|

Malatya’da moda tasarım öğrencileri işitme engellilere umut oldu

Malatya’nın Battalgazi ilçesindeki Hafize Özal Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Moda Tasarım bölümü öğrencileri, işitme engelli vatandaşlar için özel maske üretti.

14:28 - 10/01/2022 Pazartesi
Güncelleme: 14:46 - 10/01/2022 Pazartesi
IHA
Malatya’da meslek lisesinde, işitme engelliler için şeffaf maske üretildi
Malatya’da meslek lisesinde, işitme engelliler için şeffaf maske üretildi

Meslek lisesinde moda tasarımı bölümündeki öğrenciler, koronavirüs döneminde işitme engelliler için kolaylık sağlayacak şeffaf maske üretti.

Müdür Yardımcısı Mahmut Tektaş, koronavirüs sürecinde yaklaşık 400 bin maske ürettiklerini, daha sonra ise işitme engelli okulu yöneticilerinin kendilerine başvurmasıyla işitme engellere özel maske yapmaya başladıklarını belirtti.

  • Tektaş, “Koronavirüs sürecinde ne yapabiliriz, nasıl katkıda bulanabiliriz diye bir çalışma içerisinde girdik. Alan şefleri, öğretmen arkadaşlarla beraber öncelikle 400 bine yakın normal maske ürettik yetişkinlere ve öğrencilere yönelik. Daha sonra ilimizde işitme engelli okulu yöneticilerin böyle bir arayışta olduklarını duyduk. Okulumuza geldiler işitme engelliler için maskeye ihtiyaçları olduklarını çok araştırdıklarını ve seri bir üretim yapan yerin olmadığını söylediler. Biz de internet sitesinde araştırmaya giriştik. Sayıları kısıtlı olmakla beraber farklı maskeler gördük. 70 TL’den 130 TL’ye kadar maliyeti çok yüksek. Alan şeflerimizle beraber biz bunu yapabilir dedik. Sene başından itibaren 500’e yakın maskeyi çok uygun fiyata üretip okulumuza verdik.” dedi.

"Bu iş için biz varız diyoruz"

Maskeye ihtiyaç olması durumunda üretim yapabileceklerini vurgulayan Tektaş, “İhtiyaç olması halinde ülke genelinde atölyelerimizle, alan şeflerimizle, personellerimizle bu iş için biz varız diyoruz. Maske üretimini pandemiden bu yana devam ettiriyoruz. Özellikle işitme engellilerle ilgili çocuklarımız için maske ihtiyacını sene başından itibaren ürettik. Talep gelmesi halinde üretime girişiyoruz.” şeklinde konuştu.

"Maskeler sayesinde konuşmaları daha verimli oluyor"

  • Yaptıklarını maske sayesinde işitme engelli öğrencilerin iletişimine katkı sağladıklarını için mutlu olduklarını dile getirin tasarım öğrencisi Damlanur Karlı ise, “Çok güzel bir duygu onlara yardımcı olabileceğimiz, onların engellerini kaldırabileceğimiz, onları mutlu edebileceğimiz bir projeye imza atıyoruz. Hem onlar için mutlu oluyoruz hem de toplum için. Onlar el ve mimiklerini kullandıkları için genelde ağızlardaki maske buna engel oluyor. Bu maskeler sayesinde konuşmaları daha verimli ve daha iyi oluyor. Karşıdaki insanlara da kendilerini anlatabiliyorlar.” diye konuştu.

#Malatya
#Türkiye
#Koronavirüs
2 yıl önce