|

O bilgisayarın imajı kayıp

Çalınan 2010 KPSS sorularının bulunduğu Berat Koşucu’ya ait bilgisayarın disk imajının özel programla silindiği ortaya çıktı. Savcılık, şimdi Koşucu'nun bilgisayarının imajının peşinde

Osman Özgan
04:00 - 9/01/2015 Cuma
Güncelleme: 23:03 - 8/01/2015 Perşembe
Yeni Şafak
2010 KPSS soruşturmasına 3,5 yıl bakan ancak bir arpa boyu kadar bile yol alamayan eski Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekili Şadan Sakınan’ın Turgut Özal Düşünce ve Hamle Derneği’ne yaptırdığı operasyonda Berat Koşucu’ya ait bilgisayarın imajının alındığı ancak polislerin imajı açamadıkları öğrenildi. Bunun üzerine bilgisayarın imajı ikinci kez alındı, ancak hiçbir bilgiye ulaşılamadı. Değişen soruşturma savcısının talimatıyla yeniden incelemeye alınan ikinci imajda bilgisayardaki bilgilerin polislerin ilk arama yaptığı gün silindiği tespit edilirken, ‘açılmadı’ denilen ilk imajın ise kayıplara karıştığı öğrenildi. 

SORULARIN ÇALINDIĞINI ORTAYA ÇIKARDI

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Memur Suçları Bürosu’nda görevli Yücel Erkman’ın yürüttüğü soruşturmada yeni bilgiler ortaya çıktı. Yeni Şafak’ın dün manşetten duyurduğu “Hırsızlar” başlıklı haberde Eğitim Bilimleri sorularının yanı sıra Genel Yetenek ve Genel Kültür sorularının da çalındığı, söz konusu soruların  Ankara Turgut Özal Düşünce ve Hamle Derneği’nde çalışan Berat Koşucu tarafından soruların Baki Saçı’ya gönderildiği ifade edilmişti. Soruların gönderildiği yer olarak gösterilen Hamle Derneği’nde soruşturma dosyasının eski savcısı Şadan Sakınan’ın arama yaptırdığı, delillerin de yok edildiği ortaya çıktı. 

SAVCI HEDEF SAPTIRDI

Soruların gönderildiği tespit edilmesi rağmen Şadan Sakınan, 2010 KPSS haricindeki bütün sınavlarla ilgilenerek sürekli hedef saptırmış, dosyayla ilgisi olmamasına rağmen 2004 ve 2005 ÖSS ihaleleri ile 2011 YGS’yi incelediği ve takipsizlik verdiği öğrenildi. Sakınan ayrıca ÖSYM’de ve soruların basıldığı METEKSAN’da çeşitli aramalar yaptırdı. Ancak yapılan aramalara, incelemelere şüphelilerin itiraf gibi ifadelerine rağmen soruşturmada bir adım yol alınamadı. 

İMAJ AÇILMIYOR NUMARASI

Şadan Sakınan ayrıca, soruları Baki Saçı’ya gönderen Berat Koşucu’nun çalıştığı Turgut Özal Düşünce ve Hamle Derneği’ne de operasyon yaptırdı. Polisler, dernekte çeşitli aramalar yaparken Berat Koşucu’nun kullandığı bilgisayarın da imajını aldı. Alınan imaj incelenmek üzere emniyete götürüldü. Ancak polis ekipleri imajın açılmadığını (!) öne sürdü. Bunun üzerine polisler, bilgisayarın imajı ikinci kez almak için derneğe gitti. İkinci kez alınan imajda ise hiçbir şey bulunamadı.

Dosya bilerek uyutuldu

10-11 Temmuz 2010’da yapılan KPSS’den sonra, Genel Yetenek sınavından bin 29 adayın, Eğitim Bilimleri sınavından ise 350 adayın tüm sorulara doğru yanıt vererek tam puan aldığının ortaya çıkması, sınavla ilgili “şaibe” iddialarını gündeme taşıdı. Yalvaç Cumhuriyet Başsavcılığı soruların çalındığı ve kopya çekildiği iddialarının basına yansıması üzerine 31 Ağustos 2010 tarihinde soruşturma başlattı. Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, bu örgüt faaliyeti çerçevesinde nitelikli dolandırıcılık ve örgütlü olarak sahtecilik” suçlarından başlatılan soruşturmanın dosyası yetkisizlik nedeniyle 22 Haziran 2011 tarihinde Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına gönderildi. Soruşturmayı 3.5 yıl boyunca Cumhuriyet Başsavcıvekili Şadan Sakınan yürüttü.

UYAP'A KAYDEDİLMEDİ

Yetkisizlik ile Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilen KPSS dosyası, Ceza Muhakemesi Kanunu’na göre, soruşturmaya ilişkin tüm verilerin ‘gecikmeden, eksiksiz, doğru ve istisnasız olarak’ UYAP'a kaydedilmesi gerekirken, kaydedilmedi. Dosya, 2 buçuk yıl boyunca adliyenin deposunda tutuldu. Bu durum ise soruşturma savcısının değişmesiyle 11 Ekim 2013'te ortaya çıktı.  ÖSYM’de ve soruların basıldığı METEKSAN’da çeşitli aramalar yapıldı. Sınava giren adayların soru kitapçıklarına el konuldu. Ancak dosyanın en önemli kanıtları tam 3 bin 227 adet kitapçığın soruşturma savcısı Sakınan’ın ‘oluru’ ile imha edilmişti. 

KİTAPÇIKLAR İMHA EDİLDİ

Soruşturma tamamlanana kadar adli emanette saklanması gereken kitapçıkların imha edilmesi soruşturma savcısı Yücel Erkman’ın ÖSYM’ye yazdığı talimat ile ortaya çıkmıştı. Soruşturmaya 3.5 yıl boyunca bir arpa boyu kadar bile yol aldıramayan Şadan Sakınan HSYK kararnamesiyle Konya’ya atanmıştı. 

Özel yazılımla kalıcı olarak silmişler

Savcı Erkman, Berat Koşucu’ya ait bilgisayardan alınan imajların tekrar incelenmesini istemesiyle gerçekler de gün yüzüne çıktı. İmajları incelemek isteyen polisler, ‘açılmadı’ denilen imajı bulamadı. Derneğe giden ekibe ilk imajı soran savcılık, imajın ortada olmadığını tespit etti. Bunun üzerine ikinci imajı inceleyen emniyet ekipleri, bilgisayara  “arama ve silme” programının yüklendiğini tespit etti. Dernekte yapılan ilk aramanın hemen ardından harekete geçen paralel derneğin, bilgisayardaki tüm bilgileri özel bir programla geri döndürülemeyecek şekilde sildiği ortaya çıktı. 


İÇİNDE SORULAR MI VARDI

Programın ne zaman yüklendiği ise alınan ikinci imajda net bir şekilde belli olurken, emniyet kaynakları bilgisayarda soruların olduğu bu yüzden bilgisayardaki tüm bilgilerin geri döndürülemeyecek şekilde silindiğini belirtiyor. İlk imajın da ortada olmaması, ‘imaj bilerek mi açılmadı?’ sorusunu akıllara getirdi. TÜBİTAK’ın Baki Saçı’nın KPSS sorularını tespit etmesinin ardından Hamle Derneği’ndeki bilgisayardaki bilgilerin ve imajın yok edilmesi delillerin karartılmak istendiğini gösteriyor. 

#CHP
#Zonguldak
#Zonguldak Belediyesi
9 yıl önce