|

OSTİM Teknik Üniversitesi tercih zirvesi düzenledi

OSTİM Teknik Üniversitesi tarafından düzenlenen Tercih Zirvesi 2019 Ankara’da; doğru üniversite ve meslek seçimi, alanında uzman isimler tarafından anlatıldı.

15:22 - 17/04/2019 Çarşamba
Güncelleme: 15:25 - 17/04/2019 Çarşamba
Yeni Şafak
OSTİM Teknik Üniversitesi Tercih Zirvesi
OSTİM Teknik Üniversitesi Tercih Zirvesi

OSTİM Vakfı tarafından kurulan Ankara’nın en genç yükseköğretim kurumlarından OSTİM Teknik Üniversitesi, Tercih Zirvesi 2019 Ankara ile ilk etkinliğini gerçekleştirdi. Ankara’da öğrenim gören üniversite adayları, aileleri ve rehber öğretmenlerin katıldığı etkinlikte, Türkiye’nin yakından tanıdığı isimler; Ömer Karapınar, Burak Kılanç, Cihat Şener, Sait Gürsoy, Nur Erdem Özeren, İlhan Sevin, Prof. Dr. Selçuk Özdemir, Vural Aksankur ve Onur Soğuk gençlere, eğitim ve kariyer planlamalarına yönelik ipuçları verdi.

“Farklı bir eğitimi hedefliyoruz”

OSTİM Teknik Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Orhan Aydın, OSTİM’in köklü kurum kültürü ve ekosistemine dikkat çekerek, “Farklı bir üniversiteyi, farklı bir eğitimi, farklı bir yaklaşımı yapmayı hedefliyoruz. Mevcut olan üniversitelerin yaptığı işin tekrarı olan üniversite kesinlikle olmak istemiyoruz. İşe çok yakın; buradan eğitim aldıktan sonra mezun olan gençlerimize çok hızlı bir şekilde iş imkânı sunabilecek imkânların içinde, bu hayatı beraber öğrencilerimizle paylaşmak istiyoruz.” dedi.

OSTİM’deki iş ve inşaat makineleri, savunma ve havacılık, enerji, kauçuk, medikal, raylı sistemler ve haberleşme teknolojileri olmak üzere bu alanlarda iş birliği yapmak üzere, yüzlerce firma ve binlerce çalışan, mühendis ile iş imkânlarına dikkat çeken Aydın, şöyle konuştu:

“Bizim üniversitemizin en önemli özelliklerinden bir tanesi; arkamızda bizimle beraber hem iş birliği yapacak hem bu üniversitenin imkânlarından yararlanacak hem bu firmaların değişiminde üniversite görev alacak. Ama aynı zamanda da bu üniversitede okuyan her öğrenciye dokunacak arkamızda bu sektörler ve bu birimler olacak. Biz bunlarla beraber, ne yapmamız gerektiğini, nasıl yapmamız gerektiğini, nasıl bir eğitim yapalım ki bizim beklentilerimiz karşılansın sorularının cevabını, eğitim esnasında iş birliği yaparak işletmelerimizin ve firmalarımızın mazeretini ortadan kaldıracağız. ‘Ben aradığım adamı bulamıyorum, istediğim nitelikte yetişmiyor.’ Bu mazeretleri kabul etmiyoruz. Çünkü onların da eğitim esnasında bizim yanımızda durmasını istiyoruz. Staj imkânları, iş imkânları, her türlü teknik olanaklar, firmalarındaki laboratuvarlar, atölyeler, tezgâhlar bizim emrimizde olsun istiyoruz. Onlar aynı zamanda bizim danışma kurullarında da görev yapacaklar.”

“Sizleri aramızda görmek istiyoruz”

OSTİM Teknik Üniversitesi Vekil Rektörü Prof. Dr. Murat Yülek, daha önce bilimsel çalışmalar gerçekleştirdiği Columbia Üniversitesi ve bazı kuruluşlarla görüşmek üzere bulunduğu New York’tan zirveye gönderdiği mesajda, üniversite olarak dünya üniversiteleri ile iş birliği yapma gayretinde olduklarını dile getirdi.

Yülek şunları söyledi: “Sizler hayatınızın önemli bir noktasındasınız. Kariyeriniz hakkında, geleceğiniz hakkında karar vereceksiniz. Biz de sizlere Tercih Zirvesi’nde bu konuda destek olmak istiyoruz. İleride de sizleri aramızda görmek istiyoruz. Sizlere güveniyoruz. Dünya sizleri bekliyor. Sizlerin potansiyelinin ne kadar büyük olduğunu biliyoruz.”

