|

Lohusalıkta eklem ağrısı kader değil

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Çağatay Öztürk, hamilelik döneminde vücuttaki iskelet sisteminin değişmesine bağlı olarak lohusalıkta görülebilecek bel-kas-eklem ağrılarını hafifletmenin yolunun doğru beslenme ve egzersizden geçtiğini söylüyor.

Yeni Şafak
12:21 - 7/06/2015 Pazar
Güncelleme: 09:25 - 7/06/2015 Pazar
Yeni Şafak

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Çağatay Öztürk, hamilelikten sonraki lohusalık döneminde omurgadaki ve vücuttaki değişimlere bağlı rahatsızlıkların önüne geçmenin yollarını açıklıyor. Çağatay Öztürk'e göre özellikle hamilelik döneminde vücuttaki iskeletin uyumu aylar içinde gelişiyor. Eş zamanlı olarak kemik çatı güç kaybedeceği için yıkılıma uğraması, yaygın kemik ağrılarına sebep olabiliyor. Gevşemeye başlayan bağ yapıları, eklemlerin hareket sırasında limitlerini zorlamasına ve yaralanmalara neden gösteriliyor. Omurga eklemlerinin gevşeyen bağlar ve disk üzerine yaptığı aşırı yüklenme ise çeperde yırtıklara ve bel-boyun fıtıklarına yol açabiliyor.



Hamilelik döneminde vücudun ağırlık merkezi yer değiştirdiği için omurgada postür bozuklukları görülüyor. Bazı lohusalar bebeklerine daha fazla süt vermek için hamilelik döneminden daha fazla kilo alabiliyor. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Çağatay Öztürk'e göre lohusalıkta, hamilelikte alınan kiloların verilmeye başlanması gerekiyor ki omurgaya binen yük azalsın.



Lohusalıkta hamileyken alınmış kiloların hala kadınların üzerinde olması ve vücudun bu kiloya alışkın olmaması sebebiyle bel ve sırt ağrıları görülebiliyor. Bebekleri kaldırmak, taşımak ve emzirmek zorunda olan anneler için bu ağrılar daha da kaçınılmaz oluyor. Lohusaların bu tarz ağrılarını bir nebze de olsa hafifletebilmesi için kalsiyum ve protein ağırlıklı beslenmesi gerekiyor. Hamilelik sonrasındaki 3-6 haftalık dönemin iskeletin hızlı iyileşme ve yenilenme süreci olması sebebiyle iskeletin ihtiyaçlarını az kalorili, zengin içeriklerle karşılamak gerekiyor.



Emziren Annelerde Omurga Ağrıları Daha Çabuk Hafifliyor

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Çağatay Öztürk, omurgaya binen yükü ve olası şekil bozukluklarını önlemek için spor yapmanın en iyi çözümlerden olduğunu söylüyor. Bel ağrısı ve kilitlenmeyi gidermenin etkili yollarından biri olarak ise pilates yapmayı gösteriyor. Lohusalarda pilates, duruşu düzelterek duruş bozukluklarının yol açabileceği kas-iskelet sistemi problemlerinin önüne geçiyor; ayrıca tüm eklem hareketleri üzerinde kontrol sağlıyor.



Anne emziremiyorsa ilaç tedavileri ile bel ağrısının geçişi azaltabiliyor; emziren anneler ise doğal ağrı kesicilerden faydalanıyor. Emzirmek omurga ağrılarının hafiflemesi, yenilenme sürecini hızlandırmak için önemli bir avantaj oluşturuyor. Emziren anne ileride osteoporoz (kemik erimesi) riskinden da korunmuş oluyor. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Çağatay Öztürk, doğum sonrası kemik ağrılarının sebebinin D vitamini eksikliği de olabileceğinin altını çiziyor. Bebeği emzirme döneminde gittikçe artan eklem ağrılarına sebep olabilen bu durum için Çağatay Öztürk, beslenmeye ek olarak ilaç takviyesi ve güneş ışığına çıkmayı öneriyor. Bebek dünyaya geldikten sonra barsak hareketlerindeki yavaşlama ve kabızlık da omurgaya yük bindiriyor. Bu nedenle dışkıyı yumuşatan lifli gıdalar ve bol sıvı alınması kabızlığı önlemek açısından fayda sağlıyor.



#Doç. Dr. Çağatay Öztürk
#Lohusalık
#Eklem ağrıları
#Kemik ağrıları
9 yıl önce
default-profile-img