|

Milli Şef'ten et pişirme teknikleri

Kurban Bayramı’nın olmazsa olmazı yemeklerinin tarifini Milli Şef olarak adlandırılan Serkan Bozkurt, sizler için verdi. Kavurma, haşlama ve ıslama yemeklerinin bayram sofralarının vazgeçilmezi olduğunu belirten Bozkurt, etin kesilme, pişirilme ve nasıl muhafaza edilmesi gerektiğine dair tüyoları da verdi.

Yeni Şafak
04:00 - 3/09/2017 Pazar
Güncelleme: 10:49 - 2/09/2017 Cumartesi
Yeni Şafak
Milli Şef'ten et pişirme teknikleri
Milli Şef'ten et pişirme teknikleri

Milli Şef olarak adlandırılan Serkan Bozkurt, uluslararası arenada elde ettiği sayısız başarısıyla dünyada tanınan biri. Chef’s Table Mutfak Akademisi ismiyle kurduğu kendi yemek okulunda da elde ettiği tecrübeleri öğrencilerine aktarıyor.

Kurban Bayramı dolayısıyla tebrikleştiğimiz başarılı aşçımız Bozkurt’tan sizler için etin kesilme, pişirilme ve nasıl muhafaza edilmesi gerektiğini dinledik. Bayram sofralarının olmazsa olmaz tariflerini de Bozkurt sizler için verdi. Çocukluğunun Kurban Bayramı’nda evlerinde vazgeçilmez et yemeğinin kavurma, haşlama ve ıslama olduğunu belirten Bozkurt, geleneksel olarak ailesiyle ızgara ve kavurma yaptıklarını söylüyor.

SUYUNU MUHAFAZA ETMELİ

Türk insanının et konusunda doğru bildiği yanlışlara değinen Bozkurt, “Bizler özellikle ızgaralık etleri çok pişirrrek tüketiyoruz. Et yapısında yüzde 75 su bulundurur. Aynı zamanda et aynı zamanda iyi bir protein kaynağıdır. Bu da vücudun gelişmesi ve kasların oluşmasında büyük etkendir. Et yapısındaki sudan ne kadar çok kayıp yaşarsa besleyici değeri de o kadar düşer ve et sertleşme yaşar. Yani yenilmesi kolay ve keyifli olmaz. Aynı zamanda kolay çiğnenemediği için midede de hazım problemi oluşturur. Tüm bu etkenler pişme esnasında suyunu ne kadar koruyarak pişebildiği ile çok alakalıdır. Bu sebeple eti aşırı pişirme yerine orta pişmiş dediğimiz, kanlı suyu hemen hemen olmayan fakat bolca suyunu da içinde taşıyan, yenilmesi keyifli olan orta pişmiş en idealidir. Tencere yemeklerinde pişmişlik zaten yenilebilir kıvama gelmesidir. Suyunu tencerede mümkün olduğunca tutarak” şeklinde anlatıyor.


BUTTAN KAVURMA PİRZOLADAN IZGARA

Hayvanın her bölgesinden çıkan etin aynı kalitede olmadığnı belirten Bozkurt, “Hayvanın hareket yapısına göre kasların gelişimi değişiyor. Etlerin kalitesini de burada kaslı yapı ve hareketsiz bölgelerdeki kassız ya da daha az kaslı yapıları belirliyor. Yani her kemiksiz et ızgara olmaz ya da çok yumuşak olmaz. Pişirme teknikleri ve süreleri farklılık gösterir” diyor ve etin yapısına göre nasıl pişirilmesi gerektiğini tarif ediyor: “Izgara yapacak iseniz antrikot kısmı, bonfile, ızgaralık etlerdir. Butlar kavurmalık, tencerelik gibi genel alan kullanımı çok yaygın olan etlerdir. Keza kollar ve karın bölge üstü de kıymalık, kebaplık. Gerdan haşlamalık ve kıymalık için uygundur. İncikleri de haşlama olarak kullanılabilir.”

