|

Mardin’in gençleri dünyaya açılıyor

Mardin Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Yaman gençlerin dünyayı yeniden yorumlamaları için Gençlik Merkezi bünyesinde çalışmalar yaptıklarını, Mardinli gençlerin 4 kıtadan 6 ülkeye giderek teoride öğrendiklerini sahada tatbik ettiklerini söyledi.

Yeni Şafak
04:00 - 9/01/2019 Çarşamba
Güncelleme: 03:44 - 9/01/2019 Çarşamba
Yeni Şafak
Genç nüfusu yoğun olan Mardin’de, gençlerin daha sosyal, donanımlı ve geleceğe hazır olmaları için birçok farklı projeler yürütülüyor.
Genç nüfusu yoğun olan Mardin’de, gençlerin daha sosyal, donanımlı ve geleceğe hazır olmaları için birçok farklı projeler yürütülüyor.

Mardin Büyükşehir Belediyesi Gençlik Merkezi, Dış Politika Atölyesi’nin çalışmaları doğrultusunda ‘4 Kıta 6 Ülke’ sloganı ile Mezopotamya’dan Dünyayı Yeniden Yorumluyoruz Projesi sona erdi. Mardin Büyükşehir Belediyesi Gençlik Merkezi tarafından uygulamaya konulan proje kapsamında 360 öğrenci Asya Masası, Avrupa Masası, Afrika Masası ve Ortadoğu Masası olmak üzere dört grupta dersler gördüler. Başarılı olan öğrenciler ise ders gördükleri kıtalar ve ülkeleri giderek tanıma imkanına sahip oldular.

Çalışmalar hakkında bilgi veren Mardin Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Yaman, amaçlarının Mardinli gençlerin küresel konulara hakim olmaları ve farklı ülkelerin kültürel, ekonomik ve siyasi yapısını tanımaları olduğunu dile getirdi.


GENÇ DOSTU MERKEZ

Belediye Başkan Vekili Yaman bu nedenle özel bir proje uyguladıklarını belirtirken, “İlimizde ‘Gençlik varsa gelecek var’ düşüncesiyle genç dostu çalışmalara imza atıyoruz. Gençlerimize teoride anlatılanları pratikte de göstermek amacıyla çalışmalar yapan merkezimiz, Mezopotamya’dan Dünyayı Yeniden Yorumluyoruz Projesi ile örnek bir çalışmayı hayata geçirdi. Merkezimiz bünyesinde Dış Politika Okulu’nda eğitim alan 360 gençten başarılı olanlar eğitimini aldıkları ülkelere gederek bizzat yaşama şansı buldular” diye konuştu.


BÖLGESELDEN KÜRESELE

Bu çalışmanın öğrencilere önemli tecrübeler kattığını kaydeden Yaman, “Projeyle Asya Masası, Avrupa Masası, Afrika Masası, Ortadoğu Masası olmak üzere dört grup oluşturuldu. 12 hafta boyunca Dış Politika Atölyesi hocalarının belirlediği 3 ana kaynak ile sunum, ödev, dilsiz harita çalışması yapılıp öğrencilere araştırma yöntem ve teknikleri kapsamında makale yazım eğitimi verildi. Dersler sonrası öğrenciler belirledikleri konular üzerine akademik makalelerini hazırladılar. Program sonucunda başarılı olan 80 öğrenciden 23’ü Asya Masası öğrencileri ile Rusya’ya, 24’ü Avrupa Masası öğrencileri ile Almanya, Hollanda ve Belçika’ya, 12’si Afrika Masası öğrencileri ile Fas’a, 13’ü ise Ortadoğu Masası öğrencileri ile Katar’a gitti. Büyükşehir, Mardin gençliğinin bakış açısını bölgesel bakış açısından küresel bakış açısına çevirmeye devam edecek” dedi.


DAHA DONANIMLI BİR GENÇLİK ÇABASI

“Gençlerimizi her zaman önemseyen ve onlar için çalışan bir yapıda olduk” ifadesini kullanan Vali/Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Yaman, “İlimizde yediden yetmişe tüm hemşerilerimizi dikkate alan bir yönetim anlayışıyla projelerimize yön vermekteyiz. Genç nüfusu yoğun olan Mardin’de, gençlerimizin daha sosyal, donanımlı ve geleceğe hazır olması için de çaba harcıyoruz. Bu nedenle bölgenin en büyük gençlik merkezini açtık. Merkezimiz sadece bir binadan ibaret olmadı. Gençliğe her yönüyle katkı vermek istedik. Onların gelişimlerine olumlu katkı vermek için birçok kursu açtık. Gençlerimizin rol model almaları için alanında duayen olan kişileri de getirerek, gençlerimiz ile birebir iletişim kurmalarını sağladık. Bu etkinliklerden birisi ise Aralıksız Kültür ve Sanat Günleridir” dedi.


