|

Sahnede 60 yıllık hikaye

Broadway tarihinin en önemli müzikallerinden biri olan West Side Story, 60. yılında Türkiye'ye geliyor. Başrol oyuncularından Julio Catano - Yee, Türkiye'de Halfeti'deki Karagülleri çok görmek istediğini belirtirken, gösterileri için "İstanbul'daki herkes mutlaka izlemeli" diyor.

Yeni Şafak
04:00 - 5/03/2017 Pazar
Güncelleme: 06:04 - 5/03/2017 Pazar
Yeni Şafak
Sahnede 60 yıllık hikaye
Sahnede 60 yıllık hikaye

18 Mart 2017 tarihine kadar, toplam 21 performans ile Zorlu PSM Ana Tiyatro'da buluşacak West Side Story, gösteri ve ödül alanında sayılamayacak kadar çok başarıya imza attı. 60 yıl sonra ilk kez Türkiye'ye gelen gösteri, bu anlamda oldukça önemli. 2 çete arasındaki rekabeti, görkemli bir koreografi eşliğinde yansıtan ikonik müzikal, özellikle Leonard Bernstein imzalı Maria, Tonight, Somewhere, America ve I Feel Pretty gibi şarkılarla büyük beğeni topluyor





TÜRKİYE'NİN SANAT OKULLARI ÇOK İYİ



Türkiye ile ilgili neler biliyorsunuz?



Halfeti'deki Karagülleri görmeyi çok isterdim. Yine Türkiye'de yaşayan arkadaşlarım var, onlardan öğrendiğime göre sizde çok iyi sanat okulları bulunuyor.



Gösterideki karakterinizden biraz bahseder misiniz bize?



Chino, Bernardo'nun en yakın arkadaşı ve takipçisi. Chino geleneksel bir aileden geliyor ve aile içinde önemli bir yere sahip, bu yüzden bütün çete üyelerinde en istikrarlı işi olan kendisi. Bernardo'nun kız kardeşi Maria'ya ona emanet. Şimdilik söyleyeceklerim bu kadar, devamı müzikalimizde.



Kaç yıldır bu rolü üstleniyorsunuz?



Chino'yu yaklaşık 4 aydır oynuyorum. Benim için her gün farklı bir gösteri. Bir aktör olarak her defasında zamanlama ve duygular ile uğraşırsın. Bu bilmeceyi bir araya getirmek gibi bir şey. Chiko karakteri ilk bakışta utangaç bir adam ama aynı zamanda yumuşak bir ses ile konuşan duygusal biri. Yapboz parçaları Chino'yu oynarken komplike bir hale gelir.



Eserde yaşanılan aşk ile günümüzde modern insanların yaşadığı aşkı karşılaştırmanızı istesek neler dersiniz?



Aşk denilen şey zamansızdır. Her zaman aynı şeyi ifade eder. Romeo ve Juliette'yi yorumlarken ilk görüşte aşkı düşünürsünüz. Maria ve Tony'de sevgi var. Karakterler özgürlüğün çok değerli olduğu bir çağda yaşıyor. Buna dayanarak Maria ve Tony'nin de Romeo ve Julietta gibi aşık olduklarını savunabilirim. Ölüm onları ayırana kadar eşlerine kendilerine adarlar.



60. yılında Türkiye'ye gelen bu başyapıtı hiç bilmeyen bir izleyici neden müzikali izlemeli?



60 yıldır devam eden bu şovun ömrü bir işaret olarak algılanmalı. Gösteri duygularınızı uyandıracak. Sevinç, kahkaha, acı, keder içerse de seyirci kendini güçlü hissedecek. İzleyiciler, oyundan barış için nefret ile mücadele etme gücüne sahip olduklarını düşünerek umut ile ayrılacak.





Ödüllerini topladı


*Müzikalin sahnedeki başarısı, 1961 yılında beyaz perdeye de taşındı ve 10 Oscar ile başarısını taçlandırdı.



*

İlk sahnelendiği 1957 yılında toplam 732 performansla Broadway'e damgasını vurdu.



*İlk kez 1958 yılında Avrupa kıtasına çıkan müzikalin İngiltere turnesi toplam 3 yıl sürdü ve 1039 performansı kapsadı.



*

West Side Story, toplamda 1 milyondan fazla bilet satarak rekor kırdı.



*Dave Brubeck, Buddy Rich, Natalie Cole, Aretha Franklin, Phil Collins ve Chick Corea'nın da aralarında bulunduğu dünyaca ünlü müzisyenler, farklı dönemlerde müzikalde yer alan şarkıları yorumladı.







#Broadway
#West Side Story
#Sahne
7 yıl önce