cumhuriyet Başsavcılığı kalemlerinde çalışabiliyor. Adaylar bu dönemde ayrıca 3 bin 500 TL civarında da maaş alıyor. Bu arada Ankara Adliyesi'nde görevlendirilen 36 isimden bazı hakim adayları ilk önce Ağır Ceza Mahkemelerinde görevlendirildi. Ancak daha sonra yapılan değişiklikle bu kişiler İcra Mahkemelerine gönderildi.



BAKANLIK SORUŞTURMA BAŞLATTI


HSYK'nın kararının ardından 'aday' seviyesine inen ve Ankara Adliyesi'nde staja başlayan bu isimler hakkında Adalet Bakanlığı'nın soruşturma yürüttüğü de ortaya çıktı. Bakanlığın 37 isim hakkındaki kopya iddialarını araştırmak için müfettiş görevlendirdiği öğrenildi. Müfettişin hazırlayacağı rapor doğrultusunda 37 aday hakim-savcı hakkında karar verilecek. Adalet Bakanlığı müfettişlerinin kopyayı tespit etmesi durumunda 37 ismin 'hakim adayı' vasfı da ortadan kalkabilecek.



PARALEL DERNEĞİN BAŞKANI


Mesleğe kabul kararları kaldırılan ve 'hakim adayı' statüsüne düşen isimler arasında adı paralel yapıyla anılan bir derneğin eski başkanı olan Erdem Gençay da bulunuyor. Stajyer hakimlerin arasında ayrıca İstanbul'da hukuksuz tahliye kararına imza atan Metin Özçelik ve Mustafa Başer'in tahliye talebini reddeden İstanbul Anadolu 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararına şerh koyan üye hakim Alaattin Sabır da bulunuyor.


#Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu
#Avukatlıktan Hakimliğe Geçiş Sınavı
#Aday hakim
9 yıl önce