İş dünyasının içindeki üniversite çok önemli

Tercih Zirvesi 2019 Ankara’da, sınav süreçleri, kariyer planlama, tercihler ve sosyal medya alanında uzman isimler önemli bilgiler aktardı. Klasik üniversitenin Türkiye’de çok fazla olduğunu ifade ederek; sanayinin, iş dünyasının içerisinde olan üniversitenin çok önemli olduğuna işaret eden deneyimli isimler, mutlaka işin içerisinde olunması gerektiğini vurguladı.

Ömer Karapınar - Girişimci Mentörü: Eğitim sistemi içerisinde edilgen bir yapıdayız. Bize bir şeyler veriliyor biz de alıyoruz. Biz diyoruz ki, öğrencilerimiz alsın evet bu önemli. Ama bununla da bir şey üretsin. Aldığınız bir bilgiyi, birikimi, size katılan herhangi bir şeyi alıp bunu kullanarak yeni bir şey üretmenizi istiyoruz. Size, sadece yapın demek değil de bunu nasıl yapacağınızı da gösteririz. Gerektiğinde size birebir destekte de bulunacağız.

Burak Kılanç - İstinye Üniversitesi Genel Sekreteri: OSTİM Teknik Üniversitesi’nin gelecekte ülkemiz eğitim sisteminde çok nadide bir yere geleceğine yürekten inanıyorum. Gençler, zamanınız kıymetli, onun için geleceği planlamanız, gelecekte ne yapmak istiyorsanız onu düşünerek ilerlemeniz gerekiyor.

Türkiye’de şu anda 206 tane üniversite var. 129 devlet üniversitesi 77 tane de vakıf yüksek öğretim kurumu var. 5 tanesinde sadece 2 yıllık eğitim veriliyor. 2019 YKS’de OSTİM Teknik Üniversitesi 4 lisans, 7 tane de ön lisans programına öğrenci alacak. Türkiye’de şu anda her ilimizde en az bir üniversite var.

Geçen sene yüzde 8 oranında üniversiteyi kazandığı halde gidip kesin kayıt yapmayan bir kitle vardı. Boş kalan kontenjanlar bir kılavuzda toplanıyor. Bu kontenjanlara ek yerleştirme sürecinde tekrar başvurup yerleşme şansını buluyorsunuz. Kariyerinizin bir bölümünü Türkiye’de şekillendirecekseniz bilin ki; burası bir sınavlar ülkesi, hep sınavlar var ve olacak. Her kim ki duygusal kırılganlık anlarından çabuk sıyrılıyor rakiplerini geçiyor.

Cihat Şener - Eğitimci Yazar: Sınava gireceksiniz, 4 yıl okuyacaksınız. Ne yapacağınıza şimdiden karar verin. Eğer bilgisayar okuyacaksanız 4 yıl sonra şimdi okuyacağınız bilgisayar yok; hiçbir işe yaramayacak. Çünkü teknolojinin değişim hızı, yükselme hızı doğrusal hiç değil. Cep telefonu örneğini veriyorum. 4 yıl sonrasının bilgisayar işlemciliğinin nerelere varacağını kestirmek mümkün değil. Ne kadar çok değişken var. Anne, baba, öğretmen, sistem, sınav değişiyor. Yaşam değişmiyor. Kolay olsaydı herkes yapardı. Adam olmak; bu zorlukların içinden çıkmaktır.

Bizi sınava mecbur eden sayılar değildir. Sınava girenlerin talepleridir. Herkes doktor, mühendis olmak istiyor. Sınav yapmak zorundayız. Müthiş bir iş yapıyorlar; OSTİM’dekileri kutluyorum. Bunun bir bedeli var kardeşim. Ne diyor? O projeyi yapabilecek, geliştirebilecekleri arıyoruz diyor. Sınav hayatın gerçeğidir. Çok net; emek veren kazanır. Rekabet bu; alın teri. Ne kadar çok emek, ne kadar çok ter, o kadar karşılık.