20 GÜNLÜK ETKİNLİK MARATONU

Mardin Büyükşehir Belediyesi Gençlik Merkezi tarafından düzenlenen program kapsamında 20 gün boyunca etkinlikler düzenlendi. Program kapsamında; “Yapay Zeka” söyleşisi ile Yazar Ayşe Acar, “2023 Hedefi Doğrultusunda Türk Dış Politikası ve Değişen Küresel Siyasette Türkiye’nin Yeri” söyleşisi ile Prof. Dr. Tayyar Arı, “Globalleşen Dünyada Genç Olmak” söyleşisi ile Cins Dergi Ekibi yazarları İsmail Kılıçarslan ve Aykut Ertuğrul, “Sorularla Fatih Sultan Mehmet Han” söyleşisi ile Tarihçi-Yazar Ahmet Anapalı, “Bosna Savaşı” söyleşisi ile Yazar Dr. Amina Siljak Jesenkovic, “Hayata Dair” söyleşisi ile Diriliş Postası Genel Yayın Yönetmeni Erem Şentürk, “İletişim Kültürü” söyleşisi ile Prof. Dr. Nabi Avcı, “Dil, Edebiyat ve Anlam” söyleşisi ile Şair Prof. Dr. Mehmet Narlı, “Medya Mahallesi” söyleşisi ile Gazeteci- Haber Sunucusu Fuat Kozluklu gibi çok sayıda konuk bilgi ve tecrübelerini öğrencilere aktardılar.

Gençlik varsa gelecek var

‘Gençlik Varsa Gelecek Var’ sloganıyla yola çıkan Mardin Büyükşehir Belediyesi Gençlik Merkezi, haftanın 7 günü saat 08.00 - 22.00 arasında 2100 metrekarelik bir alanda hizmet veriyor. Merkezde 7 bin 400 kitaplık kütüphanenin yanı sıra kafeterya, bilgisayar atölyesi, sinema salonu, resim ve müzik atölyesi bulunuyor.

Merkez, öğrencilerin eğitimini desteklemek amacıyla YKS hazırlık kursları, üniversitelerin güzel sanatlar bölümlerine hazırlayacak resim kursları, geleceğin sanatçılarını ortaya çıkarmak noktasında keman, gitar, bağlama, bateri, ney kursları, İngilizce- Almanca dil kursları, kariyer sahibi olmak isteyenlere sertifikalı proje yazım eğitimleri, bölge uzmanı yetiştirecek dış politika kulübü, grafiker ve yazılımcı yetiştirmek üzere grafik tasarım kursları, temel kodlama eğitimi, öykü, makale, dergi ve köşe yazarlığı eğitimi veren okur- yazar atölyesi gibi çok sayıda etkinlikle adeta farklı alanlarda kalifiye insan ortaya çıkarıyor.

‘GENÇLİK VARSA PANİK YOK’

Büyükşehir Belediyesi Gençlik Merkezi, eğitim ve kursların yanı sıra söyleşi, konferans, gezi programları, spor etkinlikleri düzenleyerek kültürel yönden de gelişime katkı sunuyor. Gençlerin ziyaret için gelen bakanlar, bürokratlar, yazar, şair ve sanatçılarla buluşmalarına olanak sağlayan merkez, kayıtlı 11 bin 400 öğrencisine tam bir aile sıcaklığı yaşatmak için çalışıyor.

Öte yandan Mardin Büyükşehir Belediyesi Gençlik Merkezi bünyesinde ‘Gençlik Varsa Panik Yok’ sloganı ile gençlerle birlikte iki ayda bir kültür, sanat ve edebiyat dergisi çıkarmanın gururu yaşanıyor.

  • ARALIKSIZ KÜLTÜR, SANAT VE EDEBİYAT GÜNLERİ
  • Mardin Büyükşehir Belediyesi tarafından şehirdeki gençler için yapılan bölgenin en büyük ve en modern Gençlik Merkezi’nde sosyal ve kültürel etkinlikler devam ediyor. Bu bağlamda ikincisi düzenlenen “Aralıksız Kültür ve Sanat Günleri” binlerce öğrencinin katılımıyla sona erdi. Program kapsamında edebiyattan, sanata, basından müziğe kadar 20 konuk gençler ile buluşturuldu. Her biri kendi alanında duayen olan konuklar öğrencilere deneyimlerini aktarırken, gelecek konusunda da ip uçları verdi.
#Mardin
#Mustafa Yaman
#Gençlik Merkezi
#Proje
#Gençler
5 yıl önce