|

'Kozmik oda'da Balyoz aranacak

'Balyoz Darpe Planı'yla ilgili olarak 1. Ordu Komutanlığı'nın kozmik odası aranacak. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından görevlendirilen özel yetkili savcı Bilal Bayraktar öncülüğünde gerçekleştirilecek aramaya iki savcı daha eşlik edecek. Aramada Ankara Seferberlik Tetkik Kurulu'ndaki aramada izlenen yöntem izlenecek

Yakup Bulut
00:00 - 26/01/2010 Salı
Güncelleme: 23:48 - 25/01/2010 Pazartesi
Yeni Şafak
'Kozmik oda'da Balyoz aranacak
'Kozmik oda'da Balyoz aranacak

Taraf Gazetesi'nde yayınlanan 'Balyoz' planı ile ilgili olarak başlatılan soruşturma çerçevesinde 1. Ordu Komutanlığı'nın İstanbul'daki kozmik odasında arama yapılacağı öğrenildi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na bağlı özel yetkili ağır ceza mahkemelerinde yürütülen soruşturmanın savcısı olarak Bilal Bayraktar görevlendirilmişti. Belgelerin çok fazla olması sebebiyle Cumhuriyet Savcısı Bayraktar'a iki savcının yardım ettiği soruşturmada, planda imzası olduğu belirtilen dönemin komutanı Orgeneral Çetin Doğan'ın görev yaptığı 1. Ordu Komutanlığının kozmik odasında arama yapılacağı öne sürüldü.

TÜM OYUNLARA BAKILACAK

Kozmik odada "harp oyunu" denilen belgelerin hakim tarafından incelemeye tâbi tutulması bekleniyor. 'Harp oyunu' denilen 'cami bombalama, gazeteci tutuklama ve kendi jetini düşürme' gibi senaryolar kozmik oda araması ile birlikte 1. Ordu Komutanlığı'ndaki ilgili tüm tatbikat kayıtları ile karşılaştırılacak. Savcıların 'tatbikat planlarına karıştırılmış yasa dışı planlardan şüphelendiği' ve bu gerekçe ile kozmik odadaki kayıtları incelemek istediği belirtildi.

ANKARA'DAKİ ARAMANIN AYNISI

İlk kez Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'a suikast iddiaları soruşturmasında Ankara'da gerçekleşen kozmik aramanın bir benzerinin basına yansıyan yeni belgelerle ilgili olarak birkaç gün içinde İstanbul'da yapılacağı öğrenildi. Doğan'ın görev yaptığı birliğin kozmik odaya girilmesi durumunda, bu odada yer alan harekat planları ve devlet sırrı niteliğindeki belgeler hakim tarafından incelenecek. Yapılan işlem Seferberlik Tetkik Kurulu Ankara Bölge Başkanlığı'nın Kirazlıdere mevkindeki kozmik büroda yapılan uygulamanın aynısı olacak. Kozmik odaya girecek hakim belgeleri dışarı çıkarmayacak, tutanak düzenleyecek.

DOĞAN'IN İFADESİ ALINACAK

Özel yetkili savcılar 'Balyoz' soruşturması kapsamında 5 bin sayfalık belgeleri ve ses kayıtlarını incelerken, belgelerde ismi geçen kişilerin de ifadesine başvurulabileceği belirtiliyor. Soruşturma kapsamında planda imzası olduğu belirtilen Emekli Orgeneral Çetin Doğan'ın da ifadesinin alınacağı öğrenildi.

Doğan yaptığı açıklamada, "iç tehdit olarak değerlendirilen bölücü ve irticai gelişmelerin EMASYA (emniyet ve asayiş) planları çerçevesinde elbette ele alındığını" ifade etmiş, söz konusu plan ve senaryoların "cumhuriyeti koruma ve kollama görevinin gereği olarak hazırlandığını" kaydetmişti.



14 yıl önce