|

Rapor haftaya TBMM Genel Kurulu'nda

Dört eski Bakan ile ilgili Soruşturma Komisyonu Raporu, haftaya TBMM Genel Kurulu'nda görüşülecek. Genel Kurul'da rapor üzerinde Soruşturma Komisyonu adına bir milletvekili, altı milletvekili ile hakkında soruşturma açılması istenen eski bakanlar konuşacak.

Yeni Şafak
13:08 - 14/01/2015 Çarşamba
Güncelleme: 11:11 - 14/01/2015 Çarşamba
AA

Eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, eski AB Bakanı Egemen Bağış, eski İçişleri Bakanı Muammer Güler ile eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar hakkında kurulan Soruşturma Komisyonu'nun TBMM Başkanlığı'na sunduğu raporu, bastırılıp dağıtıldı. Rapor, bin 178 sayfadan oluşuyor. Komisyon'un 191 sayfalık Raporu'nun yanı sıra CHP ve MHP'li üyelerin muhalefet şerhleri ile ekler de yer alıyor. 


Anayasa ve TBMM İçtüzüğü uyarınca, Rapor'un bastırılıp dağıtımından itibaren 10 gün içinde TBMM Genel Kurulu'nda görüşülmesi gerekiyor. Genel Kurul'da rapor üzerinde Soruşturma Komisyonu adına bir milletvekili, altı milletvekili ile hakkında soruşturma açılması istenen eski bakanlar konuşacak. 


Komisyon, eski bakanların Yüce Divan'a sevkedilmesine gerek görmemişti. Ancak bu karara karşılık, Genel Kurul'da aksi yönde önerge verilebiliyor. Muhalefetin bu yönde vereceği önergeler de Genel Kurul'da gizli oylamaya tabi tutulacak. Bu durumda her Bakan için Genel Kurul'da ayrı ayrı gizli oylama yapılacak. Gizli oylamada Yüce Divan'a gönderilmesi için nitelikli çoğunluk  aranacak. Oylamada 276'nın yakalanmaması durumunda, kabul oyları fazla olsa bile, Yüce Divan'a sevk gerçekleşmemiş olacak. 


Meclis'teki siyasi parti gruplarında, Meclis soruşturması ile ilgili görüşme yapılamıyor ve karar alınamıyor. 


TBMM Genel Kurulu'nda Yüce Divan'a sevk kararı alınması halinde dosya, en geç yedi gün içinde TBMM Başkanlığınca dizi pusulasına bağlanarak Anayasa Mahkemesi Başkanlığı'na gönderilecek.  Genel Kurul'da, Yüce Divan'a sevk etmeme kararı çıkması Soruşturma ile ilgili tüm belgeler arşive kaldırılacak. 


AK Parti Grup Başkanvekili Belma Satır, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Rapor'un haftaya Genel Kurul'da görüşüleceğini belirterek, ancak hangi gün görüşüleceğinin netleşmediğini söyledi. Satır, çok sayıda milletvekilinin yurt dışı ve yurt içinde görevi olduğunu, ayrıca komisyonların çalışmalarına bakıp takvimi belirleyeceklerini ifade etti. 

#Zafer Çağlayan
#Egemen Bağış
#Muammer Güler
#Erdoğan Bayraktar
#TBMM Başkanlığı
#Soruşturma Komisyonu Raporu
#Genel Kurul
9 yıl önce