|

Medya okuryazarlığı zorunlu ders olmalı

Türk halkının dizi izlemeyi sevdiğini ancak son yıllarda dizilerin oluşturduğu algıların boyutlarının çok ciddi olduğunu söyleyen Dr. Nur Emine Koç, yerli yapım dizilerin kültürümüzü yozlaştırdığını söyledi. Dizilerin toplumun, gelenek ve göreneklerini hiçe saydığını vurgulayan Koç, “Dizilerde eğitim ön plana çıkarılmalıdır. Bu da yapılamıyorsa mutlaka medya okuryazarlığı dersi, anaokulundan itibaren öğretilmeye başlanmalıdır” dedi.

Haber Merkezi
04:00 - 4/04/2019 Perşembe
Güncelleme: 01:27 - 4/04/2019 Perşembe
Yeni Şafak
Fotoğraf: Arşiv
Fotoğraf: Arşiv

Türk yapımı dizilerin son yıllarda insanlar üzerindeki etkisinin artması endişe uyandırıyor. İstanbul Aydın Üniversitesi Yeni Medya Bölümü Öğr. Üyesi Dr. Nur Emine Koç, özellikle çocuk ve gençler arasında diziler vasıtasıyla oluşturulan algının tehlikesine dikkat çekti. Yerli yapım dizilerin kültürümüzü yozlaştırdığını ve toplumun, gelenek-göreneklerini hiçe saydığını vurgulayan Koç, “Dizilerde eğitim ön plana çıkarılmalıdır. Bu da yapılamıyorsa mutlaka medya okuryazarlığı dersi, anaokulundan itibaren öğretilmeye başlanmalıdır” dedi. Koç, “Televizyon dizileriyle, özellikle gençlere eğitimden yoksun bir gelecek hazırlatılmaya, toplum dönüştürülmeye çalışılıyor” diyerek şunları ekledi: “Birçok dizide, ‘Okuyup da ne olacaksın?’ Söylemlerine çok rastladım. Verilen bu mesajların düzeltilmesi ve gençlerimizin eğitime özendirilmesi gerekiyor.”


EĞİTİMLE İLGİLİ MESAJ VERİLMİYOR

Genellikle subniminal mesajlarla eğitimi destekleyen değil de daha çok, eğitim almadan da legal olmayan yollarla ya da zengin birine âşık olarak da çok başarılı ve zengin olunabileceğinin vurgulandığı dizilerin ağırlıkta olduğunu ifade eden Koç, “Dikkat ederseniz yıllardan beri değişmeyen, parasal durumu iyi olmayan ve okumayan bir kız, zengin bir eş bulsun her şeyi olur, zengin olur, başarılı olur mesajı veriliyor. Kadınlar dizilerde sürekli evde oturuyor, yemek pişiriyor, çalışıyorsa asla yönetici yapılmıyor. Her zaman geri planda tutuluyor. Bunun haricinde gençler şiddete yönlendirilerek mafyatik dizilerle adaleti kendilerinin sağladıkları düşündürülüyor. Bu bir algı operasyonudur” dedi.

ÇOCUKLAR TAKLİT EDER

“Aslında kontrolsüz dijital medya kullanımı için anaokulundan itibaren çocuklara alan uzmanları tarafından Medya Okuryazarlığı dersi verilmelidir” diyen Koç sözlerine şöyle devam etti: “Çocuklar, izledikleri her şeyin fayda ve zararını bilerek, aldıkları bu eğitimle izlediği her şeyin bilincinde olacak. Bu nedenle aileler çocuklarını hiçbir zaman sahipsiz bırakmamalıdır. Çocuklar taklit eder. Rol model edinmeyi severler. Bunu medyadan da edinebilirler. Dijitalden ayrılamayız, vazgeçemeyiz ama bilişim teknolojilileri ve medya okuryazarlığı dersleri müfredata konulursa, kamu spotu niteliğinde birkaç dizi de yapılırsa farkındalık sağlanmış olur. Bilinçli nesiller bunların taklit edilecek bir şey olmadığını, sanal gerçeklik olduğunu kolayca idrak edebilir. Medyayı değiştiremiyorsak bakış açımızı değiştirmeliyiz.”

#Nur Emine Koç
#Dizi
5 yıl önce