|

Kovanların peşinde göçebe hayatlar

Gezgin arıcıların zahmetli mesleklerine zaman zaman eşleri ve çocukları da eşlik ediyor. Bahar aylarında çıktıkları bal yolculuklarında Anadolu’nun pek çok yöresini gezen arıcılar, en az 6 ay evlerinden uzakta bal mesaisi yapıyor.

Yeni Şafak
04:00 - 9/07/2018 Pazartesi
Güncelleme: 02:59 - 9/07/2018 Pazartesi
Yeni Şafak
​Yılın yarısını evlerinden uzakta arı kovanlarının başında geçiren gezgin arıcıların zahmetli mesleklerine zaman zaman eşleri ve çocukları da eşlik ediyor.
​Yılın yarısını evlerinden uzakta arı kovanlarının başında geçiren gezgin arıcıların zahmetli mesleklerine zaman zaman eşleri ve çocukları da eşlik ediyor.

Yılın yarısını evlerinden uzakta arı kovanlarının başında geçiren gezgin arıcıların zahmetli mesleklerine zaman zaman eşleri ve çocukları da eşlik ediyor. Geçimlerini bal üretiminden kazanan arıcıların bazıları çeşitli, kaliteli ve daha fazla bal almak amacıyla bu işi gezgin olarak yapıyor. Kamyonetlerine yükledikleri içi bal arısı dolu kovanlarıyla bahar aylarında çıktıkları bal yolculuklarında Anadolu’nun pek çok yöresini gezen arıcılar, en az 6 ay evlerinden uzakta yaşıyor.

Arıcıların çoğu arılarla baş başa bir hayat sürerken kiminin de okulların tatil olmasıyla ailesini de yanında götürüyor. Gezgin arıcılar, elektrik, su, ev aletlerinin olmadığı, teknolojiyle yaşamaya alışmış insanlar için imkansız şartlarda ekmeklerinin peşinde koşuyor.

MESAİ ERKEN BAŞLIYOR

Oyun çağında çocukları olan aileler, arılarla uğraşmanın yanında sıkılan çocuklarına da ayrı bir zaman harcıyor. Gün batınca erkenden tek göz çadır ya da barakada uykuya dalmaktan başka çareleri olmayan gezgin arıcı aileleri, sabah da güneşin doğuşuna eşlik edecek kadar erkenden kalkıyor.

92 ARICI EDİRNE’DE

Edirne de karaçalı balı ve çiçek balı üreten arıcıların çoklukla tercih ettikleri şehirlerden. Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünün kayıtlarına göre, Aydın, Balıkesir, Bayburt, Çanakkale, İstanbul, İzmir, Muğla, Ordu ve Rize’den 92 gezgin arıcı Edirne’de bu yıl üretim yapıyor. Cengiz Yıldırım da ailesiyle Edirne’de gezgin arıcılık yapan göçebe yaşamın içinden bir arıcı.

Eşi Melek ve kızı Cennet’le kurdukları 10 metrekarelik çadırda yaşayan Cengiz Yıldırım, 10 yıldır gezgin arıcılık yapıyor.

GEZGİN ARICILIK MEVSİME BAĞLI

Avarız köyü yolundaki bir ayçiçeği tarlası yakınına kurdukları kovanlarının başında bekleyen Cengiz Yıldırım, kazanç peşinde, bir parça ekmek için ailece koşturduklarını söyledi. Gezgin arıcılığın mevsimlerin nasıl geçtiğine bağlı olduğunu ifade eden Yıldırım, “Bazen iyi kazanıyoruz, bazen kazanç ancak masrafa yetiyor. Bu sene işimiz zor. Edirne bu yaz çok yağmur aldı, arı kovandan çıkamadan öldü” dedi.

  • ‘TAŞIMA SUYLA BULAŞIK ZOR’
  • Cengiz Yıldırım’ın eşi Melek Yıldırım da para kazanmak için eşiyle gurbete geldiğini anlattı. Eve benzemeyen bir çadırın içinde zorluk çektiğini ifade eden Melek Yıldırım, “Çocukları avutmak zor oluyor. Tek oynayacakları telefonlar, onların da çabucak şarjları bitiyor. İşte çamaşır zor, bulaşık zor, taşıma suyla her şey zor ama nafakamızın peşindeyiz” İfadeleriyle duygularını anlattı.
#Edirne
#Cengiz Yıldırım
#Melek Yıldırım
6 yıl önce