|

Ne eski yere ne yeni yere yaranabilir

Başbakan Binali Yıldırım, muhalefetin Cumhurbaşkanı adayı olacağı iddia edilen Abdullah Gül’e mesaj verdi. İspanya dönüşü gazetecilerin sorularını cevaplayan Yıldırım şöyle konuştu: Uzun yıllar içerisinde bulunduğunuz, önemli görevler üstlendiğiniz bir siyasi hareketten ayrıldığınızda ne eski ne yeni yerinize yaranamazsınız. Tecrübeler bunu göstermiştir.

Yeni Şafak ve
04:00 - 26/04/2018 Perşembe
Güncelleme: 08:28 - 26/04/2018 Perşembe
Yeni Şafak
Başbakan Yıldırım, AB-Türkiye ilişkilerinin kötü olduğu dönemde İspanya ile hiçbir sorun yaşanmadığını söyledi.
Başbakan Yıldırım, AB-Türkiye ilişkilerinin kötü olduğu dönemde İspanya ile hiçbir sorun yaşanmadığını söyledi.

Başbakan Binali İspanya’da Nueva Economia Forumu'na katıldı. Burada bir konuşma yapan Yıldırım daha sonra katılımcıların sorularını yanıtladı. Yıldırım, AB-Türkiye ilişkilerinin kötü olduğu dönemde İspanya ile hiçbir sorun yaşanmadığını söyledi. İki ülkenin de terörden çektiğini söyleyerek, "Türkiye'yi en iyi anlayan ülke İspanya" diyen Yıldırım, Türkiye Rusya ilişkileriyle ilgili de konuştu. Başbakan özetle şunları söyledi:

İSPANYA İLE SORUN YOK

“AB ile Türkiye arasında sorunlar varken İspanya ile Türkiye arasında hemen hemen hiçbir sorun yok. Çünkü İspanya Türkiye'yi en iyi anlayan ülke. İspanya terörden çok çekti. Türkiye Avrupa'dır. Bunu tartışmanın hiçbir anlamı yok. Türkiye'ye yatırım yapmak 3.5 saat uçuşla 60 ülkeye erişmek anlamına geliyor. Bugün terörü, göçü konuşuyorsak arkasında sebepler var. Yılların birikmiş yanlışları var.

DOSTLARIMIZ NEDEN RAHATSIZ?

DEAŞ bugün ortak sorun. Birlikte mücadele etmemiz lazım. Biz Afrin'e terör operasyonu düzenlediğimizde bazı dostlarımız bundan rahatsız oluyor. Ne yapalım, terör örgütü buradaki insanları öldürmeye mallarına el koymaya devam mı etsinler? Biz bu operasyonu yaptık bölgeden terör örgütlerini temizledik. Buralara dönüşler başladı. Mültecilere 8 yıldır kucak açıyoruz, sağlık barınma hizmeti veriyoruz. Bütçemizden 30 milyar dolar harcadık. Akdeniz, barışın denizi olsun. Türkiye ve İspanya'ya büyük sorumluluk düşüyor. Terör örgütleriyle işbirliği yapıyorlar. Sorduğumuz zaman tercih değil, mecburiyet diyorlar. Bir müttefike bu yakışır mı? Türkiye büyümeye devam ediyor Çünkü güçlü iktidar ve sürekli istikrar var.


AB’DEN KOPMA NİYETİMİZ YOK

Dürüst olmak lazım. Biz Avrupa’ya karşı hep dürüst olduk, ödevimizi yaptık. Bundan sonrası AB’nin işi, gelecek vizyonunu belirlemesi lazım. AB, bölgesel ve küresel barışı ve kardeşliği öngörerek mi büyüyecek yoksa sınırlarını dışarıya kapayarak mı yoluna devam edecek? Brexit olayı üzerine AB’nin çok iyi düşünmesi lazım. Bizim AB’den kopmak gibi bir niyetimiz yok. 60 yıldan fazla AB sırasında bekleyen bir ülkeyiz, bizden sonra gelenler girdi.

