|

Meslek kursları öğrenciden istikrar ve kararlılık bekliyor

Vakıflar, dernekler ve belediyeler tarafından açılan meslek-beceri edindirme kursları, "kararlı ve derslere istikrarlı devam edecek" öğrenci arıyor. Eğitim üzerine yoğunlaşan kurumlarda verilen seminerler, üniversiteyi aratmıyor

00:00 - 12/08/2006 Cumartesi
Güncelleme: 03:00 - 12/08/2006 Cumartesi
Yeni Şafak
Meslek kursları öğrenciden istikrar ve kararlılık
Meslek kursları öğrenciden istikrar ve kararlılık

Üniversite şansı bulamayan ancak kendini yetiştirmek isteyen öğrenciler için ücretsiz kurs ve seminer alternatifleri sınırsız. Özellikle büyükşehirlerde hangi branşta olursa olsun birden fazla ücretsiz ya da düşük ücretlerle eğitim veren kurs bulmak mümkün. Meslek edindirme ve beceri kurslarının verildiği vakıf ve derneklerin tek beklentisi ise derslere devamlılığa özen gösterilmesi. Düzenli seminerler, akademik düzeyleriyle üniversiteyi aratmıyor.


97 BRANŞTA EĞİTİM

Meslek edindirme kursları denilince akla İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İSMEK), Ankara Büyükşehir Belediyesi Meslek Edindirme Kursları (BELMEK) ve Teknik Eğitim Kursları (BELTEK), Bayrampaşa Belediyesi Meslek Edindirme Kursları (BAYMEK) gibi belediyelerin açtığı ücretsiz kurslar geliyor. 97 branşta eğitim veren İSMEK gibi, bu kursların eğitimleri sadece ahşap boyama, nakış, gibi el sanatlarıyla sınırlı değil. Özel akademiler gibi yıl boyunca devam eden ve meslek öğretilen branşlarda, isteyenlere hemen işe başlayabilecek düzeyde pratik eğitimler veriliyor. Örneğin İSMEK'te sinema televizyon, gazetecilik, filiografi, radyo programcılığı, kuaförlük, girişimcilik, grafikerlik, bilgisayarlı muhasebe, bilgisayar işletmenliği gibi eğitimler verilirken, BELTEK'te 3'er aylık dönemler Bilgisayar İşletmenliği, Bilgisayar Donanımı ve Bakım Onarımı ile Web Sayfa Tasarımı kursları, matbaa, yapı, mobilya-dekorasyon, metal-döküm-model bölümü, makina bölümleri bulunuyor. Belediye kursları için genellikle hiçbir ücret talep edilmiyor .


SEMİNERLER KAÇMAZ

Yoğun seminerlerin yanı sıra bir çok dernek ve vakıf tarafından gerçekleştirilen haftalık ve aylık ya da proje bazlı seminerler de kendini yetiştirmek ve gelişmek isteyenler için önemli fırsatlar sunuyor. Araştırma ve Kültür Vakfı'nda hafta sonlarında ülke ve dünya gündemindeki konulara ilişkin seminerler gerçekleştiriliyor. Geçen yıl Yasin Aktay, Yusuf Kaplan, Cevat Özkaya gibi sahasında yetkin isimler, Geçmişten Geleceğe Konuşanlar, Tarih Sohbetleri gibi başlıklar altında birikimlerini katılımcılarla paylaştı. Ayrıca, Gülden Sönmez, Sibel Eraslan, Yıldız Ramazanoğlu'nun da aralarında olduğu yazar ve akademisyenler de söyleşiler gerçekleştirdi. Eylül ayında başlayacak yeni dönem seminerleri için her hangi bir kayıt gerekmiyor. Seminerler "www.akvakfi.org" adresinden takip edilebiliyor. Eğitim Danışmanlığı ve Araştırmaları Merkezi (EDAM) yılda iki kez ücretsiz olarak düzenlediği Sivil Toplum Yöneticisi Yetiştirme Programı'yla sahasında uzman isimleri sivil toplum yönetici adaylarıyla buluşturuyor. (www.edam.org.tr) Yine Türkiye Gönüllü Teşekküller Vakfı (TGTV) sivil toplum akademisi başlığı altında düzenli seminerler ve üçer aylık dönemlerle sertifika programları gerçekleştiriyor. (www.tgtv.org.tr)


