|

Beşir krizi

Darfur konusunda aldığı kararlar tartışılan Uluslararası Ceza Mahkemesi, Johannesburg yönetiminden Afrika Birliği Zirvesi'ne katılan el-Beşir’in tutuklanmasını istedi. Güney Afrika Yüksek Mahkemesi, misafir Sudan liderine ülkeden çıkış yasağı getirdi.

Yeni Şafak
04:00 - 15/06/2015 Pazartesi
Güncelleme: 20:40 - 14/06/2015 Pazar
Diğer

Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM), Güney Afrika'da düzenlenen Afrika Birliği Zirvesi'ne katılan Sudan Devlet Başkanı Ömer el-Beşir'in tutuklamasını talep etti. Gerilime yol açan talebin ardından Güney Afrika'da bir mahkeme, 25. Afrika Birliği Zirvesi'ne katılan Sudan lideri hakkında geçici olarak ülke dışına çıkış yasağı getirdi. Pretoria Yüksek Mahkemesi yargıcı Hans Fabricus, kararını Uluslararası Af Örgütü ve Güney Afrika Dava Merkezi'nin çağrısının ardından aldı.


BİRLİĞİN DAVETLİSİ

Mahkemenin, Beşir hakkında Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin (UCM) 2009'da aldığı tutuklama kararının uygulanıp uygulanmayacağına karar vereceği bildirildi. UCM'ye üye olan Güney Afrika'nın imzaladığı anlaşmaya göre Beşir'i tutuklama hakkı bulunuyor. Uzmanlar ise Beşir'in Güney Afrika'nın değil Afrika Birliği'nin daveti üzerine geldiği için tutuklanmasının zor olduğu görüşünde. Uluslararası ilişkiler uzmanı Tom Wheeler, Güney Afrika bütün liderlere ev sahipliği yapmayı kabul ettiği için herhangi bir Afrika ülkesinin devlet başkanını tutuklamasının talihsizlik olacağını söyledi. Güney Afrika makamlarıysa konuya dair açıklama yapmadı.


'BARIŞI İSTEMEYENLER VAR'

UCM'den yapılan açıklamada, mahkemenin daha önce Beşir hakkında verdiği iki tutuklama kararı bulunduğu hatırlatılmış, Güney Afrika'dan tutuklama emirlerinin yerine getirilmesi için çaba göstermesi istenmişti. Nisan ayında yapılan seçimde yeniden Sudan Devlet Başkanı seçilen Beşir, UCM tarafından savaş ve insanlığa karşı suçlar işlemekle suçlanıyor. Mahkeme, Darfur'da çok sayıda kişinin hayatını kaybettiği çatışmalarda sorumluluğu bulunduğu gerekçesiyle Beşir hakkında 2009 ve 2010'da iki tutuklama kararı çıkartmıştı. “Bölgede barışı istemeyen güçler var” diyen Beşir, hakkındaki suçlamaları reddediyor.



Afrikalı liderlerle aile fotoğrafında


UCM'nin tutuklama talebinin gölgesinde Güney Afrika Cumhuriyeti'ndeki 25. Afrika Birliği Zirvesi'ne katılan Sudan lideri Ömer el-Beşir, Johannesburg'daki programda Afrika liderleriyle aile fotoğrafı içerisinde yerini aldı.





#UCM
#Sudan Devlet Başkanı Ömer el-Beşir
#Darfur
9 yıl önce