|

Müslim’e kırmızı bülten

Ankara Merasim Sokak’taki saldırıyla ilgili olarak PKK ve PYD’li teröristler için yakalama emri çıkarıldı. Hakkında emir çıkarılan 48 kişi arasında PKK’nın Suriye kolu PYD’nin Eş Başkanı Salih Müslim de var. Müslim Türkiye’ye geldiği an yakalanacak ve Türk adli makamlarınca yargılanacak. Terörist için kırmızı bülten de yolda.

Yeni Şafak ve
04:00 - 23/11/2016 Çarşamba
Güncelleme: 00:50 - 23/11/2016 Çarşamba
Yeni Şafak

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Merasim Sokak'ta askeri ve sivil servis araçlarının beklediği sırada bomba yüklü aracın teröristlerce patlatılması sonucu 29 vatandaşın yaşamını yitirdiği, 87 vatandaşın da yaralandığı saldırıyla ilgili soruşturma başlatmıştı. Savcılık, soruşturma sürecinde, söz konusu terör eylemine ilişkin talimatın PKK/KCK terör örgütünün üst yönetimi tarafından verildiğine ilişkin tespitlere ulaştı.



KARAYILAN VE BAYIK LİSTEDE


Savcılık, bunun üzerine PKK ve PKK'nın Suriye uzantısı olan PYD'nin yöneticileri hakkında yakalama kararı talep etti. Ankara 6. Sulh Ceza Hakimliği, savcılığın talebi üzerine 48 şüpheli hakkında, “Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozma” yakalama kararı çıkardı. PYD lideri ve aynı zamanda KCK Yürütme Konseyi üyesi olan Salih Müslim ile PKK'nın Avrupa'daki elebaşlarından Zübeyir Aydar, Remzi Kartal, Sabri Ok, Kandil'deki yöneticileri Cemil Bayık, Murat Karayılan ve Fehman Hüseyin'in de 48 kişilik listede yer alıyor.



İŞTE O TERÖRİSTLER


48 kişilik listedeki diğer isimler şöyle: “Veli Taşkıran, Süleyman Şahin, Sultan Kocabey, Serdar Çelik, Salman Kurtulan, Rıza Altun, Osman Gülen, Nuriye Kesbir, Nuran Er, Muzaffer Ayata, Mustafa Karasu, Murat Üçer, Muazzez Vuran, Menafi Bayazit, Mehmet Tahir Kılıç, Mehmet Tören, Mehmet Doğan, Mahmut Dora, Layika Gültekin, İsmail Özden, İshak Özçaktu, Hülya Oran, Hülya Eroğlu, Hejar Çelik, Hasan Mamak, Hamiyet Yalçınkaya, Hamit Aydoğan, Gülüzar Tural, Gülüşan Eksen, Güleser Törün, Gönül Çelik, Filiz Duman, Fethi Şarlatan, Engin Karaaslan, Elif Yıldırım, Ekrem Güney, Edip Yetüt, Duran Kalkan, Birgül Ayaz, Ayfer Kordu, Ali Haydar Kaytan.”



KIRMIZI BÜLTEN YOLDA


Söz konusu karar uyarınca şüpheliler, görüldükleri yerde yakalanarak tutuklanacak. Suriye ile diplomatik ilişkilerin sona ermesi dolayısıyla uluslararası adli işbirliği çerçevesinde Türkiye, Suriye vatandaşı olan Müslim'in iadesini talep edemiyor. Ancak kanlı terör saldırısına ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında yakalama kararı verilen Müslim hakkında Kırmızı Bülten çıkarılabilecek. Kırmızı Bülten talepli yazının Adalet Bakanlığı'na gönderilmesi durumunda, gerekli süreç başlatılacak. Öncelikle Kırmızı Bülten çıkarılmasıyla ilgili resmi yazı, Emniyet Genel Müdürlüğü Interpol/Europol Daire Başkanlığı'na iletilecek. Buradan da Kırmızı Bülten çıkarılması talebiyle Interpol Genel Sekreterliği'ne başvuru yapılacak.



INTERPOL DEVREYE GİRİYOR


Interpol Genel Sekreterliği'nin talebi kabul etmesi durumunda Müslim hakkında kırmızı bülten çıkarılacak. Kırmızı bülten, bir suçlunun uluslararası düzeyde aranması, yakalanması ve akabinde iade edilmesi amacıyla Interpol'e üye ülkelerin talebi üzerine, Interpol Genel Sekreterliği tarafından çıkarılıyor. Interpol'e üye 190 üye ülkeye dağıtılan Kırmızı Bülten üzerinde Müslim'e ait kimlik bilgileri, işlediği suç türü, mevcut ise fotoğraf ve parmak izi, verebilecek azami ceza ve zamanaşımı gibi bilgiler yer alacak. Bültenin geçerlilik süresi 5 yıl.


#Salih Müslim
#PKK
7 yıl önce