FAZLA NAZ AŞIK USANDIRIR

Rusya, Türkiye açısından AB’ye alternatif değil, Avrupa'nın güvenliği için de Türkiye - Rusya ilişkileri önemli. Ama şunu da unutmayalım fazla naz aşık usandırır. Bu kadar bekle bekle bekle bir şey yok, biz de kendi geleceğimizi, kalkınmamızı, planımızı yapmak zorundayız. Ne zaman gönülleri olacak diye bekleyemeyiz. Bunun zararı, yıldan Türk halkının Avrupa Birliği’ne güveninin kaybolması oluyor. Bekletilmekten ve bahaneler uydurulmasından dolayı inanç ve güven zedeleniyor. Bu da bizim işimiz zorlaştırıyor."

  • İki tarafa da yaranamaz
  • Başbakan Binali Yıldırım, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün, muhalefetin cumhurbaşkanı adayı olacağı iddialarını değerlendirdi. İspanya dönüşünde gazetecilere konuşan Yıldırım, Gül’ün AK Parti’deki siyasi geçmişine atıfta bulunarak şunları söyledi: “Uzun yıllar içerisinde bulunduğunuz, önemli görevler üstlendiğiniz bir siyasi hareketten ayrıldığınızda ne eski ne yeni yerinize yaranamazsınız. Tecrübeler bunu göstermiştir”

6. Felipe ile görüştü

Başbakan Binali Yıldırım, İspanya Kralı 6. Felipe tarafından kabul edildi. Zarzuela Sarayı’nda basına kapalı gerçekleştirilen kabul, yaklaşık 1,5 saat sürdü. Başbakan Yıldırım, özel uçak “TUR” ile TSİ 15.15’te İspanya’nın başkenti Madrid’den Ankara’ya hareket etti. Yıldırım, Torrejon Askeri Havaalanı’ndan Türkiye’nin Madrid Büyükelçisi Ömer Önhon ve diğer yetkililer tarafından uğurlandı. Yıldırım akşam saatlerinde Türkiye’ye döndü.


Zorla kampanya yapacak değiliz

Başbakan Yıldırım, basın toplantısında İspanyol gazetecilerin sorularını yanıtladı. Yıldırım, Avrupa’da seçim kampanyası yapılıp yapılmayacağına ilişkin, “Türk vatandaşı olup Avrupa’da yaşayan 6 milyonun üzerinde vatandaşımız var, soydaşımız var. Bunlar birkaç dönemdir seçimlerde Türkiye için oy kullanıyorlar. Bu seçimlerde de oy kullanılması için gerekli çalışmaları yapıyoruz. Bu ülkelerde kampanya yapılması konusunda ülkelerin rızası esastır. Eğer rızaları yoksa biz zorla ‘Kampanya yapacağız’ demeyiz. Arzu ederiz kampanya yapmayı ancak kampanya yapmamız konusunda olumlu bir yaklaşım olmazsa ısrarcı da olmayız, gerginlik de çıkarmayız.” dedi.

HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRADIK

Başbakan Yıldırım, AB üyelik sürecine ilişkin bir soru üzerine, “ AB, 60 yıldır kulağının üzerine yatıyor, maalesef olumlu adım atmıyor, bu da bizim çok hoşumuza gitmiyor ama dünya AB’den ibaret değil, AB’nin de bunu bilmesi lazım” dedi. AB’nin Türkiye’ye verdiği sözleri yerine getirmediğini dile getiren Yıldırım, “Günlük göçmen geçişi 50’nin altına girdi ancak birlikten beklediğimiz cevabı alamadık. Maalesef yine bir hayal kırıklığına uğradık” ifadelerini kullandı.

#Binali Yıldırım
#İspanya
6 yıl önce