|

Rize’yi sel aldı

Rize’de etkili olan şiddetli yağış sonucu dereler taştı, yollar kapandı, akıntıya kapılan araçlar sürüklendi. Mahsur kalanlar AFAD ekiplerince kurtarıldı. Dere kenarındaki 8 katlı bir bina, yıkılma tehlikesine karşı tahliye edildi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 3/08/2018 Cuma
Güncelleme: 01:32 - 3/08/2018 Cuma
Yeni Şafak
Bazı araçlar akıntıya kapıldı. Azgın sular, bir iş makinesini de devirdi.
Bazı araçlar akıntıya kapıldı. Azgın sular, bir iş makinesini de devirdi.

Rize'de şiddetli yağışın neden olduğu sel hayatı felce uğrattı. Dün sabah başlayıp şiddetini artıran sağanak yağış nedeniyle merkeze bağlı Kömürcüler köyündeki dere taştı. Muradiye beldesi ile şehir merkezi arasındaki ulaşımı sağlayan yol kapandı, çok sayıda evin zemin katını su bastı. Bazı araçlar akıntıya kapıldı. Azgın sular, bir iş makinesini de devirdi. Operatör son anda canını kurtardı. Dere kenarındaki 8 katlı bina, yıkılma tehlikesine karşı tahliye edildi.

“ALLAHIM YARDIM ET”

Muradiye Belde Belediye Başkanı Musa Süreyya Balcı, afetin ardından sosyal medya aracılığıyla "Allahım yardım et batıyoruz" yazılı paylaşımda bulundu. Balcı, “Köprü ve menfezler yok oldu. Zor durumdayız, felaketle karşı karşıyayız" dedi.


EKİPLER SEFERBER

Yağış, merkeze bağlı Güzelyurt, Güneysu ilçesine bağlı Yukarıislahiye köyleri ile Kalkandere ilçesinde de etkili oldu. Heyelan ve taşkın sonucu bazı vatandaşlar, ev ve bahçelerde mahsur kaldı. İhbar üzerine bölgeye AFAD ekipleri ve iş makineleri sevk edildi. Karayolları ve belediyelere ait ekipleri de kapanan yolları açmak için seferber oldu. Yukarıislahiye köyündeki tarım arazisinde mahsur kalan 4 kişi için dere üzerine halat kuruldu. Arazide bulunan Merve, Ümre ve Mevlüt Sancaktutan ile Gürcistan uyruklu bir kişi, halata tutunarak derenin karşısına geçti. Anbarlık köyünde de Çaykur'a ait yaş çay fabrikasını su bastı. Büyük panik yaşayan işçiler kaçarak fabrikayı terk etti.


CAN KAYBI YOK

Rize Valisi Erdoğan Bektaş, sağanak sonucu bazı dere yataklarında taşkınlar meydana geldiğini belirterek, "Bazı vatandaşlarımız evlerini tedbir amacıyla boşalttı. Mahsur kalan vatandaşlarımız AFAD, İl Özel İdare, UMKE ve diğer ekiplerin zamanında müdahalesiyle kurtarılmış, Yağmur ve toprak kaymasına bağlı can kaybımızın olmaması sevindirici" dedi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı ve AK Parti Rize Milletvekili Osman Aşkın Bak ile birlikte bölgeyi ziyaret eden Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, “Çok şükür can kaybı yok, bu en büyük teselli kaynağımız” dedi.


ORDU’DA SAĞANAK

Bu arada, sağanak yağış, Ordu'nun Ünye ilçesinde de hayatı olumsuz etkiledi. Çok sayıda ev ve iş yerini su bastı. İlçenin ortasından geçen Tabakhane Deresi'nin debisi, yoğun yağmurun ardından yükselirken, dere kenarında ikamet edenler anonslarla taşma riskine karşı uyarıldı.

  • Yağış 36 saat sürecek
  • Doğu Karadeniz’in kıyı kentlerinde 36 saat boyunca şiddetli yağış beklendiği öğrenildi. Meteoroloji 11’inci Bölge Müdürlüğü’nden yapılan yazılı açıklamada, Giresun, Trabzon, Rize ve Artvin çevrelerinde yağışın devam ettiği belirtildi. Açıklamada, son yağışlar ve radar görüntüleri dikkate alındığında 36 saat boyunca bu illerde ani taşkın riski bulunduğu ifade edildi. Köprü ve menfez gibi yapılarda, yan kolların birleşim yerlerinde ve akış güvenliğinin kritik olduğu noktalar ile kuru dere yataklarında taşkın meydana gelebileceği uyarısında bulunulan açıklamada, ilgili kurum, kuruluşlar ve vatandaşların hazırlıklı ve dikkatli olmasının önem arz ettiği vurgulandı.
#Rize
#Sel
#Yağmur
6 yıl önce