Sait Gürsoy - Eğitimci Yazar: İş dünyası size diyecek ki; bana farkındalık nasıl yaratacaksın? Bana detayı nasıl vereceksin? Cevabı verebilirseniz siz iş dünyasına gireceksiniz. Çok donanımlı hareket edeceksiniz. Hangi bölümü seçerseniz seçin işletme, hukuk, psikoloji bilmek; donanımlı olmak zorundasınız. Üniversite seçmek yalnızca kağıt üzerinde değildir. Gidin, bakın, sorun. Doğru seçim yapıp doğru kararlar vermeniz lazım. Artık özgeçmiş bitmiştir; özgelecek vardır.

Nur Erdem Özeren - Eğitimci ve Kariyer Danışmanı: Bilmediğiniz meslekleri seçmek zorunda değilsiniz. Ne iş yapacağınıza bakın. Hayatınızı geri kalan kısmında ne iş yapmak istiyorsunuz? Muhtemelen yaptığınız iş değişmeyecek; mesleklerin ismi değişecek. Sektörler değişecek ve gelişecek ama siz benzer işi yapacaksınız. Doğru olan, sevdiğiniz, istediğiniz ve en iyi yapabildiğiniz şeyi iş olarak yapmak.

İlhan Sevin - Rehberlik Uzmanı: Anne ve babalar! Evde alarm verilince öğrencinin üzerinde baskı ve stres artıyor. Lütfen çocuklara karışmayalım. Klasik üniversite çok fazla Türkiye’de. Ama sanayinin, iş dünyasının içerisinde olan üniversite çok çok önemli. Mutlak işin içerisinde olun. Kollarınızı sıvayacaksınız, işe dalacaksınız. Denize girmeden yüzme öğrenilmez. OSTİM Teknik Üniversitesi gibi üniversitelerin çok önemli olduğunu düşünüyorum.

Prof. Dr. Selçuk Özdemir - Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi: Biz 2 yıldır OSTİM yönetimiyle çok sık etkileşiyoruz. Şu sohbetimiz olduğunu çok iyi hatırlıyorum; eğer 207. üniversite olacaksanız aynı şekilde o parayı harcamayın, yazık günah dedim. Bu ülkenin başka üniversitelere ihtiyacı var. O yüzden girişimciliği çok sık vurguluyorlar.

Gelişmiş ülkeler, gelişmemiş ülkelerdeki ucuz kas gücü için açtıkları fabrikaları geri çağırmaya başladılar. Çünkü ucuz kas gücü için bize geliyorlardı, biz de ucuz kas gücümüzle fazla sorumluluk almadan, düşünmeden onların bilgisiyle o ürünleri yapıp onlara veriyorduk. Artık 3 boyutlu yazıcı hatta 4 boyutlu yazıcı, insansız hava aracı, kara aracı, akıllı cihazlar, büyük veriye dayalı yapay zekâlar; ortalama insanların hatta biraz ortalamanın üstündeki becerilere sahip insanların yaptığı işleri yıkmaya başladı.

Yıkıcı inovasyon kavramını çok dikkatli takip edin. Sanayi 4.0 kavramını çok dikkatli okuyun gençler. Üniversiteyi kazanın veya kazanamayın fark etmez; kazanamamanız hiçbir şey ifade etmiyor. Üzülerek söylüyorum. En iyi üniversiteye dereceyle girmeniz de hiçbir şey ifade etmiyor bundan sonra. Çok net söylüyorum; ne kazanamamak sizi mahvetsin ne de oraya girmek size tamam artık bu iş bitti dedirtsin.

Vural Aksankur ve Onur Soğuk - Hocalara Geldik Programcıları:
• Onur Soğuk:
Okullarımızda internet okur-yazarlığı ya da bilgisayarda araştırma nasıl yapılır öğretilmeli. Her şey elinizin altında bir tık ötede. Maalesef gözlemlediğimiz kadarıyla gençler bunu olumlu anlamda kullanamıyor. Gençlere şunu da öğretmek lazım; bol miktarda yanlış bilgi de var internet ortamında.
• Vural Aksankur:
Türkiye’de aktif olarak 54 milyon 33 bin kişi internet kullanıyor. Sosyal medya kullanıcıları 51 milyon. Türkiye'nin yarısından çoğu sosyal medya kullanıyor. 59 milyon kişi de mobil telefon kullanıyor. 44 milyon kişi de telefon üzerinden aktif olarak sosyal medyayı kullanıyor. Türkiye'de ortalama 7 saat internetin başında geçiyor. Her gün sosyal medyada ise 2 saat 48 dakika.
#OSTİM
5 yıl önce