ETİNİZİ MÜHÜRLEYİN

Şef Bozkurt'tan diğer tüyolar ise şöyle: “Izgaralık etlerde, etin pişme esnasında suyunu içinde tutabilmesi için kızgın bir tavada ya da ızgarada 4 bir tarafının hafif kahverengi oluncaya kadar tutulup pişirilmesi işlemine mühürleme denilir. Bu sayede etin yapısındaki suyun gözeneklerden dışarı çıkması sertleşen dış yüzey ile engellenmiş olur. Hayvan kesiminden sonra ise rigor-mortis denilen bir ölüm sertliği oluşur. Bu yüzden etin en az 24 saat dinlendirilmesi gerekir, yoksa sindirimi zor olur. Elinizde çok etiniz var ise geleneksel kavurma yöntemi uzun sürede tüketim için güzel bir yoldur. Etin dondurulması makbul değildir. Çünkü sudan kayıp olur ve kalitesi düşer" diyor.


Kekikli kuzu tandır patates püresi ile
Yapılışı:
Kuzu eti taze kekik ,iri doğranmış havuç,kereviz sapıisoğan,sarımsak ve zeytinyağı ile harmanlanarak derin bir fırın tepsisine koyulup üzeri ilk önce streç daha sonra aleminyum folye ile kapatıldıktan sonra 150 derecelik ısıtılmış fırında yaklaşık 1,5 saat pişirilerek didilir. Patates soyulup, iri küp şeklinde doğrandıktan sonra tuzlu suda haşlanır. Haşlanan patatesler sıcak halde iken önce tereyağı ardından bir çay bardağı süt ile iyice çırpılarak püre elde edilir. Soğan ve sarımsak ufak küpler şeklinde doğrandıktan sonra tereyağında bir tecerede sotelenip içerisine salça ve küp doğranmış domatesler ilave edildikten sonra suyu verilip iyice yumuşayıncaya dek pişirilip blenderdan çekilir ve didilmiş kuzu tandır patates püresi ve yanında domates sos ile servis edilir.

Malzemeler:

■7 1 kg kuzu but (kemiksiz)

■1 paket taze kekik

■1 çay bardağı

zeytinyağı

■1 adet soğan

■2 diş sarımsak

■1 adet havuç

■1 dal kereviz sapı

■2 adet patates

■1 yemek kaşığı tereyağı

■1 çay bardağı süt

■1 çay kaşığı tuz

■1 çay kaşığı karabiber

Domates sos için;

■2 adet domates

■1 adet soğan

■1 diş sarımsak

■1 yemek kaşığı domates salçası ½ lt su


Dana etli yufka ıslama
Yapılışı:
Et ve bütün sebzeler kuşbaşı şeklinde doğranır. Bir tava içerisinde ayçiçek ile önce sarımsak ve soğan pembeleşene dek kavrulur. Kırmızı biber, sivri biber ve et ilave edilip sotelenmeye devam edilir. Karışıma salça eklenerek kavrulur ve su ilave edilir. Tuz, karabiber ve pul biber eklenerek tatlandırılır ve 15 dakika kaynatılır. Tabağa yufkalar elle kırılarak konulur. Üzerine hazırlanan etli karışım konulur, üzerine kırılmış ceviz içi serpiştırilip maydanoz ile süslenerek servis edilir.

Malzemeler:

■1 kg dana sokum

■2 adet kuru soğan

■1 adet kırmızı biber

■2 adet sivri biber

■ 2 diş sarımsak

■1 yemek kaşığı domates salçası

■10 adet kuru yufka

■2 yemek kaşığı ayçiçek

■1 lt su

■1 çay kaşığı tuz

■1 çay kaşığı karabiber

■1 yemek kaşığı pul biber

■150 gr ceviz içi

Süsleme için;

■7-8 yaprak maydanoz


Sebzeli kuzu incik haşlama ve çemenli patates püresi
Yapılışı:
İki adet patates soyulduktan sonra haşlanıp bir rondo içerisine koyulup tereyağ, süt, çemen vetuz ile çekilerek püre haline getirilir. Kalan bir yemek kaşığı tereyağ bir tencereye alınarak eritildikten sonra un ilave edilerek kavrulup içerisine kuzu incik, soyulmuş arpacık soğan, sarımsak elde şekillendirilmiş havuç ve patates ilave edilerek 45 dakikak pişirilip püre ile birlikte servis edilir.

Malzemeler:

■4 adet kuzu incik

■1 kase arpacık soğan

■1 adet havuç

■4 diş sarımsak

■3 adet patates

■2 yemek kaşığı tereyağ

■1 çay bardağı un

■1 yemek kaşığı çemen

■1 çay bardağı süt

#Serkan Bozkurt
#Kurban Bayramı
#Et pişirme
7 yıl önce