|

Rehileri öldüren IŞİD militanının kimliği belirlendi

Amerikalı yardım görevlisi Kassig'in de aralarında bulunduğu 19 kişinin toplu infazına ilişkin videoda yer alan IŞİD militanları arasında bir Fransız vatandaşının olduğu doğrulandı.

Yeni Şafak
20:59 - 17/11/2014 Monday
Güncelleme: 21:13 - 17/11/2014 Monday
AA

Paris Başsavcılığından yapılan açıklamada, aralarında ABD'li yardım görevlisi Peter Kassig'in de olduğu 19 rehineyi öldüren IŞİD militanlarından birinin Fransız vatandaşı Maxime Hauchard olduğu duyuruldu.


Paris Başsavcısı François Molins, Hauchard'ın bir süredir istihbarat servisleri tarafından yakından takip edildiğini, olayla ilgili soruşturma başlatıldığını kaydetti.


Videoda başka bir Fransız vatandaşının da olabileceğini ifade eden Molins, olayı araştırdıklarını dile getirdi. 


Fransa'nın kuzeyinde yer alan Normandiya bölgesinde doğan büyüyen 22 yaşındaki Hauchard'ın, 16 yaşında Müslüman olduğu, din değiştirdikten kısa süre sonra Moritanya'da dini eğitime tabi tutulduktan sonra 2013'de Suriye'ye gittiği öğrenildi.


Hauchard, Fransız televizyon kanalı BFMTV ile geçen temmuzda ile Skype üzerinden gerçekleştirdiği görüşmede, Suriye'ye gelişinin bir gezi planı olmadığını ancak aynı zamanda bir tatil gibi geçtiğini dile getiriyor. Görüntüde, ölmekten korkmadığını ifade eden Hauchard, videoda şehit olmayı hedeflediğini belirtiyor. IŞİD'in başkenti kabul edilen Rakka'da birçok Fransızın da IŞİD saflarında savaştığını doğrulayan Hauchard, militanların çoğunun Libya, Mısır, Tunus, Suudi Arabistan ve Fas'tan geldiğini söylüyor.


Gazeteci tarafından teşhis edildi

Kassig'in infazına ilişkin pazar günü sosyal medyada paylaşılan videonun ardından Fransız radyosu RFI'ye çalışan gazeteci David Thomson, Hauchard'ın videoda yer aldığını iddia etmişti.


Thomson, sosyal paylaşım sitesi Twitter'daki resmi hesabından Hauchard'ın videodan alınan fotoğrafını paylaşarak "Asıl adı Maxim. Normandiya doğumlu ama Abu Abdallah Al Faransi olarak biliniyor" tweetini atmıştı. Al Faransi, Arapça "Fransız" anlamına geliyor.


Hauchard'ın Suriye'ye, insani yardım yetkilisi gibi davranarak 2013'de Gaziantep üzerinden geçtiği belirtildi.


İçişleri Bakanlığının son verilerine göre bölgede 376 Fransız vatandaşının olduğu tespit edilmişti. Şimdiye kadar 45 Fransız hayatını kaybetti.


IŞİD terör örgütü, aralarında Amerikalı yardım görevlisi Peter Kassig'in de olduğu 19 kişinin toplu infazına ilişkin bir videoyu sosyal paylaşım sitelerine yüklemişti. Kassig'in öldürüldüğünü ABD yönetimi doğrulamıştı.

#ışid
#suriye
#Peter Kassig
9 years ago