|

Milli güvenlikte Türkmen rolü

Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi'nde 'Suriye Türkmenlerinin Dünü, Bugünü, Yarını' konulu panel düzenlendi. Suriye'de, Türkmenlerin azımsanamayacak büyüklükte olduğunu belirten Suriye Türkmenleri Meclisi Başkanı Mustafa, "Türkmenlerin yoğun olarak yaşadığı bölgeler, Suriye'nin birliği açısından olduğu kadar Türkiye'nin milli güvenliği için de stratejik değerdedir" dedi.

Yeni Şafak
10:11 - 6/12/2014 Cumartesi
Güncelleme: 08:37 - 6/12/2014 Cumartesi
AA

Suriye Türkmenleri Meclisi Başkanı Abdurrahman Mustafa, "Suriye'de Türkmenlerin yoğunluklu olarak yaşadığı bölgeler, Suriye'nin birliği ve yönetimi açısından olduğu kadar Türkiye'nin milli güvenliği açısından da stratejik değerdedir" dedi. Mustafa, Ahi Evran Üniversitesi (AEÜ) Yeni Dünya Uluslararası İlişkiler Topluluğu tarafından, Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonu'nda düzenlenen "Suriye Türkmenlerinin Dünü, Bugünü, Yarını" konulu panelde yaptığı konuşmada, 1,5 milyon civarında Türkçe konuşan ve 2 milyona yakın dilini unutmuş toplam 3,5 milyon Türkmen'in yaşadığı Suriye'de, Türkmenlerin azımsanamayacak büyüklükte olduğunu belirtti. Suriye iç savaşının en büyük mağdur toplumunun Suriye Türkmenleri olduğunu vurgulayan Mustafa, "Özellikle Bayır-Bucak ve Halep bölgelerinde yaşayan Türkmenler köylerini terk etmek zorunda kalmış ve bu topraklar diğer topluluklar tarafından işgal edilmiştir. Bu bölgeler, Türkiye'nin savunması için stratejik değerde önemlidir. Suriye, Türkiye'nin iç meselesi olmanın ötesinde bir milli güvenlik sorununa dönüşmüştür" diye konuştu.


ANADOLU KADAR ESKİ VATAN

Mustafa, Suriye'nin, Türkmenlerin Anadolu kadar eski vatanları olduğunu belirterek, şöyle devam etti: "Suriye'de Türkmenlerin yoğunluklu olarak yaşadığı bölgeler, Suriye'nin birliği ve yönetimi açısından olduğu kadar Türkiye'nin milli güvenliği açısından da stratejik değerdedir. Yurdumuz tarumar edilmiş, vatan topraklarımız büyük oranda ellerimizden alınmış ve işgal edilmiş durumdadır. İşgalciler maalesef Türkiye'ye dost olmayan unsurlardır. Bu bölgelerin Türkmenlerin yurdu olarak kalması, Suriye Türkmenleri açısından olduğu kadar Türkiye'nin stratejik çıkarları açısından da hayati değerde önemlidir."


'SURİYE'NİN BÜTÜNLÜĞÜ TÜRKMENLERE BAĞLI'

Mustafa, Humus bölgesindeki Türkmen varlığı korunamazsa Suriye'nin idari ve siyasi bütünlüğünün korunamayacağını dile getirerek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Parçalanmış ve bölünmüş bir Suriye ise Türkiye'ye yönelik düşmanca emelleri olan devlet ve devlet dışı aktörlerin taşeronluğunu yapan terör örgütlerinin merkez üssü haline gelecektir. Böylece 2023 vizyonu ile 'yeni ve güçlü Türkiye' hedefine doğru ilerleyen Türkiye'nin önü kesilmek istenecektir. Suriye Türkmenlerinin güçlenmesi, Suriye'nin toprak bütünlüğünün korunması demektir. Suriye toprak bütünlüğü ise Türkiye için mevcut tehdit unsurlarının güçlenmesini önlemek ve yeni tehdit unsurlarının oluşmasını engellemek demektir." 
Meclis Başkan Yardımcısı Tarık Sülo Cevizci ile Başkan Danışmanı Miray Vurmay Güzel'in de sunum yaptığı panelde,  AEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Güray Erener, Mustafa'ya plaket verdi.
#suriye
#türkmen
#milli güvenlik
9 yıl önce