|

Kudüs bizim onurumuz

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, “Kudüs bizim onurumuzdur, Kudüs bizim ortak davamızdır, Kudüs bizim kırmızı çizgimizdir. Zaten şu anda kırılgan olan Ortadoğu barış sürecini adeta ortadan kaldıracak bu vahim hatadan ABD yönetimi derhal dönmelidir” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 7/12/2017 Perşembe
Güncelleme: 01:53 - 7/12/2017 Perşembe
Yeni Şafak
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın

ABD Başkanı Donald Trump’ın kirli Kudüs planına sert tepki gösteren Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, ABD yönetimine bu vahim hatadan bir an önce dönmesi çağrısında bulundu. Külliye’de gündeme ilişkin açıklamalarda bulunan Kalın, Trump’ın atacağı adıma tepki göstererek, “Kudüs’ün hem tarihi statüsü, hem dini statüsü hem de hukuki statüsü itibarıyla İsrail’in başkenti olarak ilan edilmesi her şeyden önce uluslararası anlaşmalara, BM Güvenlik Konseyi kararlarına aykırı, vahim bir hata olacaktır” değerlendirmesinde bulundu.

Kalın, BM’de alınan bir kararda İsrail nezdindeki diplomatik misyonların Kudüs’te bulunamayacağına dair bir madde olduğunu hatırlattı.

TARİHİ SORUMLULUĞUMUZ VAR

Milletin 400 yıl hizmet ettiği Kudüs’e karşı tarihi bir sorumluluk hissettiğini vurgulayan Kalın, sözlerini şöyle sürdürdü: “İslam dünyası Filistin ve Kudüs konusunda tam bir birlik içerisindedirler. Kudüs bizim onurumuzdur, Kudüs bizim ortak davamızdır, Kudüs dün Cumhurbaşkanımızın da ifade ettiği gibi bizim kırmızı çizgimizdir. İslam’ın ilk kıblesi ve üçüncü en kutsal mescidi olan Harem-i Şerif’in de yer aldığı Kudüs’ün kutsiyetinin ve tarihi statüsünün muhafazası tüm Müslümanlar açısından hayati bir öneme sahiptir.”

SORUMSUZ KARARI REDDEDİYORUZ

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Trump’ın kararını resmen duyurmasının ardından bir açıklama daha yaptı. Sorumsuz ve hukuksuz açıklamayı reddettiklerini belirten Kalın, “Bütün dünya, uluslararası hukuk ve BM kararlarını ihlal eden bu kararı reddetmeli ve Filistin halkının yanında yer almalıdır” dedi.

  • Liderler İstanbul’da toplanacak
  • Kalın, “Mevcut statünün korunması ve Kudüs’ün aynı zamanda Filistinlilerin, Arapların, Müslümanların bir kenti olduğu gerçeğinin de kabul edilmesi gerekmektedir. Bütün bu mülahazalar çerçevesinde Kudüs’ün statüsüne ve bölge barışına ilişkin hassasiyet arz eden bu gelişmeler karşısında İslam ülkeleri arasında ortak hareket etmeye ve koordinasyon sağlamaya dönük olarak Sayın Cumhurbaşkanımız, İslam İşbirliği Teşkilatını (İİT) olağanüstü zirveye davet etmektedir. Önümüzdeki hafta, 13 Aralık Çarşamba günü İİT Olağanüstü Liderler Zirvesi, İstanbul’da Sayın Cumhurbaşkanımızın ev sahipliğinde toplanacaktır” dedi. Kalın, sadece Kudüs’ün tanınması meselesi değil, aynı zamanda İsrail’in devam etmekte olan işgalcilik politikalarının sonlandırılmasıyla ilgili atılması gereken adımların da İstanbul’daki zirvede ele alınacağını söyledi. Bu konunun sadece bir Filistin, Ortadoğu meselesi olmadığının altını çizen Kalın, “Bu mesele, küresel bir mesele haline gelmektedir. Çünkü bu artık bir vicdan, adalet meselesidir” diye konuştu.

#İbrahim Kalın
#Kudüs
#ABD
6 yıl önce