HERKESE AÇIK

Ensar Vakfı bünyesinde eğitim faaliyetlerini yürüten Değerler Eğitimi Merkezi de projeler ve seminerlerle faaliyet gösteriyor. Akademisyenler tarafından yönetilen AB Bağlamında Değerler Eğitimi Araştırmaları Projesi, Osmanlı Medeniyeti Değerleri Araştırma Projesi, Değerler Eğitimi Projesi gibi çalışmalarda derinlemesine okumalar ve araştırmalar gerçekleştiriliyor. Güz ve bahar dönemlerinde ilgili konularda Mustafa Akyol-Nicole Pope, Ingmar Karlsson-Yard. Doç. Ali Murat Yel, Yard. Doç. Dr. Özlem Eraydın Virtanen, Semavi Eyice, Prof.Dr.Mehmet İpşirli gibi sahasında yetkin isimler seminerler veriyor. Bu seminerlerin başlıklarından bazıları ise şöyle: Medyada İslâm İmajı, Türk siyasal hayatında ulus ve çokkültürlülük, Türk Eğitim Kurumlarının Problemi, Ensar Vakfı'nda haftada iki gün ve iki kademe halinde İlm-i Hâle Giriş Seminerleri Siyer Kur'an-ı Kerim, Fıkıh, Tefsir, Hadis, İslam Tarihi, Peygamberler Tarihi, Akaid ve Mesnevî dersleri de yapılıyor. (www.degerleregitimi.org.)



Ne öğrenmek istiyorsunuz?


Ücretsiz meslek ve kurs seçeneklerinin bol olması, öğrencilerde tüm kurslara katılma isteği doğuruyor. Öğrencinin kişiliği ve yeteneklerine uygun olmayan kursa sadece merak ettiği için kayıt yaptırması, ardından da bir iki derse katıldıktan sonra devam etmemesi, hem bir başkasının faydalanmasını engelliyor hem de zamanın boş geçmesine neden oluyor. Eğitimcilerin öncelikli tavsiyesi ise gidilecek mesleki kurslara en az üniversite tercihi kadar özen gösterilmesi. Bunun için de ilk adım olarak bir çok dershanenin internet sitesinde ücretsiz olarak hizmete sunulan ilgi ve yetenek testlerini kullanarak kendinize en uygun kurs, seminer ve sertifika programlarını belirleyebilirsiniz. Kısacası böyle bir kursa gitmeden önce ne istediğinizi belirlemeniz gerekli.


Beceriyi geliştiren pratik kurslar

LCC Lisan ve Kültür Merkezi: Köklü bir kuruluş olan LCC kursları, eğitim durumuna bakılmaksızın herkese açık. Makyaj, Cilt Bakımı, Plastik Makyaj, Mankenlik-Zerafet, Grafik Sanatlar, Modelistlik, Stilistlik, Biçki Dikiş, İç Mimari ve Dekorasyon başlıklarında gerçekleştirilen uzun süreli kursların ücretleri 2600 ile 4 bin YTL arasında değişiyor. (www.lcc.com.tr 0212-240 4080)


İ.Ü. İktisat Fakültesi Eğitim ve Araştırma Vakfı: Vakıf bünyesindeki bazı sertifika programlarının isimleri şöyle: Profesyonel Satıcılık Programı, Tek Düzen Planına Uygun Temel Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Kursu, Bilgisayar Operatörü ve Bilgisayarlı Muhasebe Elemanı Yetiştirme Sertifika Programı, Reklam Satış Teknikleri, Etkin Müşteri İlişkileri Eğitimi Programı, (212231 6105)


Sinema ve Kısa Film kursları: Sinemaya ilgi duyanlar için bu konuda faaliyet gösteren dernek vakıflar, kısa süreli eğitimler düzenliyor. Türkiye Sinema ve Audiovisuel Vakfı (www.tursak.org.tr) İstanbul Fotoğraf Sinema Amatörleri Derneği (www.ifsak.org.tr) ve İstanbul Kısa Filmciler Derneği (www.ikfd.org), kısa aralıklarla sinema atölyeleri gerçekleştiriliyor. Özel akademilere nispeten daha ucuz olan bu atölyeler de sinemaya ilgi duyan herkese açık.

18 yıl önce
default-profile-img